15.jun 2024.
Datumi
1 dan
Trajanje
+7
Godine
laka
Kategorija
Fruška gora
Lokacija

Fruška gora, nekadašnje ostrvo u panonskom moru, danas je prelepa planina visoka 539 metara, koja dominira panonskom nizijom. Sa svojih 75 kilometara dugim grebenom i bujnim šumama, Fruška gora je pravi dragulj prirode.

Naša pešačka tura vodi vas kroz Bukovac, prelepo naselje na obroncima Fruške gore. Kružna staza koju ćemo pratiti prolazi pored polja lavande, gde ćemo napraviti pauzu za fotografisanje i posetu vrednom proizvođaču ovog svevremenog cveća.

Na putu ćemo posetiti izvor Viline vodice, koji je dobio ime po legendi da oko njega vile igraju kolo. Pešačka staza do planinarskog doma Stražilovo će nas voditi i kroz borovu šumu, pružajući divan kontrast zelenilu hrastova, grabova, lipa i bukvi.

Ovaj deo Fruške gore nudi savršenu kombinaciju prirodne lepote i rekreativnih aktivnosti, idealnu za sve ljubitelje pešačenja i prirode. Pridružite nam se i otkrijte čari Fruške gore!

MESTO POLASKA Beograd, parkiralište iza opštine Novi Beograd
VREME POLASKA 7.30h
UKLJUČENO U CENU Prevoz iz Beograda

Pešačka tura na Fruškoj gori

Obilazak polja lavande u Bukovcu

Ulaznica za nacionalni park Fruška gora

Osiguranje od nezgode

Usluge vodiča i organizacija ture

NIJE UKLJUČENO Ručak

Ostali nepomenuti troškovi

Dodatne napomene:

 • Oprema za turu Fruška gora polja lavande: Planinarske cipele ili sportske patike sa jačim đonom, ranac, slojevita garderoba, prilagođena vremenskim uslovima, poneti dovoljno vode i malo hrane (grickalice, sendviči, voće).
 • Podaci o pešačkoj stazi:
  • Dužina: 12 km
  • Ukupni uspon/spust: oko 400 m
  • Težina: laka
  • Trajanje: oko 5 do 6 sati sa sa pauzama, pešači se šumskim i livadskim stazama
 • Za realizaciju ture, neophodno je minimum 18 prijavljenih.
 • Data cena je za članove „Explore Serbia“. Informacije o članstvu možete naći ovde. Za one koji nemaju člansku kartu, cena iznosi 4400 dinara.
 • Sopstveni prevoz: u slučaju da dolazite sopstvenim prevozom, cena ture Fruška gora polja lavande iznosi 2400 (uz članske karte Explore Serbia) ili 3400 dinara (za one koji nemaju člansku kartu).
 • Osiguranje od nezgode: da bi bila aktivna ova vrsta osiguranja, potrebno je da nam prilikom prijave pošaljete svoj matični broj (JMBG).
 • U slučaju nedovoljnog broja prijavljenih putnika ili nepovoljnih vremenskih uslova, krajnji rok za za obaveštavanje o odlaganju ili otkazu ture je 2 dana pre polaska.

Atrakcije

Polja lavande

Lavanda je svvremeno cveće koje osvaja svojom lepotom i očaravajućim mirisom. Ova biljka ima dugu istoriju upotrebe u raznim kulturama, posebno u kozmetičkoj industriji. Lavanda nije samo lepa na oko; ona ima i mnoge zdravstvene prednosti. Njena aromaterapijska svojstva koriste se za opuštanje i smanjenje stresa. Ulje lavande ima antiseptička i antiinflamatorna svojstva, što ga čini idealnim za negu kože. Mnogi kozmetički proizvodi, poput krema, losiona i ulja za telo, sadrže upravo lavandu zbog njenih blagotvornih efekata.

Kozmetički proizvodi od lavande su veoma popularni zbog njihovih prirodnih svojstava i očaravajućeg mirisa.

Lavandu možete koristiti na više načina u svojoj svakodnevnoj rutini. Dodajte nekoliko kapi ulja lavande u svoju kupku za opuštajuće iskustvo ili koristite sprej za jastuke sa lavandom za bolji san. Takođe, možete napraviti svoj vlastiti tonik za lice mešajući vodu i nekoliko kapi ulja lavande.

Lavanda nije samo cveće; to je čarobna biljka koja donosi mnoštvo koristi za vaše zdravlje i lepotu. Uključivanjem lavande u svoju svakodnevnu rutinu, možete uživati u svim njenim blagodetima i u njenom očaravajućem mirisu.

Organizator ture je turistička agencija Explore Balkans doo. Uz ovaj program važi Pravilnik o izvođenju tura Explore Balkans doo.
Prema članu 79. Zakona o turizmu za jednodnevne ture nije obezbeđena zaštita u pogledu garancije putovanja
1

Beograd - Fruška gora

 • Polazak iz Beograda u 7.30h. Putovanje prema Fruškoj gori.
 • Nakon sat vremena vožnje dolazimo do startne tačke kod sela Bukovac, odakle kreće naša pešačka tura.
2

Polja lavande i pešačka tura na Fruškoj gori

 • Kratka priprema i polazak na pešačenje oko 9h. U početnom delu staze ćemo obići polja lavande i napraviti pauzu za fotografisanje. Od vrednog lokalnog proizvođača, čućemo priču o proizvodnji ovog svevremenog cveća. Imaćete mogućnost da kupite ulje od lavande i još neke kozmetičke proizvode.
 • Nastavak staze ka izvoru Viline vodice, za čiju vodu kažu da je lekovita i dobra za oči. Postoji i stari običaj da ljudi uoči Đurđevdana dođu na izvor, kako bi tu dočekali prve zrake sunca i umili se.
 • Pešačenje nastavljamo dalje delom kroz četinarsku šumu do planinarskog doma Stražilovo, gde ćemo se osvežiti, zatim do Bike parka i završavamo u centru Bukovca.
 • Lepotu staze čine vidici na Novi Sad, polja lavande, osunčani Bukovac i njegova zelena trava, bukova i četinarska šuma.
 • Pešačka tura je lake zahtevnosti, u ukupnom trajanju od oko 5 sati sa pauzama. Dužine je 12 km, sa oko 400 m uspona. 
 • Nakon pešačenja, može se organizovati kasni popodnevni ručak u obližnjem restoranu na Dunavu.
 • Povratak za Beograd gde stižemo oko 20h.
Bukovac Fruška gora polja lavande
Bukovac Fruška gora
Bukovac Fruška gora
polja lavande Fruška gora Bukovac
Fruška gora pešačenje
Bukovac Fruška gora
Bukovac Fruška gora
Bukovac Fruška gora
lavanda Fruška gora
Fruška gora u proleće pešačenje
Bukovac Fruška gora
Bukovac Fruška gora pešačenje
Bukovac Fruška gora polja lavande
polja lavande Bukovac
Fruška Gora pejzaž