1 dan
Trajanje
svi uzrasti
Godine
laka
Kategorija

Predeo izuzetnih odlika Subotička peščara nalazi se na krajnjem severu Bačke, neposredno uz granicu Srbije sa Mađarskom, na delu Subotičko-horgoške peščare. Južnu granicu čine rubni delovi naselja Kelebija, Subotica, Palić, Hajdukovo i Bački Vinogradi. Područje ima karakter šumo-stepe. Poznata izletišta su lokaliteti Majdan u Kelebijskoj šumi i jezero Tresetište.

Na ovoj pešačko-turističkoj turi, ići ćemo na pešačenje Subotičkom peščarom, zatim ćemo vreme prosvesti na Paliću, turističkom biseru Vojvodine i u Subotici koja je posebno lepa u zimskom predprazničnom ambijentu.

MESTO POLASKA Beograd, pakiralište opštine Novi Beograd

Novi Sad, kod Lokomotive

VREME POLASKA 7.00h (Beograd)

8.15h (Novi Sad)

UKLJUČENO U CENU Prevoz iz Beograda i Novog Sada

Pešačka tura u Subotičkoj peščari

Vodič, obilasci prema programu i organizacija ture

NIJE UKLJUČENO Ručak

Ostali nepomenuti troškovi

Dodatne napomene:

 • Oprema za turu Subotička peščara: Duboke planinarske cipele sa vibram đonom ili sportske patike sa jačim đonom, ranac, slojevita garderoba, prilagođena vremenskim uslovima, poneti dovoljno vode i nešto hrane (grickalice, sendviči, voće).
 • Podaci o pešačkoj stazi:
  • Dužina: 15 km
  • Ukupni uspon/spust: neznatan, do 50 m
  • Težina: laka, pešači se šumskim peščarskim putevima
  • Trajanje: oko 4h sa pauzama
 • Za realizaciju ture Subotička peščara, neophodno je minimum 19 prijavljenih.
 • Data cena je za članove „Explore Serbia“. Informacije o članstvu možete naći ovde. Za one koji nemaju člansku kartu, cena iznosi 4100 dinara.
 • Sopstveni prevoz: u slučaju da dolazite sopstvenim prevozom, cena ture iznosi 2400 dinara (uz članske karte Explore Serbia) ili 3000 dinara (za one koji nemaju člansku kartu).
 • U slučaju nedovoljnog broja prijavljenih putnika ili nepovoljnih vremenskih uslova, krajnji rok za obaveštavanje o odlaganju ili otkazu ture od strane organizatora je 2 dana pre polaska.
Organizator ture je turistička agencija Explore Balkans doo. Uz ovaj program važi Pravilnik o izvođenju tura Explore Balkans doo.
Prema članu 79. Zakona o turizmu za jednodnevne ture nije obezbeđena zaštita u pogledu garancije putovanja
1

Beograd - Novi Sad - Palić

 • Polazak iz Beograda u 7.00h
 • Polazak iz Novog Sada u 8.15h
 • Putovanje autoputem ka Subotici. Kratka usputna pauza.
 • Na polaznu tačku pešačenja u blizini Palićkog jezera stižemo oko 10h.
2

Subotička peščara pešačenje

 • Polazak na pešačku stazu.
 • Pešačka staza ide uglavnom šumskim i peščarskim putevima gde ćemo se upoznati sa prirodnim vrednostima ovog zaštićenog područja.
 • Podaci o pešačkoj stazi: laka, dužine oko 15 km, sa neznatnim ukupnim usponom/spustom od 50 m, trajanje oko 4h sa pauzama. Staza je kružna, počinje i završava na istom mestu. Pogodna je za sve uzraste.
3

Palićko jezero - Subotica - Novi Sad - Beograd

 • Nakon pešačenja, planiran je obilazak Palićkog jezera i slobodno vreme u trajanju od 1h.  Naše najveće eolsko jezero ima turističku tradiciju dugu 150 godine. Šetnja kroz prelepi Veliki park koji podseća na engleske vrtove u kome se nalaze Velika teresa, letnja pozornica, koncertni paviljon…
 • Odlazak u Suboticu, Staru damu, kako je još zovu i koja je naročito lepa u predprazničnom ambijentu. Svi koji su posetili ovaj grad slažu se da je dostojanstvo njegova glavna karakteristika. U centru grada postoje prelepe secesionističke zgrade koje ćemo videti: Gradska kuća, simbol grada sa otmenim zabatima i kulama. U blizini je prelepa Sinagoga sa zakrivljenim zabatima i velikim roze prozorima. Nakon obilaska sa turističkom vodičem koji će nam predstaviti kulturnu vrednost pomenutih atrakcija, slobodno vreme na novogodišnjem marketu na korzou. Imaćete priliku da isprobate i kupite domaće proizvode i ugrejete se uz kuvano vino.
 • Povratak za Novi Sad i Beograd gde stižemo do 21h.

Subotička peščara

Predeo izuzetnih odlika Subotička peščara zaštićen je od 2003. godine i svrstan u II kategoriju zaštite, kao zaštićeno dobro od nacionalnog značaja.

Subotička peščara predstavlja najjužniji deo peščanih prostranstava u međurečju Dunava i Tise u Mađarskoj. Ostaci peščarskih i stepskih staništa su opstali na čistinama zasada bagrema i bora. Od autohtonih šuma su prisutne sađene hrastove šume, male oaze bele i sive topole, kao i posebno vredni zabareni šumarci panonskog jasena. Najbolje očuvani delovi peščare su pod šumom, dok je manji deo prekriven plantažnim vinogradima i voćnjacima. Najveća nadmorska visina Subotičko-horgoške peščare je 137 m na njenom severozapadnom delu, a najniža 95 m na području Horgoša.

Među očuvanim prirodnim retkostima, je reliktna šumo-stepska biljka – šafranjika, koja je sinonim za floru Subotičke peščare, s obzirom da je tu njeno jedino nalazište u Vojvodini i Srbiji. Zabeleženo je i prisustvo retke vrste glodara – vojvođanskog slepog kučeta, koja svoj život provodi pod zemljom u potrazi za hranom. Ova vrsta je još pre samo sto godina bila široko rasprostranjena u Vojvodini, ali pretvaranjem izvornih stepa u njive, njen areal se izuzetno smanjio.

Palićko jezero

Palićko jezero sa istoimenim naseljem nalazi se u blizini Subotice i blizu graničnog prelaza Horgoš. Ima turističku tradiciju dugu skoro 150 godina. Njegova jedinstvena atmosfera čini ovo mesto idealnim za razonodu i opuštanje.

Jezero je najveće eolsko jezero u Srbiji (nastalo radom vetra). Nalazi se 8 km od Subotice. Jezero je letovalište sa odličnom klimom (2.100 sunčanih sati godišnje). U obliku je elipse sa obalom dužine 17 km. Prosečna dubina vode je oko 2 metra. Postoji obilje vodenog života, posebno riba.

Lajoš Vermeš, imućni veleposednik, organizovao je 1881. godine na Paliću sportsko takmičenje koje je bilo slično starim grčkim olimpijskim igrama. Nakon toga, krajem 19. veka, Palić postaje poznati sportski centar.

Veliki park izgrađen je 1842. i liči na engleski vrt. U parku se nalaze vodotoranj, Velika terasa, letnja pozornica, koncertni paviljon i zoološki vrt, smešten u prelepoj botaničkoj bašti.

Prelepi Veliki park je idealan za duge, romantične šetnje. Debele krošnje starih kestena i topola smenjuju se u ovoj oazi mira i lepote sa redovima raznobojnog cveća. Ipak, možete osetiti fini premaz u svakom detalju ove romantične razglednice. Izbledele boje na fasadama starih vila kao i u finim konturama hotela „Prezident“, u rustičnom delu – „Male gostionica“, letnjoj pozornici na otvorenom, u ženskom i muškom štrandu na plaži.

Subotica

Subotica je drugi najnaseljeniji centar u Vojvodini, blizu granice sa Mađarskom.

Stara dama, kako Suboticu zovu, budi se u petak kada su šetalište i bašte restorana pune ljudi. Svi koji su posetili ovaj grad slažu se da je dostojanstvo njegova glavna karakteristika. U „Gradu fontana” mirisi se mešaju i ispunjavaju jedni druge.

U centru grada postoje prelepe secesionističke zgrade koje biste treba videti. Od austrougarskih građevina, Gradska kuća je samo jedna od zvezda koje dominiraju gradskim centrom i rezultatom su fascinantne, secesijske arhitekture, sa otmenim zabatima i kulom. Završena je 1912.godine. Može se popeti na vrh Gradske kuće na 45 m, odakle se pruža prelep pogled na Suboticu i okolinu.

Gradska kuća Subotica
Julian Nyča,  Gradska kuća Subotica CC BY-SA 3.0, via Wikimedia Commons

Pored Gradske kuće, najpopularnije secesijske građevine iz vojvođanskog „Art Nouveau“ stila su takođe u gradskom centru su: subotička Sinagoga koja je izgrađena 1902. godine, prelepa građevina sa velikom šestougaonom kupolom, zakrivljenim zabatima i velikim roze prozorima. Druga je Rajhlova palata koja je zapravo bila privatni dom bogatog arhitekte Ferenca Rajhla i izgrađena je 1904. godine.

Subotička sinagoga
Marko Stanojević, Subotička sinagoga, CC BY-SA 4.0, via Wikimedia Commons

Arhitektura secesije je poseban umetnički pravac koji se najčešće pronalazi u arhitekturi, umetnosti slikanja i kiparstva, ali i u primenjenoj i dekorativnoj umetnosti. Začeta je kao pravac kada je ekonomija počela da se razvija iznenadno na kraju 19-og veka, i to kao reakcija protiv ekonomske civilizacije.

Glavne karakteristike ovog pravca su asimetrija kompozicije, valovite linije i izrazito jake boje. Forme i ornamenti koji dominiraju ovim izgledom su prikazi cveća i listova, ali i ljudskih i životinjskih tela.

Kakve su to bile građevine? Većina građevina imala je prizemlje i prvi sprat, bile su ili palate ili kuće koje su tada pripadale bogatom sloju društva.

Ukoliko želite da saznate više o Subotici i austrougarskom nasleđu, možete istražiti rutu Dream of emperors kroz virtuelnu turu.

Virtuelna šetnja kroz Suboticu

Palić
Subotička sinagoga
Subotička peščara
Subotička peščara
Subotička peščara bele topole
Palićko jezero
Subotička peščara
Subotička peščara
Palić
Gradska kuća Subotica
Subotička peščara izlet
Subotička peščara
Palićko jezero
Subotička peščara pešačenje
Palićko jezero
Sinagoga Subotica
Subotička peščara
Subotička peščara pešačenje
Subotička peščara hiking
Subotička peščara jezero Majdan
jezero Tresetište Subotička peščara
Subotička peščara izlet
Subotička peščara