Original price was: 4,200 RSD.Current price is: 3,200 RSD.
Cena ture
Popunjeno!
1 dan
Trajanje
+15
Godine
srednje-teška
Kategorija
Beljanica
Lokacija

Planina Beljanica je smeštena u krečnjačkim terenima Istočne Srbije, između sliva Mlave i Žagubičke kotline na severu i sliva reke Resave na jugu. Ova planina je bogata vodom, posebno podzemnim tokovima karakterističnim za kraške terene. Interesantna pojava su reke ponornice, koje nestaju (“poniru”) ispod površine zemlje, a onda se pojavljuju na drugom mestu. Lepotu Beljanice dopunjuju kanjoni reke Resave i Kločanice. Najviši vrh planine (1339 m) je stenovit, a pretpostavlja se da je zbog njegove beline planina dobila ime Beljanica. Padine su prekrivene bukovim i hrastovim šumama, a najveća atrakcija je vodopad Veliki buk.

Na Beljanici se nalaze i pećine izuzetne lepote. Najpoznatija je Resavska pećina, a manje poznate, ali bogate svim vrstama pećinskog nakita su Pionirska pećina, Vlaška pećina, Izviđačka pećina, Velika Atula. Najdublja jama u Srbiji, nalazi se upravo na Beljanici, jama Ivkov ponor.

U okviru naše avanture popećemo se na najviši vrh Beljanice, gde ćemo uživati u pogledu na čitavu Srbiju. Staza vodi prelepim krajolikom, gde se livade smenjuju sa šumom, uz vidikovce od kojih je nalepši onaj sa pogledom na kanjon reke Resave.

MESTO POLASKA Beograd, pakiralište opštine Novi Beograd
VREME POLASKA 6.30h (Beograd)
UKLJUČENO U CENU Prevoz minibusom iz Beograda

Planinarska tura na Beljanici

Ulaznica za ulazak u Spomenik prirode „Lisine“

Vodič, obilasci prema programu i organizacija ture

NIJE UKLJUČENO Ručak

Ostali nepomenuti troškovi

Dodatne napomene:

 • Oprema za turu Beljanica: Duboke planinarske cipele sa vibram đonom, štapovi, ranac, slojevita garderoba, prilagođena vremenskim uslovima, poneti dovoljno vode i nešto hrane (grickalice, sendviči, voće).
 • Podaci o pešačkoj stazi:
  • Dužina: 20 km
  • Ukupni uspon/spust: oko 1100 m
  • Težina: srednje-teška, pešači se po šumskim, livadskim i kolskim putevima, pri vrhu stenovitim deonicama
  • Trajanje: oko 8h sa pauzama
 • Ova pešačka tura nije preporučena za osobe sa slabom fizičkom kondicijom i/ili zdravstvenim problemima; vodič zadržava pravo da ne povede na pešačenje osobe sa neadekvatnom opremom; zabranjeno konzumiranje alkoholnih pića pre i tokom pešačenja; u slučaju vremenskih nepogoda i drugih objektivnih okolnosti planinarenje se može odložiti.
 • Za realizaciju ture, neophodno je minimum 18 prijavljenih.
 • Data cena je za članove „Explore Serbia“. Informacije o članstvu možete naći ovde. Za one koji nemaju člansku kartu, cena iznosi 4200 dinara.
 • Sopstveni prevoz: u slučaju da dolazite sopstvenim prevozom, cena ture iznosi 2200 dinara (uz članske karte Explore Serbia) ili 3200 dinara (za one koji nemaju člansku kartu).
 • U slučaju nedovoljnog broja prijavljenih putnika ili nepovoljnih vremenskih uslova, krajnji rok za za obaveštavanje o odlaganju ili otkazu ture je 2 dana pre polaska.

Atrakcije u blizini

Vodopad Veliki buk – nalazi se na reci Vrelo, desnoj pritoci Resave, na oko 380 m nadmorske visine. Nastao je akumulacijom bigra, pa se svrstava u akumulacioni tip vodopada. U podnožju vodopada je jezero okruženo bigrenim blokovima. Veliki buk je dugo smatran najvišim vodopadom u Srbiji, visine 25 m. Izvor reke Vrelo naziva se Veliko vrelo i zajedno sa vodopadom je zaštićen kao spomenik prirode Lisine.

Resavska pećina – predstavlja jednu od najvećih i najlepših pećina u Srbiji. Nastala je radom nekadašnjeg vodenog toka koji je postojao u Divljakovačkoj uvali pre supuštanja njenog dna, ovaj tok je ponirao na mestu današnjeg ulaska u pećinu. Ukupna dužina pećine sa svim kanalima, uključujući one neprohodne je 2 800 m, a dužina ispitanih kanala je oko 400 m. Bogata je nakitom, od kitnjastih formi do masivnih stubova. Pojedini delovi pećine, sa grupama stalagmita i stalaktita dobila su imena „Košnice“, „Deda i baba“, „Porodica Tarana“.

Manastir Manasija – zadužbina je despota Stefana Lazarevića, zidanje je počelo 1407. godine i konačno završeno 1418. godine. Manastirska crkva je posvećena Svetoj Trojici. Manastir je prepoznatljiv po zidinama koje ga okružuju, na kojima je 11 kula, od kojih je najpoznatija Despotova kula. Razmak između kula je veći na istočnoj, a manji na zapadnoj strani zbog lakše odbrane od neprijatelja. Kula koja se izdvaja svojom veličinom od ostalih je Donžon kula. Živopis Manasije spada u najveća dostignuća srpskog srednjovekovnog slikarstva. Najlepša je ktitorska kompozicija na zapadnom zidu na kojoj despot Stefan u jenoj ruci drži povelju, a u drugoj model manastira.

Prašuma Vinatovača – Beljanica je posebna i po tome što se na njoj nalazi jedinstvena prašuma u Srbiji – Vinatovača. Stabla bukve ovde rastu duže od 350 godina, sa raskošnim zelenim krošnjama i dostižu visinu do 45 m. Ova oaza mira i netaknute prirode proglašena je zaštićenim rezervatom.

Organizator ture je turistička agencija Explore Balkans doo. Uz ovaj program važi Pravilnik o izvođenju tura Explore Balkans doo.
Prema članu 79. Zakona o turizmu za jednodnevne ture nije obezbeđena zaštita u pogledu garancije putovanja
1

Beograd - vodopad Veliki buk

 • Polazak iz Beograda u 6.30h sa parkirališta opštine Novi Beograd. Putovanje autoputem preko Svilajnca i Despotovca do vodopada Veliki buk u Strmostenu.
 • Usputna pauza. Dolazak do početne tačke pešačenja do 9.30h.
2

Planinarska tura na Beljanici

 • Na planinarsku stazu se kreće od vodopada Veliki buk, koji se nalazi na reci Vrelo. Od vodopada pratimo tok reke uzvodno do njenog izvora, koji je udaljen oko 500 m od vodopada. Od izvora počinje strm uspon prema grebenu Beljanice. Markirana staza vodi na Sokolicu, zatim preko Govedarišta, a onda usponom preko Gradiništa stižemo na vrh Beljanice. Na vrhu ćemo napraviti pauzu za odmor i uživanje.
 • Sledi spust sa vrha i staza vodi niz Dugi do sve do vodopada Veliki buk.
 • Pešačka staza je kružna. spada u srednje-tešku kategoriju, dužine je oko 20 km, sa oko 1100 m uspona i spusta. Prelazi se za oko 8h sa pauzama.
 • Nakon planinarske ture, odlazak na kasni ručak u neki od obližnjih restorana koji su poznati po dobroj pastrmki.
 • Povratak u Beograd oko 22h.
Beljanica u proleće
Beljanica planinarenje
Vodopad Veliki buk Lisine
Beljanica mountain Hiking in eastern Serbia
Beljanica pešačka tura
planinarenje na Beljanici
krečnjačka Beljanica
planinarenje na Beljanici
spust sa Beljanice
vrh Beljanice
Beljanica u rano proleće
Beljanica vrh
Beljanica izlet
Hiking in eastern Serbia
Spomenik prirode Lisine
Planinarenje na Beljanici
pogled sa vrha Beljanice
Beljanica
Spomenik prirode Lisine
Beljanica
Beljanica
Beljanica planinarenje
Beljanica planinarski izlet
Beljanica prolećni izlet