Original price was: 3,900 RSD.Current price is: 2,900 RSD.
Cena ture
1 dan
Trajanje
12+
Godine
srednja
Kategorija
Planina Rudnik
Lokacija

Planina Rudnik se slikovito naziva “krov Šumadije”, jer zaista to i jeste. Cvijićev vrh (1132 m) na Rudniku najviši je u celoj Šumadiji i predstavlja njeno hidrografsko čvorište između slivova Zapadne Morave, Velike Morave i Kolubare. Planina je dobila ime zbog rude olova i cinka kojima je bogata. Najinteresantnija pojava vezana za Rudnik je vulkanizam o čemu svedoče stenske mase koje ga izgrađuju, ali i nekadašnja vulkanska kupa Ostrovica.

Na ovoj turi čeka nas uspon do Cvijićevog vrha i vrha Srednji Šturac odakle ćemo uživati u pogledu na srce Šumadije. Planinu karakteriše izuzetna šumovitost, velika osunčanost tokom godine, strujanja i jonizacija vazduha koji je čine vazdušnom banjom. Avanturu upotpunjuje igra rečima: na planini Rudnik u naselju Rudnik nalazi se rudnik olova i cinka pod nazivom ni manje, ni više nego “Rudnik”.

MESTO POLASKA Beograd, parkiralište opštine Novi Beograd
VREME POLASKA 7h Beograd
UKLJUČENO U CENU Prevoz minibusom iz Beograda

Planinarska tura na Rudniku

Vodič i organizacija ture

NIJE UKLJUČENO Ručak

Ostali nepomenuti troškovi

Dodatne napomene:

 • Oprema za turu planina Rudnik: Duboke planinarske cipele sa vibram đonom ili duboke cipele/čizme za sneg, ranac, slojevita garderoba, topla za zimski uslove (zimska jakna, kapa, kamašne, rukavice), preporučujemo štapove, poneti dovoljno vode i malo hrane (grickalice, sendviči, voće).
 • Podaci o pešačkoj stazi:
  • Dužina: 17 km
  • Ukupni uspon/spust: 700 m/500 m
  • Težina: srednja
  • Trajanje: oko 6h-7h
 • Za realizaciju ture planina Rudnik, neophodno je minimum 18 prijavljenih.
 • Data cena je za članove „Explore Serbia“. Informacije o članstvu možete naći ovde. Za one koji nemaju člansku kartu, cena iznosi 3900 dinara.
 • Sopstveni prevoz: za ovu turu sopstveni prevoz nije moguć, jer početna i krajnja tačka pešačke ture nije ista.
 • U slučaju nepovoljnih vremenskih uslova ili nedovoljnog broja prijavljenih putnika, krajnji rok za za obaveštavanje o odlaganju ili otkazu ture je 2 dana pre polaska.
 • Korišćene fotografije u galeriji: BrankaVV, CC BY-SA 4.0 via Wikimedia Commons Planina Rudnik, pogled iz Majdana, Obronci planine Rudnik – manastir Vracevsnica, Strogi prirodni rezervat Veliki Sturac, planina Rudnik

Atrakcije u blizini

Ostrovica (758 m) – lokalno stanovništvo je naziva Ostrvica i često je poznatija pod tim nazivom. Predstavlja oštru vulkansku kupu, strmih strana i uvek je prepoznatljiva u relejfu Šumadije.

Uspon na Ostrovicu obično počinje iz naselja Varnice i traje oko 2h, ali je tehnički mnogo zahtevniji i predstavlja izazov za planinare. Na Ostrovici se nalaze i ostaci nekadašnjeg utvrđenog grada, koji se u istoriji prvi put pominje u 14. veku.

Obnovu ovog utvrđenja izvršio je Đurađ Branković. Lokalitet se naziva i Jerinin grad, jer je prema legendi Jerina, žena Đurađa Brankovića umrla upravo tu. Jerina je u narodu poznata kao „prokleta Jerina“ zbog verovanja da je mučila majstore prilikom obnove grada na Ostrovici.

Brojni arheološki nalazi svedoče da su ovde rudarili Rimljani, a pored starih rudarskih okna, pronađeni su i ostaci rimskog hrama posvećenog boginji Majci zemlje.

Na Rudniku se u srpskoj srednjovekovnoj državi za vreme vladavine kralja Dragutina nalazila kovnica novca. Dinar kralja Dragutina, bio je prvi srpski dinar sa ćiriličnim natpisom. Kada je Srbija pala pod tursku vlast Rudnik je postao turska varoš i administrativno sedište. Jedinstveni pečat pronađen prilikom istraživanja srednjovekovnog grada ukazuje da je Knez Lazar boravio ovde i izdavao povelje.

Gradovi – ostaci turske varoši na Rudniku, smešteni na blagoj kosi najvišeg vrha Velikog Šturca, na oko 3 km od naselja Rudnik.

Misa – za ovaj lokalitet se smatralo da su ostaci katoličke crkve, saske ili dubrovačke, ali istraživanja su pokazala da je reč o islamskoj bogomolji. Predpostavlja se da je to bilo svetilište muslimana koji su rudarili ovde.

Spomenik Arseniju Lomi – spomenik je podignut u čast izginulim ratnicima u Prvom srpskom ustanku. Ovde se nalaze posmrtni ostaci Arsenija Lome, istaknutog kačerskog vojvode.

Manastir Petkovica (Petkovica Rudnička) – spomenik kulture od velikog značaja, izgrađen u drugoj polovini 13. veka u vreme vladavine kralja Dragutina.

Manastir Vraćevšnica – na južnim padinama Rudnika, obnovljen od strane kneza Milana Obrenovića. U manastiru je Karađorđe sazvao Narodnu skupštinu na kojoj su se čitale odredbe mira u Bukureštu, a ovde je doneta i odluka da nova prestonica Srbije bude Kragujevac. U muzejskoj postavci manastira nalaze se predmeti iz Drugog Srpskog ustanka i lične stvari kneza Miloša Obrenovića.

Organizator ture je turistička agencija Explore Balkans doo. Uz ovaj program važi Pravilnik o izvođenju tura Explore Balkans doo.
Prema članu 79. Zakona o turizmu za jednodnevne ture nije obezbeđena zaštita u pogledu garancije putovanja
1

Beograd - Rudnik

 • Polazak iz Beograda u 7.00h sa parkirališta opštine Novi Beograd. Putujemo preko Mladenovca i Topole do Gornjeg Milanovca. Pauza u Gornjem Milanovcu za kafu. Nastavak putovanja ka manastiru Vraćevšnica.
 • Obilazak manastira i konaka kneza Miloša koji je udaljen nekoliko kilometara od manastira. Nakon kraćeg obilaska konaka i upoznavanja sa istorijim rudničkog kraja odlazimo na početnu tačku pešačke ture ka „Krovu Šumadije“.
2

Planinarska tura na Rudniku

 • Idemo planinarskom stazom ka Cvijićevom vrhu koji se nekad nazivao Veliki Šturac (1132 m).  Na vrhu ćemo napraviti kraću pauzu za odmor. Nakon toga spuštamo se do podnožja vrha Srednji Šturac (1113 m) gde ćemo se popeti, ako vremenski uslovi budu povoljni i uživati u pogledu na okolne planine Kotlenik, Gledićke, Bukulja, Juhor. U slučaju snega ili jakog vetra, nastavljamo dalje spust kolskim putem ka podnožju do naselja Rudnika gde nas čeka prevoz.
 • Planinarska tura spada u srednju kategoriju, dužine je 17 km, sa oko 700 m uspona i 500 m spusta. Prelazi se za oko 6h-7h sa pauzama.
 • Nakon pešačke ture, odlazak na kasni ručak u obližnji restoran.
 • Povratak u Beograd do 21h.
Planina Rudnik izlet
Planina Rudnik po snegu
Planina Rudnik planinarski izlet
Planina Rudnik
Planina Rudnik po snegu
Planina Rudnik hiking
Planina Rudnik
Planina Rudnik
Rudnik planinarenje
Planina Rudnik
Planina Rudnik
Planina Rudnik po snegu