05.novembar
Datumi
1 dan
Trajanje
laka
Kategorija
Planina Bobija
Lokacija

Bobija je planina u Zapadnoj Srbiji u brdsko-planinskom području Azbukovica koje se nalazi između reke Drine i Valjevskih planina. Najviši vrh Bobije je Tornička Bobija na 1272 m. Poseban ukras ove planine čine njene bukove i četinarske šume. Pored njih, lepotu ove planine čine i mnogobrojni vidikovci i kanjoni reka Trešnjice, Tribuće i Ljuboviđe.

Jednodnevna pešačka tura gde ćemo uživati u najlepšim bojama jeseni na ovoj lepoj podrinjskoj planini.

MESTO POLASKA Pakiralište opštine Novi Beograd
VREME POLASKA 6.30 h
UKLJUČENO U CENU Prevoz iz Beograda

Pešačka tura sa licenciranim planinarskim vodičem

Pratilac grupe

NIJE UKLJUČENO Ručak

Ostali individualni troškovi

Dodatne napomene:

 • Oprema za turu: Duboke planinarske cipele sa vibram đonom ili sportske patike sa jačim đonom, adekvatna odeća u skladu sa vremenskim prilikama. Ranac sa neophodnom planinarskom opremom za jednodnevnu akciju. Obavezno poneti dovoljno vode (1,5 l), jedan obrok, energetske barove, voće, rezervnu majicu, dugačke pantalone ili trenerku, ličnu kartu i zdravstvenu knjižicu.
 • Informacije o pešačkoj stazi: kružna staza, laka, dužine oko 12 km, trajanje 4-5h, uspon/spust oko 400 m.
 • Tura se organizuje za minimum 18 prijavljenih putnika.
 • Data cena je za članove „Explore Serbia“. Informacije o članstvu možete naći ovde. Za one koji nemaju člansku kartu, cena iznosi 3400 dinara.
 • Prevoz iz Novog Sada: doplata iznosi 1000 dinara.
 • Sopstveni prevoz: u slučaju da dolazite sopstvenim prevozom, cena ture iznosi 2000 dinara (uz članske karte Explore Serbia) ili 2600 dinara (za one koji nemaju člansku kartu).
 • U slučaju nedovoljnog broja prijavljenih putnika ili nepovoljnih vremenskih uslova, krajnji rok od strane organizatora za obaveštavanje o odlaganju ili otkazu ture je 2 dana pre polaska.

Planina Bobija je krov Azbukovice

Azbukovica je uska i dugačka oblast, brdsko-planinsko područje u zapadnoj Srbiji, na granici s Bosnom i Hercegovinom. Nalazi se između desne obale Drine, Sokolskih planina, Jablanika, Medvednika i kanjona Trešnjice. Predeo je carstvo netaknute prirode i retke lepote. Centar regije je varošica Ljubovija.

U kanjonu reke Trešnjice se nalazi jedno od poslednja dva legla beloglavog supa u Srbiji  a u samoj reci se mresti retka vrsta ribe-mladica.

Reka Trešnjica izvire na jugozapadnoj strani Povlena na visini od 1185 metara, uliva se u Drinu kod Gornje Trešnjice na visini od 180 metara. Dugacka je 23 kilometra. Srednjim tokom protiče kroz živopisni kanjon dug blizu 6 km koji je usečen u 800-1000 metara visokoj površi. U kanjonu, Trešnjica prima najveće leve pritoke Sušicu i Tribuću. Tribuća je duga oko 7 km, izvire ispod Torničke Bobije na visini od 1180 metara, teče prema jugu i svojim donjim tokom razdvaja visoravan Boskovac na zapadu od gornjokošljanske površi na istoku.

Bobija je udaljena 140 km od Beograda, od Ljubovije 30 km. Bobiju krase četinarske i bukove šume, pašnjaci i proplanci. Najveća sela su Savkovići (Donji i Gornji Savkovići) i Gornje Košlje u čijem sastavu se nalaze i brojni zaseoci. Zbog raznovrsnosti reljefa, biljnog i životinjskog sveta, tereni su kao stvoreni za planinare, lovce i izletnike.

Kako je planina Bobija dobila ime?

Područje Azbukovice bilo je naseljeno još u praistoriji o čemu svedoče nalazi iz nadgrobnih humki (tumili) u selu Lonjinu i gradskom naselju u Rujevcu. Praistorijski tumuli predstavljaju specifični oblik nadgrobnih spomenika u periodu od početka III do kraja I milenijuma pre nove ere.

U narodu su se ti spomenici nazivali humke, bobije, gromile ili gomile. Pretpostavlja se da je i planina Bobija po njima dobila ime.

Organizator ture je turistička agencija Explore Balkans doo. Uz ovaj program važi Pravilnik o izvođenju tura Explore Balkans doo. Prema članu 79. Zakona o turizmu za jednodnevne ture nije obezbeđena zaštita u pogledu garancije putovanja
1

Beograd – Valjevo – Debelo brdo

 • Polazak iz Beograda sa parkirališta opštine Novi Beograd u 6.30h
 • Putovanje ka Valjevu i Debelom brdu. Usputna pauza za kafu/doručak u trajanju od 30 minuta.
 • Dolazak na početnu tačku pešačke ture.
2

Tornička Bobija i vidikovci pešačka tura

 • Kratka pripema za pešačenje, start oko 10h.
 • Pešačenje kreće od šumarske kućice do rudnika, zatim do vrha Tornička Bobija na 1272 m. Staza je delom makadamskim putem, zatim kroz bukovu, četinarsku šumu i livade sa prelepim vidicima na okolne planine.
 • Završetak pešačenja oko 15 h.
 • Nakon ture, u povratku za Beograd, može se organizovati kasni ručak u obližnjem restoranu.
 • Podaci o pešačkoj stazi: kružna staza, laka, dužine oko 12 km, trajanje oko 4h-5h, uspon/spust 400 m.
 • Planirani povratak u Beograd je do 20:30.
planina Bobija u jesen
Planina Tornička Bobija
Planina Tornička Bobija
Planina Tornička Bobija
Planina Tornička Bobija
Explore Serbia Istraži Srbiju
Bobija
Planina Bobija u jesen
Biljana Novaković fotograf Explore Serbia
Planina Bobija
Planina Bobija
Planina Bobija
Planina Bobija
Planina Bobija
Tornička Bobija
Planina Bobija u jesen
Planina Tornička Bobija u jesen
Planina Tornička Bobija
Tatjana Anić Explore Serbia
Planina Bobija
Planina Tornička Bobija
planina Bobija
Planina Bobija pešačenje izlet
Planina Tornička Bobija
Planina Bobija pešačenje
Planina Bobija