Nacionalni parkovi u Srbiji

Nacionalni parkovi u Srbiji
Nacionalni park Tara

Srbija je zemlja koja može da se pohvali brojnim nacionalnim parkovima, a mnogi su saglasni u stavu da je to veliko bogatstvo koje jednu zemlju predstavlja u najlepšem svetlu.

Bujna flora i raznovrsna fauna su glavne karakteristike srpskih nacionalnih parkova, koji svojom netaknutom prirodom bacaju u senku urbanizovana područja, komercijalizovan sadržaj i velike gradove koji su turistima i dalje nešto manje zanimljivi u odnosu na prirodne lepote koje Srbija poseduje.

Tu su i manastiri koji vekovima odolevaju raznim izazovima, a zahvaljujući kojima možete saznati mnogo toga o srpskoj istoriji i nekadašnjim vladarskim porodicama. U narednim redovima navodimo najlepše nacionalne parkove, koji bi trebalo da se nađu i na vašoj listi putovanja po Srbiji.

NP Djerdap – Gvozdena vrata Balkana

Nacionalni park Đerdap je jedinstvena prirodna kreacija smeštena u severoistočnom delu Srbije, na granici sa Rumunijom. Obuhvata deo područja Đerdapske klisure i deo Dunava, pa je ovo mesto na kome možete videti prirodu Srbije u njenom najlepšem svetlu.

Đerdapsko jezero, Miroč hiking

Nacionalni park Đerdap

Đerdapska klisura je najveća klisura u Evropi, sačinjena od četiri manje klisure i tri kotline koje su naizmenično raspoređene duž 100 kilometara. Veliki kazan važi za najlepšu klisuru. Nadgleda Dunav koji se probija između veoma strmih, oštrih litica izdignutih i nekoliko stotina metara iznad reke, pa je prizor koji se pruža sa ovog mesta potpuno čaroban.

Rumunski naziv za Đerdap je Gvozdena vrata, a posmatrajući sliku sa Velikog kazana potpuno je jasno i zbog čega je nastala ova rumunska metafora. Đerdap je poznat po izuzetno bogatoj fauni, pa se na njegovom prostoru mogu videti vuk, medved, ris, šakal i mnoge druge vrste. Flora obuhvata više od 1000 biljnih vrsta. Kako je Đerdap uvek bio mesto sa ogromnim prirodnim i strateškim značajem, duž njegovih staza je moguće videti i brojne istorijske spomenike.

NP Fruška gora – nekada ostrvo, danas planina

Za Frušku goru bi se moglo reći da predstavlja simbol geografske prošlosti područja na kome se nalazi. Pre 90 miliona godina je bila ostrvo u Panonskom moru. Kada je ostrvo ostalo bez svog mora, dobilo je novu odliku koja ga opisuje i danas – postalo je planina.

Fruška gora heart hiking mark
Fruška gora, photo credit Biljana Novaković

Fruška gora je uzak greben dugačak 75 kilometara, a celokupnom površinom je obrasla hrastovim, grabovim, lipovim i bukvinim drvećem. Bujne šume nadgledaju brojne manastire koji datiraju iz perioda između 16. i 18. veka. Zahvaljući brojnim verskim simbolima, Frušku Goru često nazivaju srpskim Atosom. Mnogi manastiri nisu izdržali ratna razaranja, a među onima koji su opstali nalaze se Krušedol, Novo Hopovo, Grgeteg i Jazak. U njima su sahranjeni znameniti Srbi poput patrijarha Arsenija Čarnojevića, kralja Milana Obrenovića i kneginje Ljubice.

Fruška Gora je jedna od omiljenih destinacija za planinarenje, ali i za izlete zbog odlično opremljenih izletišta. Izdvajaju se Crveni Čot, Veliki Gradac, Stražilovo i Iriški venac. Ukoliko prošetate Stražilovom, naići ćete na spomenik voljenom srpskom pesniku Branku Radičeviću koji je podignut 1885. godine. Dumbovački vodopad je još jedan autentičan ukras Fruške gore, a naći ćete ga na njenoj severnoj strani. Usput ćete primetiti vinovu lozu koja je jedan od zaštitinih znakova ovog nacionalnog parka. Zahvaljujući tome, ovde možete probati neka od najkvalitetnijih vina proizvedenih u Srbiji.

NP Kopaonik – Najpopularnije srpsko skijalište

Prirodne vrednosti Kopaonika su ga 1981. godine učinile nacionalnim parkom, koji štiti životinjski i biljni svet, istorijske spomenike i mnoge prirodne lepote koje su svojstvene ovoj planini. Turisti ga posećuju prvenstveno zbog kvalitetnih ski staza koje važe za najbolje opremljene u Srbiji, mada i leto na Kopaoniku ima svoje čari koje se ogledaju u prelepim znamenitostima i prirodnim lepotama koje dolaze do izražaja tek kada se planina osunča.

Dolina jorgovana, Nebeske stolice, svetilište Metođe i Pančićev mauzolej su samo neke od nezaobilaznih kopaoničkih atrakcija. U vreme kada je Josif Pančić istraživao Kopaonik, na ovoj planini su živele mnoge vrste, poput medveda, risa i divokoze. Životinje koje su opstale na Kopaoniku su vuk, lisica, srna, divlja svinja, lasica, tvor…

NP Tara – najšumovitije područje Srbije

Nacionalni park Tara se pruža gotovo čitavom površinom planine, koja svakako pripada najlepšim srpskim destinacijama za odmor i relaksaciju. Četinarske šume su zaštitni znak Tare, a ujedno je čine i najšumovitijom planinom Srbije i regiona.

Nacionalni park Tara
Nacionalni park Tara

Tokom istraživanja ovog nacionalnog parka videćete raznovrsne biljke, kao i interesantne predstavnike Tarine faune. Na ovom području opstaje Pančićev skakavac – lokalni endemit kome je ova planina jedino stanište. Vrlo je moguć susret sa srnama koje su ovde brojne, dok nešto gušći predeli četinara kriju vukove, divokoze i kune.

Ostaci kulturnog nasleđa su posebna vrednost NP Tara. Među njima se izdvaja manastir Rača, kao omiljena znamenitost većine turista koji posete ovaj nacionalni park. Kanjon Drine sa jezerom Perućac daje posebnu lepotu čitavoj slici, a ujedno su i glavni motiv za posetu planine Tare.

NP Šar planina – faunistički biser Srbije

Šar planina predstavlja južni obod Srbije koji se prostire dužinom od 85 kilometara na granici sa Makedonijom. Nije sasvim sigurno kako je Šar planina dobila ime, ali pretpostavke su usmerene ka njenim šarenim pejzažima za koje se veruje da su kumovali imenu planine i nacionalnog parka.

Nacionalni park Šar planina je ustanovljen 1993. godine, a odlikuje da veliko bogatstvo živog sveta. Osim što je sa 1800 biljnih vrsta jedno od faunistički najbogatijih područja Evrope, ovaj nacionalni park je i kolevka srpske istorije, duhovnosti i državnosti. Dom je preko 40 manastira i crkava podignutih u periodu između 12. i 16. veka, među kojima se izdvajaju manastir Sv. Petra Koriškog iz XIII veka, crkva Sv. Petke iz XIV veka, manastir Sv. Trojice iz XV veka i mnoga druga svetilišta.

Ukoliko prolazite kroz Srbiju, ne propustite da posetite neki od njenih nacionalnih parkova koji će vam mnogo toga pokazati i “ispričati” o ovoj zemlji. Uživajte u prirodnim lepotama svojstvenim samo srpskim planinama, i ponesite sa sobom iz Srbije najlepše utiske i uspomene nastale u nekom od navedenih nacionanih parkova.

O autoru

client-photo-1
Explore Serbia
Explore Serbia je organizacija koja radi na razvoju i promociji avanturističkog i seoskog turizma Srbije i Balkana. Mi smo avanturisti koji kombinuju svoja lična iskustva, interesovanja i znanje u kreiranju avanturističkih tura, kao i ukazivanju na značaj boravka u prirodi.

Komentari

Ostavite odgovor

error: Content is protected !!
WhatsApp WhatsApp us