Kalendar tura na kome možete naći definisane datume naših tura. Izaberite iz padajućeg menija mesec, klikom na događaj videćete detalje.

Ukoliko kalendar pregledate putem mobilnog telefona, klikom na znak plus + otvaraju se događaji.

Category: Planinarenje
Prolećni uspon na Rtanj - u potrazi za cvetom Ramonda Serbica »


Prolećni uspon na gorostasni Rtanj sa južne strane. Naša jedinstvena planina sa trostranom piramidom na vrhu, gotovo pravilnog oblika. Idemo na najviši vrh Šiljak na 1565 m, odakle se pruža fenomenalan pogled na okolne planine. Tokom proleća mogu se naći i cvetovi Ramonda Serbica, endemske biljke koju je upravo na obroncima Rtnja otkrio Josif Pančić. Cveta od aprila do juna.

Na Rtnju preovlađuju mešovite šume jele i bukve, a njihovi posebno zanimljivi stanovnici su veliki plavi leptiri, kratkonogi gušter, vilini konjici, i mnoge vrste ptica. Pašnjaci i livade su ukrašeni grmljem gloga, divljim ružama i stepskim bademićem. Sve je veći broj planinara, koji ga doživljavaju kao pravi izazov bez obzira na doba godine ili vremenske prilike.

O Rtnju kruže brojne legende i priče. Neki ga smatraju planinom spasenja, dok drugi veruju da je planina vanzemaljaca ili generatora energije. Bez obzira na to u šta verujete, uspon na Rtanj će vam pružiti nezaboravno iskustvo i predivne pejzaže.

Rtanj
View Location

View full calendar