Najbolje destinacije za letovanje u Srbiji
jezero Zaovine Tara, letovanje na Tari

Svi oni koji nisu ljubitelji odmora uz more po svaku cenu, mogu da priušte sebi vrlo lepo i ispunjeno letovanje u Srbiji.

Prirodne lepote i bogat sadržaj srpskih turističkih centara potvrđuju da nije sve u morskim talasima i gužvama na plaži. Oko istog su saglasni i brojni domaći i strani turisti koji biraju da provedu svoje leto u Srbiji. Naša zemlja nudi brojne mogućnosti za posetioce različitih preferencija, pa je u opticaju više tipova destinacija na koje ste dobrodošli tokom letnjih meseci.

Letovanje na jezerima u Srbiji

Kada planirate letovanje na bilo kojoj destinaciji, prvi kriterijum se odnosi na mogućnost kupanja i plivanja tokom vrelih letnjih dana.

Upravo ovu mogućnost pruža letovanje na jezerima u Srbiji, koja se odlikuju jedinstvenim prirodnim ambijentom, uređenim plažama i atrakcijama koje će upotpuniti vaš odmor. Kada je u pitanju letovanje u Srbiji, jezera su pogodna za izlete i sportske aktivnosti, jer su mnoga od njih opremljena sportskim sadržajem i terenima.

Srebrno jezero

Srebrno jezero

Srebrno jezero je sinonim za leto u Srbiji, s obzirom na to da predstavlja jednu od najposećenijih turističkih destinacija u zemlji. Destinacija je pogodna za ljubitelje plivanja, skijanja na vodi, ribolovce, kao i za one kojima su mogućnosti za kvalitetne šetnje i udisanje čistog vazduha na prvom mestu. Srebrno jezero je smešteno na desnoj obali Dunava. Već nekoliko godina ima status malog srpskog mora, jer predstavlja omiljenu letnju destinaciju svih gerenacija.

Zlatarsko jezero

Zlatarsko jezero je veštačko jezero u dolini Uvca, smešteno između planine Zlatar i Murtenica. Reč je o trećem po veličini jezeru u Srbiji, odmah nakon Đerdapskog i jezera Perućac na reci Drini. Sve karakteristike ovog jezera ga čine omiljenim izletištem ljudi iz okolnih mesta. Osim u plivanju, na Zlatarskom jezeru možete uživati i u odbojci na pesku i prirodnom hladu koji stvaraju okolne šume.

Na Zlatarsko jezero su uvek dobrodošli i strani posetioci koji žele da upoznaju Srbiju u njenom najlepšem svetlu. Većina njih jezero pamti po fenomenalnim plovidbama i vožnjama kajaka po jezeru. Obilazak ovog jezera je idealna prilika da se obiđe istoimeni Zlatar, jedna od najlepših srpskih planina koja nudi očaravajuće vidikovce nad kanjonom reke Uvac.

Zlatar nudi brojne mogućnosti za smeštaj kao iz bajke, bilo da se radi o brvnarama ili etno selima.

Palićko jezero

Palićko jezero

Palićko jezero

Palićko jezero je jedno od najlepših u Srbiji, a smešteno je na osam kilometara od Subotice, najsevernijeg srpskog grada. Letovanje na Palićkom jezeru više prija onima koji uživaju u lepom pogledu i dugim šetnjama. Okruženje pruža sve mogućnosti za izuzetno miran i relaksirajući odmor. Na obali jezera su smešteni restorani sa vrlo bogatom kuhinjom. Stoga, možete biti sigurni da će i ovaj segment vašeg letovanja biti potpuno zadovoljen. Palićko jezero je neizostavno na listama destinacija u Vojvodini koje obavezno treba posetiti kada se nađete u ovom kraju.

Djerdapsko jezero

Đerdapsko jezero

Đerdapsko jezero je mnogo više od običnog jezera, budući da se na njegovoj obali nalazi Nacionalni park Djerdap, koji obiluje izuzetno vrednim istorijskim spomenicima i prirodnim lepotama. Impozantna Djerdapska klisura je predmet divljenja turista iz raznih delova sveta, a zbog njenog položaja je nazivaju i Gvozdena vrata Dunava, s obzirom na to da je u prošlosti predstavljala granicu između različitih civilizacija.

Đerdapsko jezero je najveće u Srbiji i četvrto po veličini na Balkanu, a ono što ga izdvaja je mogućnost krstarenja jednom od najlepših klisura u Evropi. Jezero se vrlo često nalazi u ponudama izleta turističkih agencija. Zajedno sa okolinom zaista može da pruži razgledanje kvalitetnog, prirodnog i istorijskog sadržaja, kao i celodnevno uživanje na brodićima.

Borsko jezero

Borsko jezero

Borsko jezero je smešteno u podnožju planine Crni vrh, na 17 km od Bora. Jedno je od omiljenih kupališta u Srbiji, zbog kristalno čiste vode koja leti poprima tamno zelenu boju i dostiže temperaturu od 25 stepeni Celzijusovih. Jezero je okruženo rekreativnim stazama i sportskim terenima, zbog čega ćete ovde uvek videti veliki broj mladih ljudi.

Letovanje u banjama Srbije

Banje u Srbiji predstavljaju veliki turistički potencijal, s obzirom na to da postoji više od 50 termalnih lokaliteta. Ono što ih čini privlačnim je magična formula koja kombinuje pristupačne cene smeštaja i aranžmana. Uz kvalitetan sadržaj i dobro opremljena lečilišta pogodna za razne vrste oboljenja ili tegoba.

Vrnjačka Banja

Prva asocijacija na letovanje u banjama Srbije su uređeni parkovi, čist vazduh, bazeni sa termalnom vodom i klima koja ublažava visoke letnje temperature i čini ih izuzetno prijatnim. Upravo ovo odlično opisuje i Vrnjačku banju, mali letnji raj smešten u dolini reke Zapadna Morava.

Reč je o najvećoj banji Srbije koja nudi izuzetno kvalitetan program za one koji imaju probleme sa pankreasom, želucem, crevima ili bubrezima.  Njene lepote su primamljive i onima koji nemaju nikakavih zdravstvenih problema. Zbog ovog, Vrnjačka Banja nije poznata samo kao lečilište, već i kao atraktivan turistički centar. Iz godine u godinu je sve posećenija.

Banja Koviljača

Banja Koviljača je najpoznatije srpsko lečilište, smešteno u zapadnoj Srbiji, pored reke Drine. Kao i u slučaju Vrnjačke Banje, vrednost Banje Koviljače ne leži samo u medicinskim razlozima. Prepoznata je i kao jedna od najlepših srpskih destinacija za odmor i porodično uživanje. Okružena je planinama Cer, Gučevo, Boranja, kao i Sokolskim planinama. Zato su su čist vazduh i prijatna klima neki od primarnih aduta ove banje.

Prolom Banja

Leto u Srbiji nudi i mogućnost obilaska Prolom Banje, smeštene na jugu Srbije, na padinama planine Radan. U pitanju je jedna od najmlađih banja Srbije, mada se veruje da su njeni lekoviti izvori korišćeni još u praistoriji. Mogućnost obilaska Đavolje Varoši, crkve Lazarice i drugih znamenitosti u okolini pružaju aktivan karakter odmoru u Prolom Banji.

Planinsko letovanje u Srbiji

Planine Srbije predstavljaju najlepši ambijent za ljubitelje prirode, jer u letnjim mesecima. Tada raznovrsna flora i fauna planinskih predela najviše dolaze do izražaja. Turistički centri u kombinaciji sa netaknutim delovima planina predstavljaju pravo zadovoljstvo za one koji žele nešto drugačije od mora i plaže.

Zlatibor

Zlatibor hiking

Kada su u pitanju planine u Srbiji letovanje možete organizovati na Zlatiboru, planini sa najdužom turističkom tradicijom u našoj zemlji. Reč je o planini koja je gotovo u potpunosti prilagođena potrebama turista i isticanju atrakcija i znamenitosti. Sotga ovde zaista postoje razne mogućnosti za zanimljiv i ispunjen odmor. Njenu ponudu čine i razni kulturno-istorijski i entološki spomenici. Zato odmor na Zlatiboru lako može da poprimi i edukativni karakter. Odmor na ovoj planini je ujedno i odlična prilika da uživate u tradicionalnim srpskim specijalitetima koji ne ostavljaju nikog ravnodušnim.

Tara

Nasuprot Zlatiboru, planina Tara i dalje obiluje netaknutom prirodom koja je čini izuzetno privlačnom tokom letnjih meseci. U pitanju je ekološki očuvana prirodna sredina koja je 1981. godine dobila status nacionalnog parka. Nacionalni park Tara obiluje arheološkim nalazištima koja datiraju iz srednjeg veka. Ljubiteljima planinarenja je na raspolaganju i 290 km planinarskih staza, čiji aktivan obilazak zahteva korišćenje planinarske mape i opreme.

Tara je planina bogata čistim jezerima, pa se u pogledu njenih voda izdvajaju Zaovinsko i Perućačko jezero. Perućačko jezero obavija planinu Taru i predstavlja jedan od zaštitnih znakova obližnje Bajine Bašte. Vrlo je pogodno za ribolov i plivanje, pa pruža vrlo široke mogućnosti za odmor uz vodu u planinskom ambijentu.

Drina Tara

Zaovinsko jezero se nalazi u južnom delu planine Tare, a dobilo je ime po istoimenom selu Zaovine. Kao i Perućačko, i ovo jezero nudi mogućnost kupanja, ribolova, izletovanja i svih drugih aktivnosti koje odmor u prirodi podrazumeva, pa je ovo još jedan razlog da posetite planinu Taru i provedete na njoj nekoliko letnjih dana.

Kopaonik

Kopaonik leti

Iako je Kopaonik sinonim za najkvalitetnije ski staze u Srbiji, ova planina može mnogo toga da ponudi i tokom letnjih meseci. Popularna jemeđu domaćim, ali i stranim posetiocima. O tome govori činjenica da ćete se na Kopaoniku često susresti sa ljudima iz raznih država koji su došli da uživaju u lepotama ove srpske planine.

Zbog svojih prirodnih vrednosti, Kopaonik je 1981. godine proglašen za nacionalni park. Pančićev mauzolej, svetilište Metođe i Dolina jorgovana su samo neke atrakcije ove planine koje su idealne za istraživanje leti, kada će vam se predstaviti u svojim najlepšim bojama.

Stara planina

Stara planina vodopad Tupavica

Stara planina se sa razlogom naziva biserom Srbije, s obzirom na to da je jedna od retkih nekomercijalizovanih destinacija na kojoj preovladava netaknuta priroda. Bogatstvo flore i faune, vodopadi Stare planine, vijugave staze i planinske rečice predstavljaju raj za one koji žele da se sklone od gužve i svakodnevnih sadržaja koji umeju da budu zamorni. Nekoliko dana na Staroj planini će učiniti da se vratite kući potpuno osveženi i odmorni, a kada ponovo poželite da se sklonite u ovu oazu mira, ona će biti tu da vas sačeka i svakog narednog leta. Pogledajte predlog naše vikend ture na Staroj planini.

Odlična alternativa za skup aranžman za daleku destinaciju je letovanje u Srbiji, koje će vam pružiti izuzetno vredne prirodne, kulturne i istorijske sadržaje. Odmor je nadomak ruke, samo ga treba zgrabiti i uživati u onom najlepšem što Srbija može da ponudi.

O autoru

client-photo-1
Explore Serbia
Explore Serbia je organizacija koja radi na razvoju i promociji avanturističkog i seoskog turizma Srbije i Balkana. Mi smo avanturisti koji kombinuju svoja lična iskustva, interesovanja i znanje u kreiranju avanturističkih tura, kao i ukazivanju na značaj boravka u prirodi.

Komentari

Explore Serbia
👍🏼