Mesta u Srbiji koja su idealna za putovanje sa bebom
putovanje sa bebom Srbija

Mnogi roditelji putovanje sa bebom smatraju velikim izazovom, jer ono iziskuje puno organizacije i planiranja. Zbog toga roditelji odlučuju da nakon što dobiju dete pauziraju sa putovanjima dok dete malo ne poraste.

Međutim, putovanje sa bebom uopšte ne mora biti komplikovano ni naporno, a još je lakše kada odaberete destinaciju u okviru svoje države, bez potrebe da prelazite državne granice i veliki broj kilometara.

Ukoliko se pitate koje destinacije su pogodne za putovanje sa bebom, na pravom ste mestu. U narednim redovima upoznaćemo vas sa mestima u Srbiji koja su savršena za porodice sa malom decom.

Pripremite svu bebi opremu neophodnu za putovanje

Pre nego što se uputite na bilo koju destinaciju važno je da se dobro pripremite za putovanje. Kada putujete sa bebom morate biti spremni za sve nepredviđene situacije koje vas na njemu mogu zadesiti.

Zato se pobrinite da ponesete sve što će vam biti potrebno, počevši od hrane i svog pribora neophodnog za njenu pripremu. Osim toga, potrebno je obezbediti dovoljnu količinu pelena i čiste odeće, kao i higijene i putne apoteke za bebu.

destinacije za putovanje sa bebom u Srbiji

Prilikom pripreme stvari za putovanje neizostavna oprema za šetnju bebe obavezno se treba spakovati, pogotovo ukoliko je u pitanju odlazak u prirodu, poput planine, jezera ili banje. Kvalitetna oprema za šetnju omogućava da uživate u zajedničkom boravku u prirodi sa detetom, što i jeste cilj vašeg putovanja.

Sada kada znate šta je sve potrebno poneti na putovanje, u nastavku teksta saznajte koje su najbolje destinacije u Srbiji za putovanje sa bebom.

Sokobanja – uživajte u lekovitosti prirode sa svojom porodicom

Sokobanja je jedan od najpopularniji predstavnika banjskog turizma u Srbiji. Locirana u podnožju planine Ozren. Ona je vrlo popularna među turistima kako zbog svoje lekovitosti, tako i zbog lepote prirode koja je okružuje. Predstavlja idealno mesto za putovanje sa porodicama sa decom.

Ukoliko je Sokobanja vaša sledeća destinacija, imaćete priliku da uživate u lepoti netaknute prirode, svežini vazduha i lekovitosti vode. Ova banja je idealna za mirne šetnje i uživanje u prirodi koje će prijati celoj porodici.

Prilikom posete Sokobanji, možete se prošetati jednim od brojnih gradskih parkova, među kojima je svakako najpoznatiji centralni gradski park, poznat pod nazivom Park kod kupatila, i uživati u hladu njihovog drveća.

Takođe možete posetiti izletišta kao što su Ozren, Ripaljka, Kalinovice i Lepterija. Na raspolaganju su vam i Bovansko jezero u klisuri reke Moravice, kao i šest uređenih plaža na obalama ove reke. 

Srebrno jezero – za letovanje kao na moru

Pretpostavimo da ste od onih koji su navikli da svake godine idu na letovanje. Tom prilikom, posećivali ste plaže na destinacijama poput Grčke i Turske. U vašu porodicu je stigla prinova i sada se ne usuđujete da se upustite u avanturu do dalekih plaža. Ipak, priželjkujete da se osunčate pored vode i rashladite u istoj, a to možete učiniti i u Srbiji.

Tada se možete okrenuti domaćem turizmu, koje će vam uz mnogo manje muka oko putovanja pružiti jednako kvalitetan odmor. Srbija je bogata fenomenalnim destinacijama za letovanje, a jedno od njih je i Srebrno jezero.

Ovo veštačko jezero na desnoj obali Dunava karakteriše uređena šljunkovita plaža sa dugim plićakom i bistrom i čistom vodom. Plaža je deo prelepog šetališta sa mnoštvom kafića, prodavnica i tezgi. Osim toga ležaljku i suncobran možete iznajmiti po vrlo pristupačnim cenama.

Ukoliko se odlučite za putovanje na Srebrno jezero, možete biti sigurni da vas tamo čeka miran i udoban porodični ambijent. Možete iskusiti krstarenje Djerdapom ili ostati na kopnu sa svojim mališanima. Svakako ćete uživati u pogledu na jezero koje prilikom zalaska sunca dobija prelepu srebrnu boju.

Tara – fenomenalna planinska destinacija za putovanja tokom cele godine

Planina se smatra jednom od najboljih destinacija za putovanje sa bebom, pre svega zbog čistoće vazduha i pozitivnog efekta prirode na celokupno zdravlje. Svež planinski vazduh utiče na razvoj pluća i srca kod beba. Takođe, pozitivno deluje na probleme kao što su alergije, slabi imunitet i loša krvna slika.

Drina Tara

Isti je slučaj i sa Tarom, jednom od najlepših planina zapadne Srbije. Tara nudi mnogobrojne aktivnosti koje privlače turiste, od pešačkih i biciklističkih tura, do vožnje kajaka i kanjoninga. Ukoliko putujete na Taru sa bebom, verovatno ste u potrazi za nešto mirnijim odmorom. Ova planina takođe može pružiti opuštanje i uživanje sa najmlađima.

Na ovoj planini možete se šetati prirodom, uživati u prelepom pogledu sa vidikovaca ili se relaksirati na obalama jezera. Odmor sa bebom podrazumeva mir i opuštanje, a možete biti sigurni da ćete na Tari upravo to i dobiti.

Ovo su samo neki od predloga mesta u Srbiji na koja možete otići na putovanje sa svojom bebom. Srbija je bogata destinacijama koje svojim turistima nude mesto za opuštanje i beg od svakodnevnog života. Sigurni smo da ćete ovde i vi naći svoje omiljeno mesto za odmor.

O autoru

client-photo-1
Explore Serbia
Explore Serbia je organizacija koja radi na razvoju i promociji avanturističkog i seoskog turizma Srbije i Balkana. Mi smo avanturisti koji kombinuju svoja lična iskustva, interesovanja i znanje u kreiranju avanturističkih tura, kao i ukazivanju na značaj boravka u prirodi.