31.oktobar 2020.
Datumi
1 dan
Trajanje
svi uzrasti
Godine
laka
Kategorija
Borački krš
Lokacija

Borački krš je proglašen za spomenik prirode. Ovaj redak oblik reljefa predstavlja deo ugašenog vulkana starosti od 20 miliona godina. Hiking tura od planine Ješevac do Boračkog krša čiji je vrh na 515 m i odakle se pruža fantastičan pogled na Šumadiju, Gružansko jezero i selo Borač. Laka pešačka staza, a na samom grebenu Boračkog krša, postoji i staza za one hrabrije.

MESTO POLASKA Beograd, parkiralšte opštine Novi Beograd
VREME POLASKA 7.00h
UKLJUČENO U CENU Prevoz minibusom iz Beograda

Pešačka tura na Ješevcu i Boračkom kršu

NIJE UKLJUČENO Ručak i ostali nepomenuti troškovi

Dodatne napomene:

 • Opis pešačke staze: staza je laka, dužine 17 km, sa oko 700 m ukupnog uspona. Na samom vrhu Boračkog krša, jedna grupa najspremnijih može ići stazom koja vodi delom grebena preko stena.
 • Oprema za turu Borački krš: Duboke planinarske cipele sa vibram đonom ili sportske patike sa jačim đonom, adekvatna odeća u skladu sa vremenskim prilikama. Ranac sa neophodnom planinarskom opremom za jednodnevnu akciju. Obavezno poneti dovoljno vode (1,5 l), jedan obrok, energetske barove, voće, rezervnu majicu, dugačke pantalone ili trenerku, ličnu kartu i zdravstvenu knjižicu.
 • Za realizaciju ture, neophodno je minumum 17 prijavljenih
 • Data cena je za članove „Explore Serbia“. Informacije o članstvu možete naći ovde.
Uz ovaj program važi opšti pravilnik o izvođenju i opšti uslovi putovanja organizacije „Explore Serbia“.
Organizator zadržava pravo izmene programa. Za ovo putovanje nije obezbeđena garancija putovanja.
1

Beograd - Ješevac - Borač

 • Polazak iz Beograda u 7h, sa parkirališta opštine Novi Beograd.
 • Putovanje ka Topoli i Gornjem Milanovcu. Usputna pauza od 30 minuta za doručak/kafu.
 • Dolazak do početne tačke za pešačenje na planini Ješevac. Uspon na Crni vrh na 902 m. Planina je vulkanskog porekla, staza do vrha je šumovita. Usput ćemo nailaziti na kamenje vulkanskog porekla. Pauza na vrhu.
 • Nakon toga spust i nastavak pešačenja preko livada ka Boračkom kršu.
 • Dolazak u selo Borač i kratak obilazak crkve Svetog Arhanđela Gavrila iz XIV veka. Crkva zajedno sa Srednjevkovnim gradom Borač i starim grobljem u Borču predstavlja nepokretno kulturno dobro kao spomenik kulture od velikog značaja. Podignuta je 1359. godine u doba slavne dinastije Nemanjića.
2

Borački krš

 • Pešačka tura do vrha Boračkog krša na 515 m. Staza nije zahtevna, dužine je oko 4 km, uspona oko 300 m i svi je mogu preći.
 • Na vrhu ćemo napraviti pauzu, gde se pruža fenomenalan pogled na Gružansko jezero i Šumadiju.
 • Samo najhrabriji na vrhu kreću na stazu koja vodi jednim delom grebena, koji podrazumava ispenjavanje i spuštanje niz stene. Staza je kratka, ali atraktivna.
 • Silazak u podnožje Boračkog krša.
3

Ručak u seoskom domaćinstvu/restoranu

 • Nakon pešačenja, odlazak u obližnje seosko domaćinstvo ili restoran na kasni ručak.
 • Povratak u Beograd u večernjim satima.

Borački krš

Spomenik prirode „Borački krš” obuhvata deo Rudničko–kotleničke oblasti i nalazi se u jugozapadnoj Šumadiji između Rudničkih, Kotleničkih i Gledićkih planina, na teritoriji opštine Knić. Predstavlja redak oblik reljefa – uzvišenje koje je deo ugašenog vulkana starosti od oko 20 miliona godina. Čine ga stene velike čvrstine i postojanosti. Njegov najviši vrh se nalazi na 515 m nmv. Borački krš odlukom Vlade Republike Srbije 2019. godine je proglašen spomenikom prirode.

Borački krš, zajedno sa Gružanskim jezerom čini nacionalno IBA (Important Bird Area) područje. Na samom Kršu je evidentirano 79 vrsta ptica, što predstavlja 22% ukupnog diverziteta ptica u Srbiji. Pre svega, izdvajaju se ptice grabljivice i ptice pevačice. Neke od najznačajnijih vrsta su: grabljivice osičar, mišar, noćne grabljivice buljina, šumska sova i ptice pevačice – šumska ševa, crnogrla strnadica, vodomar, crna žuna, siva žuna, rusi svračak, detlić.

Tokom srednjeg veka, Borački krš je bio važno utvrđenje i na njemu je postojao grad Borač, strateški postavljen na najboljem mestu u ovom delu Šumadije sa čijih se kula videla cela dolina Gruže. Danas se na Kršu nalaze ostaci nekadašnjeg utvrđenja, koje zajedno sa Crkvom Sv. Arhanđela Gavrila i starim grobljem, koji se nalaze u podnožju, predstavlja arhitektonsko – petrološke objekte geonasleđa Srbije jer su izgrađeni od kamena sa Boračkog krša.

Crkva Svetih Arhanđela u u Borču, zajedno sa Srednjevkovnim gradom Borač i starim grobljem u Borču predstavlja nepokretno kulturno dobro kao spomenik kulture od velikog značaja. Podignuta je 1359. godine u doba slavne dinastije Nemanjića.

Mnogobrojne legende i narodna predanja vezana su za njenu prošlost. Po jednom predanju, u nju su svratili i u njoj se pričestili pre odlaska na Kosovski boj knez Lazar i kneginja Milica.

Borački krš
Borački krš
Borački krš
selo Borač
Borački krš staza za hrabre
Crkva Svetog Arhanđela Gavrila, Borač
Borački krš
Borački krš
Crkva Svetog Arhanđela Gavrila, Borač
Crkva Svetog Arhanđela Gavrila, Borač
Crkva u selu Borač
Staro groblje selo Borač, stećak