Original price was: 3,900 RSD.Current price is: 2,900 RSD.
Cena ture
1 dan
Trajanje
12+
Godine
srednja
Kategorija
Homolje
Lokacija

Jednodnevna tura u Istočnoj Srbiji. Homolje predstavljaju pravu ekološku oazu sa brojnim vodenicama, zanimljivim pećinama, legendama, mitovima i običajima.

Vodimo vas na jednu od najlepših planinarskih staza na Homoljskim planinama, do vrha Veliki Vukan na 811 m, zatim na vrh Mali Vukan na 752 m. Nakon pešačke ture, sledi opuštanje pored reke Mlave.

MESTO POLASKA Beograd, pakiralište opštine Novi Beograd
VREME POLASKA 7h
UKLJUČENO U CENU Prevoz minibusom iz Beograda

Vodič i oranizacija ture

NIJE UKLJUČENO Ručak

Ostali nepomenuti troškovi

Dodatne napomene:

 • Oprema za turu Homoljske planine – Veliki i Mali Vukan: Duboke planinarske cipele sa vibram đonom, ranac, slojevita garderoba, prilagođena vremenskim uslovima, preporučujemo štapove, poneti dovoljno vode i malo hrane (grickalice, sendviči, voće).
 • Podaci o pešačkoj stazi:
  • Dužina: 12 km
  • Ukupni uspon/spust: oko 750 m
  • Težina: srednja
  • Trajanje: oko 6-7h sa pauzama
 • Za realizaciju ture Homoljske planine – Veliki i Mali Vukan, neophodno je minimum 18 prijavljenih.
 • Data cena je za članove „Explore Serbia“. Informacije o članstvu možete naći ovde. Za one koji nemaju člansku kartu, cena iznosi 3900 dinara.
 • Sopstveni prevoz: u slučaju da dolazite sopstvenim prevozom, cena ture iznosi 2000 dinara (uz članske karte Explore Serbia) ili 3000 dinara (za one koji nemaju člansku kartu).
 • U slučaju nedovoljnog broja prijavljenih putnika ili nepovoljnih vremenskih uslova, krajnji rok za za obaveštavanje o odlaganju ili otkazu ture od strane organizatora je 2 dana pre polaska.
 • Otkazi putovanja od strane putnika: 

  • U slučaju otkaza putovanja od strane putnika, 5 i više dana pre datuma ture, Agencija zadržava iznos od 20 % na troškova rezervacije.
  • U slučaju da putnik otkaže putovanje manje od 5 dana pre putovanja, agencija zadržava pravo na celokupan iznos. U slučaju zamene drugim putnikom koji pronađe ili sam putnik ili Agencija, putniku se vraća 90 % uplaćenog iznosa.
  • U slučaju bolesti putnika i otkaza do 3 dana pre ture, uplaćeni novac se može vratiti ili se iznos može prebaciti za neku drugu turu u organizaciji Agencije, a putnik je dužan da pismenim putem pošalje medicinsku dokumentaciju o nastaloj bolesti. U slučaju bolesti putnika i otkazu manje od 3 dana pre ture, pored slanja medicinske dokumentacije o nastaloj bolesti, putnik je u obavezi da Agenciji nadoknadi učinjene troškove (troškove prevoza i organizacije putovanja), a deo novca se može refundirati.

Atrakcije

Homoljske planine

Homoljske planine pripadaju Karpatsko-balkanskoj grupi planina. Izgrađene su pretežno od škriljaca i krečnjaka. Nalaze se su između Zviške kotline na severu i Žagubičke kotline na jugu, kao i između Mlavske kotline na zapadu i izvorišnih delova Gornjeg Peka na istoku. Prosečna visina je oko 900 metara, a najviši vrh je Oman na 962 metra. Planine su bogate gustom šumom i mnogim rečnim izvorima. Niži delovi Homoljskih planina obrasli su hrastovim šumama, na srednjim delovima su hrastove i bukove šume, dok se na najvišim delovima nalaze se pašnjaci i livade, i na njima katuni i bačije, starinska stočarska staništa, gde pasu stada ovaca, od čijeg se mleka pravi homoljski sir.

U administrativnom smislu Homolje skoro u potpunosti pripada opštini Žagubica, koja se graniči sa opštinama: Petrovac, Despotovac, Bor, Majdanpek i Kučevo.

Manastir Gornjak

Manastir izgrađen u XIV veku, leži na manjem, proširenom platou Mlave u Gornjačkoj klisuri. Prislonjen je uz kamene litice Ježevca ispod koga promiče brza i bistra Mlava. Manastir je zadužbina kneza Lazara. Prema istorijskim izvorima, u manastiru se živelo bez prekida. Od srednjevekovnih građevina sačuvane su: glavna manastirska crkva posvećena Vavedenju i isposnica u pećini, posvećena Sv Nikoli.

Organizator ture je turistička agencija Explore Balkans doo. Uz ovaj program važi Pravilnik o izvođenju tura Explore Balkans doo.
Prema članu 79. Zakona o turizmu za jednodnevne ture nije obezbeđena zaštita u pogledu garancije putovanja
1

Beograd - Petrovac na Mlavi - Ždrelo

 • Polazak iz Beograda u 7h
 • Putovanje preko Požarevca, Petrovca na Mlavi do sela Ždrelo
2

Planinarska tura do vrha Veliki i Mali Vukan

 • Planinarska tura počinje od sela Ždrelo i ide prelepom stazom, prvo do vrha Veliki Vukan na 811 m, zatim do vrha Mali Vukan na 752 m. U početnom delu staze je jak i konstantan uspon, koji delom ide kroz šumu, delom stenovitim deonicama. Sa vrhova se pruža fenomenalan pogled na okolne planine.
 • Nakon pauze i odmora, sledi spust kroz bukovu, zatim borovu šumu kružnom stazom nazad do sela Ždrelo.
 • Nakon pešačke ture, odlazak do manastira Gornjak i ručak u obližnjem restoranu na obali reke Mlave, gde možete probati nešto od homoljskih specijaliteta: ovčji i kravlji sir, homoljsko jagnje, kačamak, pastrmka.
 • Obilazak manastira po želji. Manastir leži na manjem, proširenom platou Mlave u Gornjačkoj klisuri. Prislonjen je uz kamene litice Ježevca ispod koga promiče brza i bistra Mlava. Manastir je zadužbina kneza Lazara i podignut je u XIV veku.
 • Podaci o pešačkoj stazi: dužine oko 12 km, trajanje oko 6h-7h sa pauzama, sa visinskom razlikom od 640 m, ukupnim usponom i spustom oko 750 m. Staza spada u srednju kategoriju.
 • Povratak u Beograd u večernjim satima do 21h.
Homoljske planine Mali Vukan
Homoljske planine Veliki Vukan
Homolje mountains Veliki Vukan
pešačenje na Homolju
Homolje, vrh Mali Vukan
Homoljske planine
Homoljske planine
Homoljske planine Veliki Vukan
Homolje
Homolje mountains Veliki Vukan
Homoljske planine
hiking na Homoljskim planinama
selo Bistrica i Lukin kamen, vodenice
Homoljske planine Veliki Vukan
Homolje mountains Veliki Vukan
Homolje
Homoljske planine
Homolje, vrh Mali Vukan
Homoljske planine
Homoljske planine
Homoljske planine Mali Vukan
Homolje
Homoljske planine Veliki Vukan
Homolje
Homolje
Homolje Mali Vukan
Homolje pešačenje
Homolje Mali Vukan
Homolje Veliki i Mali Vukan
Homolje Veliki i Mali Vukan