1 dan
Trajanje
+7
Godine
laka
Kategorija

Selo Zarožje se nalazi u Zapadnoj Srbiji, gde protiče rečica Rogačica i gde se nalazi drvena vodenica u kojoj je prema legendi boravio najpoznatiji srpski vampir, Sava Savanović.😊🧛🏼 Vodenica Save Savanovića je obnovljena, a mi vas vodimo na pešačku turu na kojoj će deo naše rute biti i poseta ovom „strašnom“ mestu.

Pešačka tura ide obroncima planine Povlen i Debelog brda. Na sve strane se pružaju prelepi vidici na okolne planine. Seoski krajolik kroz koji ćemo prolaziti je posebno lep i bajkovit u mesecu maju.

MESTO POLASKA Beograd, parkiralšte opštine Novi Beograd
VREME POLASKA 7h Beograd
UKLJUČENO U CENU Prevoz minibusom iz Beograda

Pešačka tura obroncima Povlena

Obilazak vodenice Save Savanovića

Vodič i oranizacija ture

NIJE UKLJUČENO Ručak

Ostali nepomenuti troškovi

Dodatne napomene:

 • Oprema za turu Kanjon Rogačice, vodenica Save Savanovića: Standardna za hiking akcije. Planinarske cipele ili sportske patike sa jačim đonom, adekvatna planinarska odeća prilagođena vremenskim uslovima, ranac, poneti dovoljno vode i malo hrane (grickalice, sendviči, voće).
 • Podaci o pešačkoj stazi:
  • Dužina: 15 km
  • Ukupni uspon/spust: oko 400 m
  • Težina: laka, pešači se preko livada i travnatih brežuljaka, šumskim i kolskim putevima
  • Trajanje: oko 6h sa pauzama
 • Za realizaciju ture, neophodno je minumum 18 prijavljenih.
 • Data cena je za članove „Explore Serbia“. Informacije o članstvu možete naći ovde. Za one koji nemaju člansku kartu, cena iznosi 4200 dinara.
 • Sopstveni prevoz: u slučaju da dolazite sopstvenim prevozom, cena ture iznosi 2200 dinara (uz članske karte Explore Serbia) ili 3200 dinara (za one koji nemaju člansku kartu).
 • U slučaju nedovoljnog broja prijavljenih putnika ili nepovoljnih vremenskih uslova, krajnji rok za za obaveštavanje o odlaganju ili otkazu ture je 2 dana pre polaska.
 • Otkazi putovanja od strane putnika: 

  • U slučaju otkaza putovanja od strane putnika, 5 i više dana pre datuma ture, Agencija zadržava iznos od 20 % na troškova rezervacije.
  • U slučaju da putnik otkaže putovanje manje od 5 dana pre putovanja, agencija zadržava pravo na celokupan iznos. U slučaju zamene drugim putnikom koji pronađe ili sam putnik ili Agencija, putniku se vraća 90 % uplaćenog iznosa.
  • U slučaju bolesti putnika i otkaza do 3 dana pre ture, uplaćeni novac se može vratiti ili se iznos može prebaciti za neku drugu turu u organizaciji Agencije, a putnik je dužan da pismenim putem pošalje medicinsku dokumentaciju o nastaloj bolesti. U slučaju bolesti putnika i otkazu manje od 3 dana pre ture, pored slanja medicinske dokumentacije o nastaloj bolesti, putnik je u obavezi da Agenciji nadoknadi učinjene troškove (troškove prevoza i organizacije putovanja), a deo novca se može refundirati.

Ko je bio Sava Savanović i zašto je vodenica bila njegovo utočište i dom?

Srpski pisac Milovan Glišić je u svojoj pripovetci „Posle devedeset godina” iz XIX veka opisao selo Zarožje i vampira Savu Savanovića. Po motivima priče, nastao je prvi srpski horor film „Leptirica“.

Prema jednoj priči, Sava je bio imućan trgovac stokom. Zaljubio se u mnogo mlađu devojku, zaprosio je, ali ona ga je odbila. Zaslepljen ljubomorom i besom, odlučio je da ubije devojku. Pošto su to saznali meštani Zarožja, na smrt su ga pretukli i sahranili van lokalnog groblja.  Ali, Sava se povampirio i počeo da davi sve koji bi došli da melju žito u njegovoj vodenici.

Godinama, meštani Zarožja su živeli u strahu od čuvenog vampira, sve dok mu nisu pronašli grob. Sava je proboden glogovim kocem. Legenda kaže da je iz Savinog groba ipak pobegla jedna leptirica, što bi značilo da Sava još uvek  posećuje svoju vodenicu.

Stara Savina vodenica na bučnoj Rogačici bila je dugo urušena. Obnovio je seoski kafedžija i otvorena je za posete turista.

Organizator ture je turistička agencija Explore Balkans doo. Uz ovaj program važi Pravilnik o izvođenju tura Explore Balkans doo.
Prema članu 79. Zakona o turizmu za jednodnevne ture nije obezbeđena zaštita u pogledu garancije putovanja
1

Beograd - Makovište

 • Polazak iz Beograda u 7h. Putovanje preko Valjeva i Kosjerića do Makovišta. Usputna pauza za kafu i doručak od 30 minuta.
 • Dolazak u Makovište oko 10h i početnu tačku odakle kreće pešačka tura.
2

Pešačka tura do sela Zarožje i vodenice vampira Save Savanovića

 • Pešačka tura startuje u selu Makovište i ide preko livada, brežuljaka, šumskih i kolskih puteljaka.
 • Idemo do vrha Lisine na 1126 m. Pružaju se prelepi vidici na okolne krajolike Debelog brda, planine Povlen i Jablanik.
 • Na kraju staze ćemo posetiti obnovljenu vodenicu srpskog vampira Save Savanovića u selu Zarožje i čuti interesantne priče o ovom nesvakidašnjem mestu, gde huči reka Rogačica.
 • Podaci o pešačkoj stazi: dužine oko 15 km, trajanje oko 6h sa pauzama, ukupnim usponom i spustom oko 400 m. Staza spada u laku kategoriju.
 • Nakon pešačke ture, može se organizovati ručak u blizini.
 • Povratak u Beograd do 21h
vodenica Save Savanovića u Zarožju
Povlen
Povlen u jesen hiking
izlet vodenica Save Savanovića
Povlen planinarenje
Zarožje pešački izlet
Zarožje
Zapadna Srbija Zarožje
Zarožje, vodenica Save Savanovića
seoski turizam Srbija
Debelo brdo, Zarožje
Zarožje
Zarožje, vodenica Save Savanovića
Povlen Zapadna Srbija
obronci Povlena Zarožje
Zarožje, Debelo brdo
Zarožje
Debelo brdo, Povlen
Pešačka tura Zarožje i Povlen
vodenica Save Savanovića
POvlen pešačenje Prvi maj izlet
Zarožje reka Skrapež
Maline Zapadna Srbija
Hiking Serbia
Zarožje iznad vodenice Save Savanovića