13,900 RSD
Cena ture
23-24.mart 2024.
Datumi
2 dana
Trajanje
+10
Godine
srednje-laka
Kategorija

Planina Papuk je najlepša planina Slavonije sa svojim grebenima, uvalama, bujnom vegetacijom i obiljem izvorske vode. Nekada je bila ostrvo u Panonskom moru, a danas njen najveći deo čini Park prirode Papuk koji je zvog svog vrednog geonasleđa postao deo evropske i svetske mreže geoparkova pod zaštitom UNESCO.

Vrhovi Papuka dosežu gotovo hiljadu metara nadmorske visine. Park prirode Papuk se prostire na 343 km ², obuhvata delimično i planinu Krndiju. Papuk mnogi nazivaju i Zlatni Papuk ili zaštitnikom zlatne slavonske ravnice. Okružuje plodnu Požešku kotlinu koja se naziva i Zlatnom dolinom zbog mnogobrojnih vinograda od kojih nastaju vrhunska slavonska vina.

Papuk se odlikuje velikim šumskim bogatstvom, u kojem prevladavaju bukva i hrast, pored toga javor, klen i jasen. Raznolike i guste šume Papuka su stanište i utočište jelena, srna, divljih svinja, lisica i kuna. Najviši vrh Papuka je je istoimeni vrh na 953 m.

Unutar Parka prirode nalazi se zaštićen prirodni rezervat, park-šuma Jankovac, gde se nalazi 35 m visok vodopad Skakavac, jedinstven po svojoj lepoti. Na malom prostoru ovog rezervata nalaze se i dva jezera, zanimljive pećine, izvor i zelene livade.

Brojne planinarske i biciklističke staze omogućavaju posetiocima šetnju i vožnju živopisnim predelima koji su privlačni u svako godišnje doba.

Mi ćemo na ovoj vikend turi obići najlepši deo Parka prirode Papuk. Prvog dana ćemo ići atraktivnom Grofovom stazom kroz park-šumu Jankovac, zatim do vrha Ivačka glava. Kameniti vrh važi da je najlepši na Papuku i celom slavonskom gorju. Drugog dana se idemo na drugi deo planine i nešto zahtevnijom planinarskom stazom ćemo ići do vrhova Lapjak i Nevoljaš.

U rano proleće Papuk je poznat po cvetovima jagorčevine koji prekrivaju šumsko tlo i ukazuju na buđenje prirode. Ova biljka simbolizuje početak proleća, a njeni cvetovi stvaraju šareni i mirisni tepih koji će vas očarati svojom lepotom.

Bez obzira da li ste iskusni planinar ili tek početnik, Papuk će vam pružiti nezaboravne trenutke i predivne uspomene.

MESTO POLASKA Pakiralište opštine Novi Beograd
VREME POLASKA 6 h
UKLJUČENO U CENU Prevoz busom iz Beograda

Jedno noćenje sa doručkom u privatnom smeštaju na Papuku – jednokrevetne, dvokrevetne i trokrevetne sobe sa sopstvenim kupatilima

Planinarske ture na Papuku sa stručnim vodičima

Ulaznice za Park prirode Papuk

Obilasci prema programu i pratilac grupe

Boravišna taksa

NIJE UKLJUČENO Ostali nepomenuti obroci i individualni troškovi

Međunarodno putno osiguranje

Dodatne napomene:

 • Oprema za turu Park prirode Papuk: Duboke planinarske cipele, adekvatna odeća u skladu sa vremenskim prilikama. Ranac sa neophodnom planinarskom opremom. Preporučujemo i štapove za planinarenje. Obavezno poneti dovoljno vode (1,5- 2 l) i nešto hrane (sendvič, grickalice, energetske barove, voće), rezervnu majicu, dugačke pantalone ili trenerku, kišnu kabanicu, zaštita od sunca i vetra, kapu, rukavice, čeonu lampu.
 • Podaci o planinarskoj stazi, I dan: laka, ukupno trajanje oko 6 sa pauzama, dužine oko 12 km, sa ukupnim usponom i spustom oko 700 m.

 • Podaci o planinarskoj stazi, II dan: srednja, ukupno trajanje oko 7 sati sa pauzama, dužine oko 15 km, sa ukupnim usponom i spustom oko 900 m.

 • Za sve one koji ne žele da planinare, vreme mogu provesti samostalno i uživati u kraćim šetnjama u okolini.
 • Tura Park prirode Papuk se organizuje za minimum 18 prijavljenih putnika.
 • Uslovi za ulazak u Hrvatsku: Obavezno poneti pasoš, potrebno je da važenje pasoša traje minimum 3 meseca pre datuma isteka.
 • U slučaju promena na monetarnom tržištu, kao i promene u cenama prevoznika i drugih pružalaca usluga, agencija zadržava pravo da koriguje cenu aranžmana.
 • U slučaju nedovoljnog broja prijavljenih putnika ili nepovoljnih vremenskih uslova, krajnji rok za za obaveštavanje o odlaganju ili otkazu ture je 3 dana pre polaska.
 • Smeštaj: jednokrevetne, dvokrevetne i trokrevetne sobe sa sopstvenim kupatilima u privatnom smeštaju na Papuku.
 • Ishrana: obezbeđen je jedan doručak.
 • Korišćene fotografije u galeriji: Nikola A view of lake at Jankovac, Papuk mountain, Lake of Jankovac, Papuk Mountain, Phantography Park prirode Papuk (Phantography) 6, Park prirode Papuk (Phantography) 39, Tamara Vinkovci Planinarska manifestacija – „Papučki jaglaci 2018“ , David J. Stang Primula vulgaris CC BY-SA 4.0 via Wikimedia Commons 
 • Rezervacije za turu Park prirode Papuk:

  • Prilikom prijave plaća se celokupan iznos ili ~ 40 % odnosno 5.600 RSD, a ostatak od 8.300 RSD najkasnije do 15.marta 2024.
  • Sopstveni prevoz: u slučaju da dolazite sopstvenim prevozom, cena ture iznosi 11.200 RSD i podrazumeva korišćenje vašeg prevoza na lokalnim putevima. Rezervacije: Prilikom prijave plaća se celokupan iznos ili ~ 40 % odnosno 4.500 RSD, a ostatak od 6.700 RSD najkasnije do 15.marta 2024.
 • Otkazi putovanja od strane putnika: 

 • Ukoliko Putnik blagovremeno otkaže putovanje (90 do 45 dana), Organizator ima pravo naknade samo učinjenih administrativnih troškova.
  • 10 % ako se putovanje otkaže od 44 do 30 dana pre početka putovanja,
  • 20 % ako se otkaže 29 do 20 dana pre početka putovanja,
  • 40 % ako se otkaže 19 do 15 dana pre početka putovanja,
  • 80 % ako se otkaže 14 do 10 dana pre početka putovanja,
  • 90 % ako se otkaže 9 do 6 dana pre početka putovanja,
  • 100 % ako se otkaže 5 do 0 dana pre početka putovanja ili u toku putovanja.

Cenovnik broj 1. od 14.02.2024.

Organizator zadržava pravo korekcije cena usled promena na monetarnom tržištu ili promena cena smeštaja ili prevoza. Organizator zadržava pravo izmene u programu putovanja (redosled pojedinih sadržaja u programu usled objektivnih okolnosti).
Uz ovaj program važe Opšti uslovi putovanja turističke agencije Explore Balkans doo. Licenca broj: OTP B-41/2023.
1

Prvi dan (subota): Beograd – Park prirode Papuk

 • Polazak iz Beograda sa parkirališta opštine Novi Beograd u 6.00 h. Vožnja autoputem prema Hrvatskoj, ka Slavoniji, preko Batrovaca i Slavonskog Broda. Uz usputnu pauzu za kafu i doručak, prelazak graničnog prelaza, u Park prirode Papuk stižemo oko 11 h.
 • Pešačka staza koja se zove Grofova staza počinje od Jankovca i vodi kroz prelepu park-šumu Jankovac. Dolina gde se na malom prostoru nalaze prirodne lepote: 30 m visoki slap Skakavac, dva jezera, zanimljive pećine i zelene livade. Ovaj deo Papuka je dobio ime po veleposedniku Josipu Jankoviću iz XIX veka, koji je nakon Beča, živeo upravo na ovom mestu i koje je uredio. Na ovoj stazi ćemo se upoznati sa prirodnim lepotama i imati vremena za fotografisanje. Nakon toga, sledi uspon do vrha Ivačka glava na 913 m. Kameniti vrh se nalazi na glavnom grebenu Papuka, po svojoj slikovitosti i pogledu sa njega, važi da je najlepši vrh na Papuku i jedan od najlepših u slavonskom gorju. Do vrha će nam biti potrebno oko 2 sata hoda. Nakon pauze, sledi spust do planinarskog doma Jankovac.
 • Transfer ka mestu Velika, koje se nalazi na južnim obroncima Papuka. Velika je poznata po negovanju i čuvanju starih folklornih običaja i glavna je planinarska polazišna tačka ka planini Papuk.
 • Smeštaj u privatnim vilama. Sve sobe imaju sopstvena kupatila, TV, klima uređaje, antialergijsku posteljinu.
 • Slobodno vreme i druženje. Mogućnost odlaska do centra naselja. Noćenje.
2

Drugi dan (nedelja): Velika – Beograd

 • Doručak. Transfer do polazne tačke planinarske staze vodi do Veličkog grada, zatim do vrha Lapjak i Nevoljaš i Duboke. Ova planinarska staza se ubraja među najzanimljivije na središnjem Papuku. Uređena je i kao poučna staza od strane Parka prirode Papuk, jer brojne edukativne ploče govore o hidrološkim, geološkim i florističkim vrednostima, kao i istorijskoj strani ovog područja. Potrebna je solidna kondicija jer je na stazi naizmeničan uspon i spust.
 • Na vidikovcima i vrhovima ćemo praviti pauze za predah i fotografisanje.
 • Sledi spust kružnom stazom nazad do Velike. Ručak u nekom od lokalnih restorana.
 • U popodnevnim satima polazak za Beograd, gde stižemo u večernjim satima, oko 22h, uz napomenu da tačno vreme povratka zavisi od uslova na putevima i usputnih pauza.
Park prirode Papuk, jezero Jankovac
Park prirode Papuk, jezero Jankovac
Park prirode Papuk, vodopad Skakavac
Park prirode Papuk,
Park prirode Papuk, jezero Jankovac
Park prirode Papuk, papučki jaglaci