Jun-Septembar
Datumi
1 dan
Trajanje
svi uzrasti
Godine
laka
Kategorija
Nacionalni park Djerdap
Lokacija

Krstarenje kroz najatraktivniji deo Djerdapske klisure, kroz Mali i Veliki Kazan, gde ćete videti Tabula Traina, skulpturu Decibela Rexa.

Nakon krstarenja, može se obići Lepenski vir, Golubački grad i tvrđava.

MESTO POLASKA 20 km od Donjeg Milanovca ka Kladovu
POČETAK KRSTARENJA 11 h ili po dogovoru
PREVOZ sopstveni
UKLJUČENO U CENU Krstarenje Đerdapskom klisurom u trajanju od 90 min
Vodič
NIJE UKLJUČENO Prevoz

Ulaznica za Lepenski vir (450 dinara)

Ulaznica za Golubački grad (600 dinara)

Prijave i informacije:

 • Telefonom na +381 69 655 777
 • E-mailom na info@explore-serbia.rs
 • Tura Djerdap krstarenje se realizuje za minimum 4 prijavljenih

Djerdapska klisura

Đerdapska klisura je najveća rečna probojnica u Evropi, nastala tamo gde je moćni Dunav probio Karpatske planine u dužini od 90 kilometara. Čine je četiri klisure: Golubačka, Gospođin vir – čije je turističko središte Lepenski Vir, Kazan (najveća rečna dubina 90 m) i Sipska, i tri kotline: Ljupkovska, Donjomilanovačka i Oršavska. Ovde u Đerdapu Dunav je najdublji 90 m, najuži 140 m, ali i najširi, skoro 7 km kod Golupca.

Organizator ture je turistička agencija Explore Balkans doo. Uz ovaj program važi Pravilnik o izvođenju tura Explore Balkans doo.
Prema članu 79. Zakona o turizmu za jednodnevne ture nije obezbeđena zaštita u pogledu garancije putovanja
1

Dolazak na početno mesto krstarenja-stanica Varnica

 • Okupljanje grupe pred krstarenje u 11 h na početnm mestu odakle kreće krstarenje – stanica Varnica koja se nalazi na 20 km od Donjeg Milanovca ka Kadovu
2

Krstarenje Djerdapskom klisurom

 • Krstarenje kroz najatraktivniji deo Djerdapske klisure. Krstarenje traje 90 minuta i prolazimo kroz Veliki i Mali Kazan, pored manastira Mrakonije, Hajdučke vodenice, skulpture Decebal Rex i Trajanove table
 • Nakon krstarenja odlazak u obližnji restoran na ručak. Preporuka za ovaj kraj je rečna riba.
 • Slobodno vreme za šetnju pored Dunava.
3

Donji Milanovac – Golubačka tvrđava

 • Fakultativni obilazak areheološkog lokaliteta Lepenski vir
 • Odlazak u Golubac
 • Dolazak u Golubački grad. Obilazak i razgledanje tvrđave iz XV veka u pratnji lokalnog vodiča
 • Kraj programa

Nacionalni park Djerdap

Dunav na keltskom jeziku znači reka ili voda. Ne zna se kada je prvi talas Panonskog mora počeo da dubi masive između Balkana i Karpata, otvaajući Gvozdena vrata i stvarajući današnji Đerdap. Ovom čudu prirode, Persijanci su dali ime Girdap ili vrtlog, a rimski vojnici, po naređenju imeratora Trajana presekli su put kroz đerdapske stene koji je za tadašnje rimsko carstvo imao veliki strateški i ekonomski značaj.

Đerdapska klisura je najveća rečna probojnica u Evropi, nastala tamo gde je moćni Dunav probio Karpatske planine u dužini od 90 kilometara. Čine je četiri klisure: Golubačka, Gospođin vir – čije je turističko središte Lepenski Vir, Kazan (najveća rečna dubina 90 m) i Sipska, i tri kotline: Ljupkovska, Donjomilanovačka i Oršavska. Ovde u Đerdapu Dunav je najdublji 90 m, najuži 140 m, ali i najširi, skoro 7 km kod Golupca.

Nacionalni park Đerdap je najveći u Srbiji. Pravi je raj za avanturiste, ljubitelje prirode, ribolovce i lovce. Ovim zaštićenim prostorom obuhvaćeno je čak deset rezervata prirode, deset celina raznovrsnog nasleđa prirode, istorije i lepote, kakvu sa sobom nose velike reke: Lepenski Vir, Veliki i Mali Štrbac sa Trajanovom tablom, Golubački grad, Bosman – Sokolovac, Čoka Njalta sa Pesačom, Bojana, Tatarski vis, Šomrda, Ciganski potok i kanjon Boljetinske reke – Greben.

Zbog svojih raznolikosti i rariteta Nacionalni park Đerdap je pravi naučnoistraživački centar u prirodi. Rezervat prirode Veliki i Mali Štrbac, jedan je od naučno najzanimljivijih i turistički najatraktivnijih predela Nacionalnog parka, sa vrlo raznovrsnom i vrlo rasprostranjenom reliktnom vegetacijom, ali i rimskim natpisom, u nauci poznatim kao Tabula Traiana koji se nalazi na samom izlazu iz Đerdapske klisure. Potiče iz 100. godine nove ere, a obeležavala je završetak deonice puta kroz Donju klisuru. Rezervat Čoka Njalta, sa Pesačom, predstavlja tipično utočište reliktnih i retkih vrsta drveća i njihovih zajednica, dok je Šomrda stanište biljne vrste zelenike koja raste na jugoistočnim padinama istoimenog vrha, na mestu zvanom Radisavljev krak.

Golubac

Golubačka tvrđava: nalazi se na ulazu u Đerdapsku klisuru na mestu rimskog utvrđenja Cuppae, pominje se u XV veku, ali ima idicija da je izgrađena ranije. Sagrađena je na strmom stenovitom obronku iznad same reke i upotrebljavana je sve do povlačenja Turaka. Spada u najslikovitije i najbolje očuvane srednjevekovne građevine.

Tvrđava je građena lepezasto i sastoji se od tri dela: prednjeg, zadnjeg i gornjeg grada (sa citadelom). Čini ga ukupno 10 kula i dve velike kolske kapije. Ispred tvrđave je bilo civilno naselje, o čemu danas svedoče samo neki delimično istraženi objekti.

Golubac je imao burnu istoriju. Tokom srednjeg veka, vodile su se mnoge bitke oko njega, naročito između Osmanskog carstva i Ugarske.

Zbog svog istorijskog značaja i izuzetne arhitektonske vrednosti, Golubačka tvrđava je proglašena za spomenik od izuzetnog značaja 1979. godine.

Djerdap National Park
Golubac fortress
Djerdap gorge cruising
Krstarenje Đerdapom
skulptura Decebal Rex
The Iron Gates cruising, Tabula Traina
Miroč hiking Đerdapska klisura
Djerdap krstarenje
Tvrđava Golubac
Decebalus Rex
Golubačka tvrđava