255 
Cena ture

Rezerviši turu

05-07.jul 2024.
Datumi
3 dana
Trajanje
+18
Godine
teška
Kategorija
Maganik
Lokacija

Maganik je planinski venac smešten u srednjem delu Crne Gore, udaljen oko 30 km istočno od Nikšića. Ovaj venac se prostire između reka Zete, Morače i Mrtvice, pružajući prelep pogled na okolinu. Maganik se ističe svojim jedinstvenim izgledom i impresivnim masivom.

Maganik je poznat po svojoj nepristupačnosti. Stene ovog planinskog venca su na nekim mestima veoma opasne i oštre, što ga čini izazovnim za planinare. Ipak, uprkos tome, Maganik je okružen brojnim katunima koji ožive tokom letnjih meseci.

Maganik je izdvojena grupa impresivnih krečnjačkih formacija. Kanjonske padine reke Mrtvice su stvarale bogatu vertikalnu nazubljenu masu Maganika koja deluje zastrašujuće. Reljef ovog venca je obogaćen dubokim kraškim udubljenjima, dolinama i levkastim udubljenjima.

Trešteni vrh na planini Maganik se smatra prostorom najbolje razvijene kraške erozije u Crnoj Gori. Vrh je oblika kraškog platoa, prošaranog kraškim erozijskim oblicima poput škrapa, jama bezdanica i škraparskih bunara, dubkih više stotina metara. Ovi prirodni fenomeni su duboki i zastrašujući, sa strminama koje otežavaju pristup.

Sinjajevina je planina na severu Crne Gore, koja se nadovezuje na durmitorsku površ. Prostrana je planina koja leži između kanjona Tare, Jezera drobnjačkih, reke Tušine i strana Gornje Morače i Pčinje. Veći deo Sinjajevine je visoravan, gde se smenjuju vrtače i travnati pokrivač. Spada među prve pašnjačko-stočarske planine, gde se nalaze prolećni i letnji katuni.

Na ovoj vikend turi ići ćemo na izazovni uspon na Međeđi i Trešteni vrh gde ćete imati priliku da doživite jedinstvene pejzaže i vrhove Maganika. Sam Trešteni vrh svojim jedinstvenim reljefom podseća na svemirske pejzaže.

Drugog dana, ići ćemo na Sinjajevinu, prostranu crnogorsku krašku planinu sa brojnim pašnjacima. Popećemo se na Jablanov vrh na 2203 m. Ruta je tehnički manje zahtevna u poređenju sa prethodnim danom.

Ova planinarska vikend tura, samo za odabranu grupu iskusnih planinara, će vam pružiti nezaboravno iskustvo u jednom od najimpresivnijih delova crnogorske prirode.

MESTO POLASKA Pakiralište opštine Novi Beograd
VREME POLASKA 7 h Beograd
UKLJUČENO U CENU Prevoz minibusom iz Beograda

Jedno noćenje u planinarskom domu na Maganiku (usluga popupansion) – višekrevetne spavaonice sa zajedničkim kupatilom

Jedno noćenje sa doručkom u hotelu sa 3* u Kolašinu

Planinarske ture na Maganiku i Sinjajevini

Transfer terenskim vozilom do Maganika

Boravišna taksa

Obroci: 1 večera, 2 doručka i 1 ručak

Lokalni planinarski licencirani vodiči

Osiguranje od nezgode za 2 dana planinarenja

Obilasci prema programu i pratilac grupe

NIJE UKLJUČENO Ostali individualni troškovi

Međunarodno putno zdravstveno osiguranje

Dodatne napomene:

 • Neophodna lična oprema za turu Maganik i Trešteni vrh i Sinjajevinu: Duboke planinarske cipele sa vibram đonom, preporučujemo planinarske štapove, adekvatna odeća u skladu sa vremenskim prilikama. Ranac sa neophodnom planinarskom opremom za dvodnevno planinarenje, dovoljno vode (2-3 l dnevno), energetski barovi, voće, rezervne majice, dugačke planinarske pantalone, kišna kabanica, čeona lampa, krema sa UV faktorom, šešir ili kapa, naočare za sunce, važeća lična karta ili pasoš. Za planinarenje na Maganiku, obavezno je nošenje kaciga. Ukoliko nemate svoju kacigu, može se iznajmiti po ceni od 5 EUR.
 • Za planinarenje na Maganiku neophodno je iskustvo na visokogorskim planinarskim turama. Ne preporučuje se onima koji imaju strah od visine. Planinarske ture su preporučene za osobe sa dobrom fizičkom kondicijom. Nisu preporučene za osobe sa zdravstvenim problemima. Vodič zadržava pravo da ne povede na planinarenje osobe sa neadekvatnom opremom. Zabranjeno je konzumiranje alkoholnih pića pre i tokom planinarenja. U slučaju vremenskih nepogoda i drugih objektivnih okolnosti planinarenje se može odložiti.
 • Podaci o planinarskoj stazi, Maganik – uspon na Međeđi i Trešteni vrh: srednje-teška i tehnički zahtevna, ukupno trajanje oko 8-9 sati sa pauzama, dužine oko 12 km, sa ukupnim usponom i spustom oko 1200 m.

 • Podaci o planinarskoj stazi, Sinjajevina – uspon na Jablanov vrh: laka, ukupno trajanje oko 3 do 4 sata sa pauzama, dužine oko 7 km, sa usponom i spustom oko 500 m.

 • Tura Maganik i Sinjajevina se organizuje za minimum 15 prijavljenih putnika. Moguća je organizacija ture i za manji broj putnika, u tom slučaju se radi korekcija cene.
 • U slučaju promena na monetarnom tržištu, kao i promene u cenama prevoznika i drugih pružalaca usluga, agencija zadržava pravo da koriguje cenu aranžmana.
 • U slučaju nedovoljnog broja prijavljenih putnika ili nepovoljnih vremenskih uslova, krajnji rok za obaveštavanje o odlaganju ili otkazu ture od strane organizatora je 3 dana pre polaska.
 • Smeštaj:
  • planinarski dom na Maganiku (višekrevente spavaonice, zajedničko spoljno kupatilo)
  • hotel sa 3 * u Kolašinu (dvokrevetne, trokrevetne i četvorokrevetne sobe sa sopstvenim kupatilom)
 • Ishrana: obezbeđena je 1 večera, 2 doručka i 1 ručak.

Rezervacije za turu Maganik i Trešteni vrh:

 • Prilikom prijave plaća se celokupan iznos ili ~ 40 % odnosno 100EUR, a ostatak od 155 EUR najkasnije do 25.juna (plaćanje se vrši preko računa u dinarskoj protivvrednosti po srednjem kursu NBS-a na dan uplate).
 • Sopstveni prevoz: u slučaju da dolazite sopstvenim prevozom, cena ture iznosi 210 EUR i podrazumeva korišćenje našeg teretnog vozila za transfer prvog dana i vašeg prevoza na lokalnim putevima drugog dana. Rezervacije: Prilikom prijave plaća se celokupan iznos ili ~ 40 % odnosno 85 EUR, a ostatak od 125 EUR najkasnije do 25.juna (plaćanje se vrši preko računa u dinarskoj protivvrednosti po srednjem kursu NBS-a na dan uplate).

Uslovi u slučaju otkazivanja od strane putnika:

 • Ukoliko dođe do otkazivanja rezervacije do 30 dana od dana dolaska grupe organizator ne uzima nadoknadu. Ukoliko dođe do otkazivanja rezervacije u periodu od 30 do 7 dana od dana dolaska grupe, organizator zadržava nadoknadu od 40%. Ukoliko dođe do otkazivanja rezervacije u periodu manjem od 7 dana od dana dolaska grupe organizator zadržava  nadoknadu 100%. Napomena: Avans je pri otkazivanju rezervacije je nepovratan, osim u slučaju zamene drugim putnikom.
Organizator ture je turistička agencija “Balkanica travel agency” , Bijelo Polje. Turistička agencija Explore Balkans doo nastupa kao subagent organizatora putovanja.
1

Prvi dan: Beograd - Kolašin - Maganik

 • Polazak iz Beograda u 7 h.
 • Putovanje ka Crnoj Gori, sa usputnim pauzama. Dolazak u Kolašin u popodnevnim satima. Nakon pauze, transfer drugim prevoznim sredstvom (teretnskim vozilom) ka Maganiku. Potrebno je sa sobom poneti svari za 1 dan planinarenja u rancu koji se može nositi na leđima. Od afsaltnog puta – magistrale do planinarskog doma Đatlo ima 17 km. Taj deo ćemo takođe preći terenskim vozilom.
 • Smeštaj u planinarski dom i zajednička večera. Noćenje.
2

Drugi dan: Planinarska tura na Maganiku, uspon na Međeđi i Trešteni vrh

 • Polazak na planinarsku turu u 6h. Poneti sendviče, grickalice, voće i dovoljno vode (3 l po osobi). Staza počinje od planinarskog doma, za oko 2 km hoda stižemo do katuna Poljane, zatim krećemo na uspon travnato-kamenitom podlogom i ulazimo u retku šumu do strmijeg i kamenitog dela staze.
 • Malo težim terenom ubrzo se stiže na prevoj na 1.960 m gde se otvara izvanredan pogled na Trešteni vrh na 1.980 m – suprotno od katuna Poljane, kao i na čitavu okolinu.
 • Dalje nastavljamo grebenom i blagim usponom stižemo do sledećeg grebena koji se nalazi neposredno ispod našeg prvog cilja, Međeđeg vrha na 2.139 m koji je najviši na Maganiku.
 • Prelaz sa prevoja do ulaska u deo staze za završni uspon znači spuštanje u dolinu na dužini od nekih 50 m, a to je ujedno najzahtevniji deo uspona. Taj deo staze je dosta eksponiran i zahteva prolaz kosinom nagnutom u pravcu Treštenog vrha, te može biti opasan zbog opasnosti od klizanja.
 • Završni deo staze po travnato – kamenoj podlozi je strm, ali bez opasnih deonica. Međeđi vrh je kamenit, prostran i bezbedan. Uživaćemo u odličnim pogledima na: Trešteni vrh, Babine zubove, Tali, Tornu, Kapu moračku, Stožac, Prekornicu, Kamenik, Komove, Bjelasicu, itd.
 • Nakon zasluženog odmora na najvišem vrhu Magnika, nastavljamo dalje ka Treštenom vrhu. Ovaj deo ture je poseban i svojim izgledom često ostavlja posetioce bez daha, dajući osećaj kao da su zakoračili na drugu planetu. Reljef je ispresecan i prošaran kraškim oblicima – škrapama, jamama bezdanicama i dubokim škrapastim bunarima. Potreban je oprez i koncentracija prilikom kretanja.
 • Tu na samom Treštenom vrhu nalazi se najdublja jama Crne Gore, Iron Deep ili Gvozdena jama – Dubina iznosi neverovatnih 1.162 m. Takođe imamo pogled na Babin zub, vrh u koji je 70-tih godina udario jugoslovenski avion sa 35 putnika. Još uvek su delovi aviona rasuti po planini.
 • Informacije o planinarskoj stazi: srednje-teška i tehnički zahtevna, trajanje oko 8 do 9 sati sa pauzama, dužine oko 12 km, sa ukupnim usponom i spustom oko 1200 m.
  • Početak staze: planinarski dom Đatlo 1.325 m
  • Cilj: Međeđi vrh 2.139 m, Trešteni vrh 1.980 m
  • Dužina staze: 12 km
  • Visinska razlika: 814 m
  • Ukupni uspon i spust: oko 1200 m
  • Težina staze: srednje-teška
  • Voda na stazi: ima u početnim delu na katunu Poljane
 • Povratak u planinarski dom. Odmor u trajanju oko 45 minuta do sat vremena.
 • Napuštanje planinarskog doma i transfer ka Kolašinu. Smeštaj u hotel. Noćenje.
3

Treći dan: Planinarska tura na Sinjajevini, uspon na Jablanov vrh - Beograd

 • Doručak. Transfer u trajanju od oko 30 minuta do sela Gornje Lipovo.
 • Planinarska staza na Sinjajevini počinje sa makadamskog puta u blizini koliba i veštačke akumulacije Grkovo, koja je izgrađena radi napajanja stoke na ovoj bezvodnoj visoravni. Sinjajevina je inače najveća planinska zaravan u Crnoj Gori. Poreklo imena je po pridevu sinji (sivi, hladni). Nekadšnji naziv je Sinjavina.
 • Staza prolazi pored koliba, pa u pravcu vrha prelazi preko blagog uzvišenja. Strane Jablanovog vrha iz ovog pravca su prilično pristupačne (kamenito – travnate). Povratak istom stazom.
 • Planinarska tura koja pruža odličan pogled na vrhove Sinjajevine: Tornu, Vranovu glavu, Babin vrh, Veliki Pećarac, Gusar, kao i na mnoge druge crnogorske vrhove i planine: Bjelasicu, Komove, Tali, Stožac, Kapu Moračku, Lolu, Durmitor…
 • Podaci o planinarskoj stazi: laka, trajanje oko 3 do 4 sata sa pauzama, dužine 7 km, sa ukupnim usponom i spustom oko 500 m.
  • Početak staze: Grkovo 1.780 m
  • Cilj: Jablanov vrh 2.203 m
  • Dužina staze: 7 km
  • Visinska razlika: 423 m
  • Ukupni uspon i spust: oko 500 m
  • Težina staze: laka
 • Ručak u restoranu u Kolašinu i nastavak putovanja ka Beogradu. Povratak u Beograd uz usputne pauze u večernjim satima.
Trešteni vrh na Maganiku
Maganik i Trešteni vrh
Maganik avionska nesreća
Sinjajevina