Original price was: 3,800 RSD.Current price is: 2,800 RSD.
Cena ture
1 dan
Trajanje
svi uzrasti
Godine
laka
Kategorija
Borački krš
Lokacija

Borački krš je proglašen za spomenik prirode. Ovaj redak oblik reljefa predstavlja deo ugašenog vulkana starosti od 20 miliona godina. Hiking tura od planine Ješevac do Boračkog krša čiji je vrh na 515 m i odakle se pruža fantastičan pogled na Šumadiju, Gružansko jezero i selo Borač. Laka pešačka staza, a na samom grebenu Boračkog krša, postoji i staza za one hrabrije.

MESTO POLASKA Novi Sad, kod Lokomotive

Beograd, parkiralšte opštine Novi Beograd

VREME POLASKA 5.30h Novi Sad

7.00h Beograd

UKLJUČENO U CENU Prevoz minibusom iz Beograda

Pešačka tura na Boračkom kršu

NIJE UKLJUČENO Ručak i ostali nepomenuti troškovi

Prevoz iz Novog Sada

Dodatne napomene:

 • Opis pešačke staze: staza je laka, dužine oko 10 km, sa oko 350 m ukupnog uspona. Na samom vrhu Boračkog krša, jedna grupa najspremnijih može ići stazom koja vodi delom grebena preko stena.
 • Oprema za turu Borački krš: Duboke planinarske cipele sa vibram đonom ili sportske patike sa jačim đonom, adekvatna odeća u skladu sa vremenskim prilikama. Ranac sa neophodnom planinarskom opremom za jednodnevnu akciju. Obavezno poneti dovoljno vode (1,5 l), jedan obrok, energetske barove, voće, rezervnu majicu, dugačke pantalone ili trenerku, ličnu kartu i zdravstvenu knjižicu.
 • Tura se organizuje za minimum 18 prijavljenih putnika.
 • Data cena je za članove „Explore Serbia“. Informacije o članstvu možete naći ovde. Za one koji nemaju člansku kartu, cena iznosi 3800 dinara.
 • Prevoz iz Novog Sada: doplata iznosi 1000 dinara.
 • Sopstveni prevoz: u slučaju da dolazite sopstvenim prevozom, cena ture je 2000 dinara (uz članske karte Explore Serbia) ili 3000 dinara (za one koji nemaju člansku kartu).
 • U slučaju nedovoljnog broja prijavljenih putnika ili nepovoljnih vremenskih uslova, krajnji rok za za obaveštavanje o odlaganju ili otkazu ture je 2 dana pre polaska.
Organizator ture je turistička agencija Explore Balkans doo. Uz ovaj program važi Pravilnik o izvođenju tura Explore Balkans doo. Prema članu 79. Zakona o turizmu za jednodnevne ture nije obezbeđena zaštita u pogledu garancije putovanja
1

Novi Sad - Beograd - Borač

 • Polazak iz Novog Sada u 5.30h, kod Lokomotive.
 • Polazak iz Beograda u 7h, sa parkirališta opštine Novi Beograd.
 • Putovanje ka šumadijskom selu Borač. Usputna pauza od 30 minuta za doručak/kafu.
 • Dolazak do početne tačke za pešačenje u selu Borač na obroncima planine Ješevac koja je vulkanskog porekla.
2

Borački krš

 • Dolazak do početne tačke za pešačenje u selu Borač na obroncima planine Ješevac koja je vulkanskog porekla.
 • Pešačenje šumskim stazama ka Boračkom kršu.
 • Pešačka tura do vrha Boračkog krša na 515 m. Staza nije zahtevna, dužine je oko 10 km, uspona oko 350 m i svi je mogu preći.
 • Na vrhu ćemo napraviti pauzu, gde se pruža fenomenalan pogled na Gružansko jezero i Šumadiju.
 • Samo najhrabriji na vrhu kreću na stazu koja vodi jednim delom grebena, koji podrazumava ispenjavanje i spuštanje niz stene. Staza je kratka, ali atraktivna.
 • Silazak u podnožje Boračkog krša.
 • Kratak obilazak crkve Svetog Arhanđela Gavrila iz XIV veka. Crkva zajedno sa Srednjevkovnim gradom Borač i starim grobljem u Borču predstavlja nepokretno kulturno dobro kao spomenik kulture od velikog značaja. Podignuta je 1359. godine u doba slavne dinastije Nemanjića.
3

Ručak u seoskom domaćinstvu/restoranu

 • Nakon pešačenja, odlazak u obližnje seosko domaćinstvo ili restoran na kasni ručak.
 • Povratak u Beograd do 21h.

Borački krš

Spomenik prirode „Borački krš” obuhvata deo Rudničko–kotleničke oblasti i nalazi se u jugozapadnoj Šumadiji između Rudničkih, Kotleničkih i Gledićkih planina, na teritoriji opštine Knić. Predstavlja redak oblik reljefa – uzvišenje koje je deo ugašenog vulkana starosti od oko 20 miliona godina. Čine ga stene velike čvrstine i postojanosti. Njegov najviši vrh se nalazi na 515 m nmv. Borački krš odlukom Vlade Republike Srbije 2019. godine je proglašen spomenikom prirode.

Borački krš, zajedno sa Gružanskim jezerom čini nacionalno IBA (Important Bird Area) područje. Na samom Kršu je evidentirano 79 vrsta ptica, što predstavlja 22% ukupnog diverziteta ptica u Srbiji. Pre svega, izdvajaju se ptice grabljivice i ptice pevačice. Neke od najznačajnijih vrsta su: grabljivice osičar, mišar, noćne grabljivice buljina, šumska sova i ptice pevačice – šumska ševa, crnogrla strnadica, vodomar, crna žuna, siva žuna, rusi svračak, detlić.

Tokom srednjeg veka, Borački krš je bio važno utvrđenje i na njemu je postojao grad Borač, strateški postavljen na najboljem mestu u ovom delu Šumadije sa čijih se kula videla cela dolina Gruže. Danas se na Kršu nalaze ostaci nekadašnjeg utvrđenja, koje zajedno sa Crkvom Sv. Arhanđela Gavrila i starim grobljem, koji se nalaze u podnožju, predstavlja arhitektonsko – petrološke objekte geonasleđa Srbije jer su izgrađeni od kamena sa Boračkog krša.

Crkva Svetih Arhanđela u u Borču, zajedno sa Srednjevkovnim gradom Borač i starim grobljem u Borču predstavlja nepokretno kulturno dobro kao spomenik kulture od velikog značaja. Podignuta je 1359. godine u doba slavne dinastije Nemanjića.

Mnogobrojne legende i narodna predanja vezana su za njenu prošlost. Po jednom predanju, u nju su svratili i u njoj se pričestili pre odlaska na Kosovski boj knez Lazar i kneginja Milica.

Borački krš
Borački krš
Borački krš
selo Borač
Borački krš staza za hrabre
Crkva Svetog Arhanđela Gavrila, Borač
Borački krš
Borački krš
Crkva Svetog Arhanđela Gavrila, Borač
Crkva Svetog Arhanđela Gavrila, Borač
Crkva u selu Borač
Staro groblje selo Borač, stećak
Borački krš
Ješevac Crni vrh
Ješevac
Ješevac Šumadija
groblje Borač
Borački krš
Borački krš
Borački krš