4 dana
Trajanje
12+
Godine
srednja
Kategorija
Prokletije
Lokacija

Prokletije i njihov planinski venac su jedan od najdivljijih i najupečatljivijih predela na Balkanu. Trojanske planine nekada, sada i Dinarski Alpi, pružaju se duž severoistoka Crne Gore, severne Albanije i Kosova i Metohije. Prokletije se prostiru od Skadarskog jezera na zapadu, Komova i planine Mokre Gore na severu, Metohijske doline na istoku i reke Drim na jugu. Uz dva najviša vrha Crne Gore – Zla Kolata na 2528 m i Maja Rosita na 2524 m, Prokletije obuhvataju i najviši vrh na Kosovu i Metohiji – Djeravicu sa 2656 metara nadmorske visine, koji je drugi planinski vrh po visini u čitavom masivu Prokletija, posle Jezerskog vrha u Albaniji na 2694 metara.

Prema mišljenju mnogih planinara, Prokletije su najlepše planine na Balkanskom poluostrvu.

Na crnogorskoj strani Prokletija nalaze se dve ledničke doline neverovatne lepote: Grebaja i Ropojana. Dolina Grebaje se u potpunosti nalazi u okviru Nacionalnog parka Prokletije. Okružena je Karanfilima, nizom vrhova koji se uzdižu na više od 2000 metara nadmorske visine.

Prokletije su najmlađi nacionalni park u Crnoj Gori od 2009. godine sa površinom od oko 16630 ha na teritorijama opština Plav i Gusinje. U okviru njega su dva rezervata prirode, Hridsko jezero i Volušnica. Prokletije se odlikuju karakterističnim krečnjackim reljefom i lepotama. Proglašene su za zastićeno područje od nacionalnog značaja.

Na ovom četvorodnevnom putovanju upoznaćemo se sa lepotama nacionalnog parka i njegovim živopisnim dolinama, Grebaje i Ropojane. Ići ćemo na atraktivne vrhove Talijanku, Volušnicu i Popadiju. Planinarskim stazama posebnu draž i čaroliju daju lednička jezera – Hridsko, Plavsko i Buni, zatim Alipašini izvori, vodopad Grlje i kraško vrelo, Oko Skakavice.

MESTO POLASKA Pakiralište opštine Novi Beograd
VREME POLASKA 7 h Beograd
UKLJUČENO U CENU Prevoz minibusom iz Beograda

Ukupno 3 noćenja sa doručkom u bungalovima ili sobama u privatnom smeštaju

Planinarska tura iz doline Grebaje – uspon na vrhove Talijanka, Popadija i Volušnica

Obilazak Alipašinih izvora, vodopada Grlja, Oka Skakavice

Planinarska tura iz doline Ropojane od platoa Zastan, do Velikog i Ropojanskog jezera

Hiking tura do Hridskog jezera

Ulaznice za Kulu Redžepagića

Takse za ulazak u nacionalni park Prokletije

Boravišna taksa

Obroci: 3 doručka i 3 ručka (2 u katunu i 1 lunch paket u prirodi)

Transferi terenskim vozilima na lokalu

Lokalni planinarski licencirani vodiči

Obilasci prema programu i pratilac grupe

NIJE UKLJUČENO Ostali individualni troškovi

Međunarodno putno zdravstveno osiguranje

Dodatne napomene:

 • Neophodna lična oprema za turu Prokletije-dolina Grebaje i ostale planinarske ture: Duboke planinarske cipele sa vibram đonom, planinarski štapovi, adekvatna odeća u skladu sa vremenskim prilikama. Ranac sa neophodnom planinarskom opremom za trodnevno planinarenje, dovoljno vode (1,5-2 l dnevno), energetski barovi, voće, rezervne majice, dugačke planinarske pantalone, kišna kabanica, čeona lampa, krema za sunčanje, šešir ili kapa, lična karta ili pasoš i zdravstvena knjižica.
 • Planinarske ture su preporučene za osobe sa dobrom fizičkom kondicijom. Nisu preporučene za osobe sa zdravstvenim problemima. Vodič zadržava pravo da ne povede na planinarenje osobe sa neadekvatnom opremom. Zabranjeno je konzumiranje alkoholnih pića pre i tokom planinarenja; u slučaju vremenskih nepogoda i drugih objektivnih okolnosti planinarenje se može odložiti za drugi termin.
 • Za sve one koji ne žele da planinare, vreme mogu provesti samostalno i uživati u kraćim šetnjama u okolini.

Rezervacije za turu Prokletije-dolina Grebaje:

 • Prilikom prijave plaća se celokupan iznos ili ~ 40 % odnosno 100 EUR, a ostatak od 149 EUR najkasnije do 12.juna (plaćanje se vrši preko računa u dinarskoj protivvrednosti po srednjem kursu NBS-a na dan uplate).
 • Sopstveni prevoz: u slučaju da dolazite sopstvenim prevozom, cena ture iznosi 195 EUR i podrazumeva korišćenje vašeg prevoza na lokalnim putevima, osim za 3.dan kada moraju da se koriste terenska vozila koja obezbeđuje organizator. Rezervacije: Prilikom prijave plaća se celokupan iznos ili ~ 40 % odnosno 80 EUR, a ostatak od 115 EUR najkasnije do 12.juna (plaćanje se vrši preko računa u dinarskoj protivvrednosti po srednjem kursu NBS-a na dan uplate).
 • Smeštaj: dvokrevetne, trokrevetne i četvorokrevetne sobe u bungalovima sa zajedničkim kupatilima ili privatnom smeštaju u Plavu u sobama sa sopstvenim kupatilima.
 • Ishrana: obezbeđena su tri doručka i tri ručka.

Uslovi u slučaju otkazivanja od strane putnika:

 • Ukoliko dođe do otkazivanja rezervacije do 30 dana od dana dolaska grupe organizator ne uzima nadoknadu. Ukoliko dođe do otkazivanja rezervacije u periodu od 30 do 7 dana od dana dolaska grupe, organizator zadržava nadoknadu od 40%. Ukoliko dođe do otkazivanja rezervacije u periodu manjem od 7 dana od dana dolaska grupe organizator zadržava  nadoknadu 100%. Napomena: Avans je pri otkazivanju rezervacije je nepovratan, osim u slučaju zamene drugim putnikom.
 • U slučaju promena na monetarnom tržištu, kao i promene u cenama prevoznika i drugih pružalaca usluga, agencija zadržava pravo da koriguje cenu aranžmana.
 • Tura Prokletije-dolina Grebaje se organizuje za minimum 18 prijavljenih putnika.
 • U slučaju nedovoljnog broja prijavljenih putnika ili nepovoljnih vremenskih uslova, krajnji rok za obaveštavanje o odlaganju ili otkazu ture od strane organizatora je 2 dana pre polaska.
Organizator ture je turistička agencija “Balkanica travel agency” , Bijelo Polje. Turistička agencija Explore Balkans doo nastupa kao subagent organizatora putovanja.
1

Prvi dan: Beograd - manastir Mileševa - Bijelo Polje - Plav

 • Polazak iz Beograda u 7 h.
 • Putovanje ka Crnoj Gori, sa usputnim pauzama i obilascima. Obilazak manastira Mileševa kod Prijepolja, pauza u Bijelom Polju.
 • U popodnevnim satima stižemo u Plav gde ćemo obići Kulu Redžepagića – kamene kuće i kule su karakteristične za područje Plava i Gusinja. Ove jedinstvene kamene kuće su građene od 16. do početka 20. veka, a razlikuju se po strukturi i formi od drvenih kuća u tom području. Kule su građene u svrhu odbrane grade. Većinu kula su izgradili majstori iz Debra u Makedoniji, koji su bili poznati stručnjaci za izgradnju objekata od drveta i kamena. Redžepagića kula je najstariji i najzanimljiviji stambeno-odbrambeni objekat u Plavu. Sagradio ju je 1671. godine Hasan-beg Redžepagić. Kula ima tri sprata povezana drvenim, unutrašnjim stepenicima. Dva sprata su od kamena, a treći od drveta. Sa svake strane, na drugom spratu, postoje pokriveni drveni balkoni. U prizemlju je bio prostor za smještaj konja i magacini, a na spratu – sobe za divane, sedeljke, spavanje i obedovanje.
 • Nakon obilaska, smeštaj u sobe i odlazak na večeru pored Plavskog jezera. Lokalni meni. Povratak u smeštaj pored samog jezera. Noćenje.
2

Drugi dan: Plav - NP Prokletije - dolina Grebaje, uspon na vrhove Talijanka, Popadija i Volušnica

 • Doručak.
 • Nakon doručka, polazak ka dolini Grebaje, u nacionalnom parku Prokletije. Transfer u trajanju oko 20 min. Dolina Grebaje, oblika potkovice pruža pogled na fantastične vrhove Karanfila, najviših vrhova Prokletija.

Prokletije

 • Planinarska tura gde ćemo ići na vrhove Talijanka, Popadija i Volušnica.
 • Start počinje od planinarskog doma, iza koga počinje prvo blaga uzbrdica, koja se veoma brzo nastavlja na malo strmiju šumsku stazu. Staza vodi pored potoka Volušnica i lagano dobija sve veći nagib. Od doma do izlaska na dolinu Volušnice potrebno je savladati visinsku razliku od oko 400 m.
 • Popadija se nalazi na samoj granici sa Albanijom i odatle se lepo vide staze koje vode do obližnjih albanskih katuna. Sa vrha Popadija se pruža veličanstven pogled prvo na obližnje Karanfile, a onda dalje na masiv Prokletija sa svim najvišim vrhovima. Od Popadije, staza se nastavlja grebenom prema Volušnici. Sa grebena se sve vreme pružaju veličanstveni vidici na suprotne Karanfile, a nadole na prelepu dolinu Grebaje. Od Popadije do Volušnice ima oko 1800 m hoda grebenom. Od vrha Volušnice počinje nagli spust dole do doline Volušnice, staza vodi između stena i povremeno je potrebno malo obratiti pažnju na teži teren i pronaći najbolji prolaz.
 • Kad se stigne do doline, do Grebaje se ide istim putem kao i prilikom uspona. Ručak u katunu u dolini Grebaje – lokalni specijaliteti. Povratak u smeštaj u Plavu. Noćenje.
 • Podaci o planinarskoj stazi: srednja, ukupno trajanje oko 7 sati sa pauzama, ukupne dužine oko 12 km, sa ukupnim usponom i spustom oko 1200 m.
  • Početak staze: 1.160 m, dolina Grebaje (Planinarski dom “Branko Kotlajić” ili Suljova česma – Planarski dom “Karanfili”).
  • Cilj:  Talijanka vrh 2.057,  Popadija vrh 2.030 m, Volušnica 1879 m
  • Visinska razlika: 897 m
  • Dužina staze: oko 12 km
  • Izvori vode – 2 izvora, na samom početku i u šumi na prvoj trećini rute
  • Težina staze: srednja
3

Treći dan: Plav - NP Prokletije - dolina Ropojane - Ali-pašini izvori - vodopad Grlja - Oko Skakavice - Veliko jezero - Ropojansko jezero - Plav

 • Rano ustajanje do 7 h i doručak.
 • Nakon doručka, transfer na suprotnu dolinu dolini Grebaje – Ropojansku dolinu. Ropojanska dolina je mesto bogato izvorima, vodopadima, kanjonima i planinskim jezerima. Na ovoj turi, preći ćemo u Albaniju pa je potrebno poneti dokumenta.
 • Nakon 20-ak minuta transfera, dolazimo do Ali-pašinih izvora. Tu voda izvire iz zemlje na površini od preko 300 kvadratnih metara, dajući tokom većeg dela godine oko četiri kubna metra vode u sekundi. Ovo poznato turističko izletište za mnoge građane ovog mesta predstavlja simbol života.
Ali Pašini izvori, Prokletijе
Ali-pašini izvori
Oko Skakavice Prokletije
Oko Skakavice, NP Prokletije
 • Nastavak putovanja ka selu Vusanje i obilazak vodopada Grlja. Vodopad visine oko 30-ak m kreira reka Grlja, a koja nastaje samo 1,2 km dalje u takozvanom Oku Skakavice (Savinom oku), kraškom vrelu dubine oko 12 m. Obilazak i Oka Skakavice.
 • Nastavak transfera i polazak na planinarsku stazu od kraja doline. Pešačićemo rutom kojom se uspinje na najviši vrh Prokletija – Maja Jezerce. Plato Zastana se nalazi na oko 1384 m, ali nastavljamo ka jezerima kojih ima 5 ili 6 u zavisnosti od količine otopljenog snega. Najviše jezero koje se zove i Veliko jezero je na 1792 m. Kupanje u jezeru za hrabre! U ovom delu smo već na albanskoj strani Prokletija. Odmor i lanč paket pored jezera.
Jezero Buni Prokletije
Jezero Buni
 • Nastavak u pravcu vrha Maja Bojs, ali ovaj put se nećemo penjati na vrh već produžiti ka Runicama i dalje ka Ropojanskom jezeru koje je u junu u svom najlepšem ruhu, te tako napraviti kružnu turu do početnog mesta. Ponovo ulazimo u Crnu Goru u blizini Ropojanskog jezera. Prevoz će nas čekati na istom mestu. Večera se može organizovati u nekom od restorana u Ropojani. Transfer do smeštaja u Plavu. Noćenje.
 • Podaci o planinarskoj stazi: srednja, tura ukupne dužine oko 17 km, sa oko 920 m visinske razlike i ukupnog uspona i spusta oko 1100 m. Ukupno trajanje od 7 do 8 sati sa pauzama.
  • Početak staze: Dolina Ropojane na oko 1200 m
  • Cilj:  podnožje vrha Maja Bojs 2117 m
  • Visinska razlika: 917 m
  • Dužina staze: oko 17,3 km
  • Izvori vode – kod vodopada Grlja, početak staze, kod Zastana, kod Runica (ali mogu presušiti)
  • Težina staze: srednja
4

Četvrti dan: Plav - NP Prokletije - Babino Polje - Hridsko jezero - Beograd

 • Doručak. Napuštanje objekta u 8h.
 • Nakon doručka, izlazak iz smeštaja i transfer do Babinog Polja, odakle kreće hajking tura do najvišeg planinskog jezera u Crnoj Gori – Hridskog jezera, na nadmorskoj visini od 1970 m.
 • Od Babinog Polja do Bajrovica katuna pešačenje je kroz šumu, širim planinskim putem za auta. Nakon kratkog osveženja i pauze, od katuna produžavamo ka jezeru planinskom stazom kroz šumu i livade. Hridsko jezero je poznato po mnogobrojnim pričama o vilama koje su se kupale na njegovoj površini. Jedna od njih kaže da su jezero stvorili bogovi kao dar šumskim vilama. Radoznalost je dovela ljude da ih traže i gledaju, pa su vile pobegle. Bogove je to naljutilo pa su osuli munje i gromove po okolnim planinama i proklevši ih, pretvorile ih u goli krš. Od tada se planine po predanju zovu Prokletije.
Hridsko jezero Prokletije
Hridsko jezero
 • Nakon odmora kraj jezera, povratak do Bajrovića katuna gde ćemo uživati u ručku na katunu sa pogledom na okolne vrhove. Nakon ručka povratak do Babinog polja i polazak ka Beogradu.
 • Podaci o planinarskoj stazi: laka, ukupne dužine oko 12,5 km, sa oko 450 m visinske razlike. Ukupno trajanje oko 4 sata sa pauzama.
  • Početak staze: Babino polje, 1520 m
  • Cilj:  Hridsko jezero 1970 m
  • Visinska razlika: 450 m
  • Dužina staze: 12,6 km
  • Izvori vode – Bajrovića katun
  • Težina staze: laka
 • Polazak za Beograd je planiran do 15 h, kako bismo stigli oko 22 h uz napomenu da tačno vreme povratka zavisi od uslova na putevima i usputnih pauza.
Prokletije-dolina Grebaje
Prokletije-dolina Grebaje
Prokletije
Prokletije-dolina Grebaje
Hridsko jezero Prokletije
Prokletije-Veliki Trojan
Prokletije
Prokletije
Ali Pašini izvori, Prokletijе
Ali Pašini izvori, Prokletijе
Plavsko jezero Prokletije
Prokletije vrh Talijanka
Karanfili Prokletije
Hiking ka jezeru Buni Prokletije
Prokletije Explore Balkans
Prokletije planinarenje
Dinaric Alps hiking tour
Prokletije
Jezero Buni Prokletije
Jezero Buni Prokletije
Hridsko jezero Prokletije
Volušnica vrh Prokletije
Ropojana dolina Prokletije
Maja Bojs Prokletije
Prokletije, pogled na Karanfile
Prokletije planinarski izlet
Prokletije hiking
Prokletije ka vrhu Maja Rosit
Prokletije ka vrhu Maja Rosit
Oko Skakavice Prokletije
Oko Skakavice Prokletije
Oko Skakavice Prokletije
Prokletije planinarenje Popadija, Talijanka, Volušnica
Prokletije Karanfili
Ali Pašini izvori, Prokletije
Pinzgauer pinzi terensko vozilo