1 dan
Trajanje
svi uzrasti
Godine
laka
Kategorija
Borački krš
Lokacija

Borački krš je proglašen za spomenik prirode. Ovaj redak oblik reljefa predstavlja deo ugašenog vulkana starosti od 20 miliona godina. Hiking tura do vrha koji je na 515 m i odakle se pruža fantastičan pogled na Šumadiju, Gružansko jezero i selo Borač. Laka staza za sve uzraste, a na samom grebenu postoji i staza za one hrabrije.

MESTO POLASKA Beograd, parkiralšte opštine Novi Beograd
VREME POLASKA 8.00h
UKLJUČENO U CENU Prevoz minibusom iz Beograda

Obilasci prema preogramu

Pešačka tura na Boračkom kršu

NIJE UKLJUČENO Ulaznica za kompleks na Oplencu (500 dinara) – fakultativni obilazak

Ručak i ostali nepomenuti troškovi

Dodatne napomene:

 • Opis pešačke staze: staza je laka, za sve uzraste, dužine oko 4 km, uspona od oko 300 m. Na samom vrhu, jedna grupa najspremnijih može ići stazom koja vodi delom grebena preko stena.
 • Za realizaciju ture, neophodno je minumum 17 prijavljenih
 • Data cena je za članove „Explore Serbia“. Informacije o članstvu možete naći ovde.
Uz ovaj program važi opšti pravilnik o izvođenju i opšti uslovi putovanja organizacije „Explore Serbia“, Mart 2020.
Organizator zadržava pravo izmene programa. Za ovo putovanje nije obezbeđena garancija putovanja.
1

Beograd - Oplenac

 • Polazak iz Beograda u 8h, sa parkirališta opštine Novi Beograd
 • Dolazak u Topolu i obilazak Oplenca (fakultativno)
 • Obilazak zadužbinskog kompleksa kralja Petra I Karađorđevića na Oplencu (crkva svetog Đorđa – mauzolej porodice Karadjordjević, galerija u kući kralja Petra, Vinogradareva kuća) sa lokalnim vodičem, u trajanju oko 1h.
 • Ko ne želi da obilazi Oplenac, vreme može provesti u centru Topole
2

Borački krš hiking

 • Nastavak putovanja, vožnja  od oko 1h. Dolazak u selo Borač i kratak obilazak crkve Svetog Arhanđela Gavrila iz XIV veka.
 • Polazak na pešačku turu do vrha Boračkog krša na 515 m. Staza nije zahtevna, dužine je oko 4 km, uspona oko 300 m i svi je mogu preći.
 • Na vrhu ćemo napraviti pauzu, gde se pruža fenomenalan pogled na Gružansko jezero i Šumadiju.
 • Samo najhrabriji na vrhu kreću na stazu koja vodi jednim delom grebena, koji podrazumava ispenjavanje i supštanje niz stene. Staza je kratka, ali atraktivna.
 • Silazak u podnožje Boračkog krša.
3

Ručak u seoskom domaćinstvu/restoranu

 • Nakon pešačenja, na putu nazad ka Topoli, odlazak u obližje seosko domaćinstvo ili restoran na kasni ručak
 • Povratak u Beograd u večernjim satima.

Borački krš

Spomenik prirode „Borački krš” obuhvata deo Rudničko–kotleničke oblasti i nalazi se u jugozapadnoj Šumadiji između Rudničkih, Kotleničkih i Gledićkih planina, na teritoriji opštine Knić. Predstavlja redak oblik reljefa – uzvišenje koje je deo ugašenog vulkana starosti od oko 20 miliona godina. Čine ga stene velike čvrstine i postojanosti. Njegov najviši vrh se nalazi na 515 m nmv. Borački krš odlukom Vlade Republike Srbije 2019. godine je proglašen spomenikom prirode.

Borački krš, zajedno sa Gružanskim jezerom čini nacionalno IBA (Important Bird Area) područje. Na samom Kršu je evidentirano 79 vrsta ptica, što predstavlja 22% ukupnog diverziteta ptica u Srbiji. Pre svega, izdvajaju se ptice grabljivice i ptice pevačice. Neke od najznačajnijih vrsta su: grabljivice osičar, mišar, noćne grabljivice buljina, šumska sova i ptice pevačice – šumska ševa, crnogrla strnadica, vodomar, crna žuna, siva žuna, rusi svračak, detlić.

Tokom srednjeg veka, Borački krš je bio važno utvrđenje i na njemu je postojao grad Borač, strateški postavljen na najboljem mestu u ovom delu Šumadije sa čijih se kula videla cela dolina Gruže. Danas se na Kršu nalaze ostaci nekadašnjeg utvrđenja, koje zajedno sa Crkvom Sv. Arhanđela Gavrila i starim grobljem, koji se nalaze u podnožju, predstavlja arhitektonsko – petrološke objekte geonasleđa Srbije jer su izgrađeni od kamena sa Boračkog krša.

Crkva Svetih Arhanđela u u Borču, zajedno sa Srednjevkovnim gradom Borač i starim grobljem u Borču predstavlja nepokretno kulturno dobro kao spomenik kulture od velikog značaja. Podignuta je 1359. godine u doba slavne dinastije Nemanjića.

Mnogobrojne legende i narodna predanja vezana su za njenu prošlost. Po jednom predanju, u nju su svratili i u njoj se pričestili pre odlaska na Kosovski boj knez Lazar i kneginja Milica.

Borački krš
Borački krš
Borački krš
selo Borač
Borački krš staza za hrabre
Crkva Svetog Arhanđela Gavrila, Borač
Borački krš
Borački krš
Crkva Svetog Arhanđela Gavrila, Borač
Crkva Svetog Arhanđela Gavrila, Borač
Crkva u selu Borač
Staro groblje selo Borač, stećak