12.novembar
Datumi
1 dan
Trajanje
laka
Kategorija
Planina Bobija
Lokacija

Bobija je planina u Zapadnoj Srbiji u brdsko-planinskom području Azbukovica koje se nalazi između reke Drine i Valjevskih planina. Najviši vrh Bobije je Tornička Bobija na 1272 m. Poseban ukras ove planine čine njene bukove i četinarske šume. Pored njih, lepotu ove planine čine i mnogobrojni vidikovci i kanjoni reka Trešnjice, Tribuće i Ljuboviđe.

Jednodnevna pešačka tura gde ćemo uživati u jesenjim bojama na ovoj lepoj podrinjskoj planini.

MESTO POLASKA Pakiralište opštine Novi Beograd
VREME POLASKA 6.30 h
UKLJUČENO U CENU Prevoz iz Beograda

Pešačka tura sa licenciranim planinarskim vodičem

Osiguranje od nezgode

Pratilac grupe

NIJE UKLJUČENO Ručak

Ostali individualni troškovi

Dodatne napomene:

 • Oprema za turu: Duboke planinarske cipele sa vibram đonom ili sportske patike sa jačim đonom, adekvatna odeća u skladu sa vremenskim prilikama. Ranac sa neophodnom planinarskom opremom za jednodnevnu akciju. Obavezno poneti dovoljno vode (1,5 l), jedan obrok, energetske barove, voće, rezervnu majicu, dugačke pantalone ili trenerku.
 • Informacije o pešačkoj stazi: kružna staza, laka, dužine oko 12 km, trajanje 5h, uspon/spust oko 400 m.
 • Tura se organizuje za minimum 18 prijavljenih putnika.
 • Data cena je za članove „Explore Serbia“. Informacije o članstvu možete naći ovde. Za one koji nemaju člansku kartu, cena iznosi 4300 dinara.
 • Sopstveni prevoz: u slučaju da dolazite sopstvenim prevozom, cena ture iznosi 2300 dinara (uz članske karte Explore Serbia) ili 3300 dinara (za one koji nemaju člansku kartu).
 • Osiguranje od nezgode: da bi bila aktivna ova vrsta osiguranja, potrebno je da nam prilikom prijave pošaljete svoj matični broj (JMBG).
 • U slučaju nedovoljnog broja prijavljenih putnika ili nepovoljnih vremenskih uslova, krajnji rok od strane organizatora za obaveštavanje o odlaganju ili otkazu ture je 2 dana pre polaska.
 • Otkazi putovanja od strane putnika: 

  • U slučaju otkaza putovanja od strane putnika, 5 i više dana pre datuma ture, Agencija zadržava iznos od 20 % na troškova rezervacije.
  • U slučaju da putnik otkaže putovanje manje od 5 dana pre putovanja, agencija zadržava pravo na celokupan iznos. U slučaju zamene drugim putnikom koji pronađe ili sam putnik ili Agencija, putniku se vraća 90 % uplaćenog iznosa.
  • U slučaju bolesti putnika i otkaza do 3 dana pre ture, uplaćeni novac se može vratiti ili se iznos može prebaciti za neku drugu turu u organizaciji Agencije, a putnik je dužan da pismenim putem pošalje medicinsku dokumentaciju o nastaloj bolesti. U slučaju bolesti putnika i otkazu manje od 3 dana pre ture, pored slanja medicinske dokumentacije o nastaloj bolesti, putnik je u obavezi da Agenciji nadoknadi učinjene troškove (troškove prevoza i organizacije putovanja), a deo novca se može refundirati.

Planina Bobija je krov Azbukovice

Azbukovica je uska i dugačka oblast, brdsko-planinsko područje u zapadnoj Srbiji, na granici s Bosnom i Hercegovinom. Nalazi se između desne obale Drine, Sokolskih planina, Jablanika, Medvednika i kanjona Trešnjice. Predeo je carstvo netaknute prirode i retke lepote. Centar regije je varošica Ljubovija.

U kanjonu reke Trešnjice se nalazi jedno od poslednja dva legla beloglavog supa u Srbiji  a u samoj reci se mresti retka vrsta ribe-mladica.

Reka Trešnjica izvire na jugozapadnoj strani Povlena na visini od 1185 metara, uliva se u Drinu kod Gornje Trešnjice na visini od 180 metara. Dugacka je 23 kilometra. Srednjim tokom protiče kroz živopisni kanjon dug blizu 6 km koji je usečen u 800-1000 metara visokoj površi. U kanjonu, Trešnjica prima najveće leve pritoke Sušicu i Tribuću. Tribuća je duga oko 7 km, izvire ispod Torničke Bobije na visini od 1180 metara, teče prema jugu i svojim donjim tokom razdvaja visoravan Boskovac na zapadu od gornjokošljanske površi na istoku.

Bobija je udaljena 140 km od Beograda, od Ljubovije 30 km. Bobiju krase četinarske i bukove šume, pašnjaci i proplanci. Najveća sela su Savkovići (Donji i Gornji Savkovići) i Gornje Košlje u čijem sastavu se nalaze i brojni zaseoci. Zbog raznovrsnosti reljefa, biljnog i životinjskog sveta, tereni su kao stvoreni za planinare, lovce i izletnike.

Kako je planina Bobija dobila ime?

Područje Azbukovice bilo je naseljeno još u praistoriji o čemu svedoče nalazi iz nadgrobnih humki (tumili) u selu Lonjinu i gradskom naselju u Rujevcu. Praistorijski tumuli predstavljaju specifični oblik nadgrobnih spomenika u periodu od početka III do kraja I milenijuma pre nove ere.

U narodu su se ti spomenici nazivali humke, bobije, gromile ili gomile. Pretpostavlja se da je i planina Bobija po njima dobila ime.

Organizator ture je turistička agencija Explore Balkans doo. Uz ovaj program važi Pravilnik o izvođenju tura Explore Balkans doo. Prema članu 79. Zakona o turizmu za jednodnevne ture nije obezbeđena zaštita u pogledu garancije putovanja
1

Beograd – Valjevo – Debelo brdo

 • Polazak iz Beograda sa parkirališta opštine Novi Beograd u 6.30h
 • Putovanje ka Valjevu i Debelom brdu. Usputna pauza za kafu/doručak u trajanju od 30 minuta.
 • Dolazak na početnu tačku pešačke ture.
2

Tornička Bobija i vidikovci pešačka tura

 • Kratka pripema za pešačenje, start oko 10h.
 • Pešačenje kreće od šumarske kućice do rudnika, zatim do vrha Tornička Bobija na 1272 m. Staza je delom makadamskim putem, zatim kroz bukovu, četinarsku šumu i livade sa prelepim vidicima na okolne planine.
 • Završetak pešačenja oko 15 h.
 • Nakon ture, u povratku za Beograd, može se organizovati kasni ručak u obližnjem restoranu.
 • Podaci o pešačkoj stazi: kružna staza, laka, dužine oko 12 km, trajanje oko 5h, uspon/spust 400 m.
 • Planirani povratak u Beograd je do 21:00.
planina Bobija u jesen
Planina Tornička Bobija
Planina Tornička Bobija
Planina Tornička Bobija
Planina Tornička Bobija
Explore Serbia Istraži Srbiju
Bobija
Planina Bobija u jesen
Biljana Novaković fotograf Explore Serbia
Planina Bobija
Planina Bobija
Planina Bobija
Planina Bobija
Planina Bobija
Tornička Bobija
Planina Bobija u jesen
Planina Tornička Bobija u jesen
Planina Tornička Bobija
Tatjana Anić Explore Serbia
Planina Bobija
Planina Tornička Bobija
planina Bobija
Planina Bobija pešačenje izlet
Planina Tornička Bobija
Planina Bobija pešačenje
Planina Bobija