Opšte informacije o Srbiji

Republika Srbija se nalazi u južnoj Evropi, u njenom istočnom delu. U odnosu na veće regionalne celine Evrope, Srbija je balkanska, podunavska i srednjeevropska zemlja.

Serbia vs World
Srbija u odnosu na svet

Serbian flag
Zastava Srbije

Površina: 88.499 km² (sa Kosovom); 77.474 km² (bez Kosova)
Stanovništvo: 6,8 miliona (bez Kosova); 8,8 miliona (sa Kosovom)
Glavni grad: Beograd
Službeni jezik: srpski
Pozivni broj: +381
Vremenska zona: CET
Valuta: srpski dinar (1 din. ∼ 118 €, 1 din. ∼ 96 $)
Klima: umereno-kontinentalna

Do Srbije je lako doći. Nalazi se u srcu Balkanskog poluostrva koji je oduvek bio značajna saobraćajna raskrsnica između Evrope, Azije i Afrike. Ima dobre saobraćajne konekcije sa ostatkom Evrope, sa Afrikom i Azijom.
O Srbiji Serbia and Europe
Srbija u odnosu na Evropu

Aerodromi u Srbiji za prevoz putnika su: 

 • Srbija je dobro pokrivena i autobuskim linijama i postoje linije iz većine evropskih glavnih gradova.
 • Sa glavne autobuske stanice „BAS“ u Beogradu ide većina međunarodnih linija i linije između većih gradova u Srbiji.
 • Sa autobuske stanice „Lasta“ koja se nalazi u neposrednoj blizini, idu i međunarodne linije, kao i autobuske linije za većinu mesta u Srbiji
 • U Srbiji takođe funkcioniše i železnički saobraćaj.
 • U blizini glavne autobuske stanice „BAS“ u Beogradu, nalazi se Glavna železnička stanica

Klima u Srbiji je umereno-kontinentalna klima. Izražena su sva četiri godišnja doba.

Prosečne temperature:

Srednja godišnja temperatura vazduha je 11°C. Najhladniji meseci su decembar i januar, a najtopliji jul i avgust.

Najtoplije je leto sa srednjom sezonskom temperaturom od 21°C do 22°C.  Zadnjih godina, leta su sve toplija i dnevne temperature mogu biti jako visoke, dostižu i preko 35°C.

Srednja zimska temperatura vazduha je u višim predelima niža od 0°C , dok je u Beogradu 2,4°C.

Tokom proleća i jeseni srednja sezonska temperatura je na između 11°C i 12°C.

Analizirajući po mesecima, jul je najtopliji mesec sa srednjom mesečnom temperaturom između 20°C i 23°C, dok je na planinama srednja julska temperatura od 13°C do 17°C. Najhladniji mesec je januar sa srednjom temperaturom vazduha od 0°C do 1°C, a na planinama do -4,5°C.

Padavine:

Veći deo Srbije ima kontinentalni režim padavina, sa većim količinama u toplijoj polovini godine, izuzev jugozapadnih krajeva gde se najviše padavina izmeri u jesen. Najkišovitiji je juni, a najmanje padavina imaju meseci februar i  oktobar. Pojava snežnog pokrivača karakteristična je za hladniji deo godine od novembra do marta, a najveći broj dana sa snežnim pokrivačem je u januaru.

Vetrovi:

U toplijem delu godine preovlađuju vetrovi sa severozapada i zapada. Tokom hladnijeg dela godine dominira istočni i jugoistočni vetar–košava. U planinskim oblastima na jugozapadu Srbije preovlađuju vetrovi sa jugozapada.

Geografske odrednice koje značajno utiču na vreme i klimu Srbije su: Alpi, Sredozemno more i Đenovski zaliv, Panonska nizija i dolina Morave, Karpati i Rodopske planine, kao i brdovito planinski deo sa kotlinama i visoravnima. Preovlađujući meridionalni položaj kotlina reka i ravničarski predeo na severu zemlje, omogućuju duboko prodiranje polarnih vazdušnih masa na jug.

U Srbiji postoji 5 nacionalnih parkova:

 1. Đerdap
 2. Kopaonik
 3. Fruška Gora
 4. Tara
 5. Šara

Brojni su specijalni rezervati prirode, kao područja sa specifičnim prirodnim odlikama koji predstavljaju očuvane, jedinstvene, retke i posebne celine, zaštićene zakonom.

Specijalni rezervati prirode su: Bagremara, Brzansko Moravište, Gornje Podunavlje, Goč, Deliblatska peščara, Zasavica, Jelašnička klisura, Jerma Karađorđevo, Klisura reke Trešnjice, Koviljsko-petrovaradinski rit,Kraljevac, Ludaško jezero, Obedska bara, Okanj bara,Pašnjaci velike droplje, Selevenjske pustare, Slano Kopovo, Carska bara, Suva planina, Titelski breg i Uvac.

Veći rečni tokovi su:

 • Dunav koji kroz Srbiju protiče u dužini od 588 km
 • Sava
 • Tisa
 • Drina
 • Velika Morava

Reljef:

Severni deo zemlje zauzima ravnica, a u južnim predelima su brežuljci i planine.

Najviša tačka: U Srbiji vrh Midžor (2.169 m) na Staroj planini, na Kosovu vrh Đeravica na Prokletijama (2.656 m)

Najniža tačka: Ušće Timoka u Dunav (28 m)

Najveće jezero: Đerdapsko jezero (163 km²)

Najduža reka: Dunav (588 km)

Planine:

Srbija je u geomorfološkom smislu većinom planinska zemlja i po starosti, načinu postanka, geološkoj građi, pravcima pružanja i oblicima reljefa, planine su veoma raznovrsne.

Po načinu postanka planine su:

 1. Rodopske (stare gromadne, pružaju se sa leve i desne strane Južne i Velike Morave, kao što su npr: Besna kobila, Dukat, Čemernik, Kukavica, Vidojevica, Jastrebac i druge),
 2. Karpatsko-balkanske (mlađe venačne, zauzimaju istočni deo Srbije: Homoljske planine, Beljanica, Kučaj, Miroč, Deli Jovan, Rtanj, Ozren, Devica, Suva, Stara planina),
 3. Dinarske (sastoje se od više planinskih celina, mlađe venačne su i teže prohodne, pripadaju im: Tara, Zlatibor, Zlatar, Golija, Kopaonik, Goč, Avala, Kosmaj, Bukulja, Rudnik, Povlen, Maljen, Cer i dr).

Najposećenije planine od strane turista su: Zlatibor, Kopaonik, Maljen – površ Divčibare, Stara planina, Tara, Fruška Gora, Zlatar, Golija, Rtanj, Suva planina.