2,500 RSD
Cena ture
1 dan
Trajanje
srednja
Kategorija
Jastrebac
Lokacija

Jastrebac je čudesna planina koja će vas u bilo kom godišnjem dobu zaseniti svojom lepotom. Predstavlja najšumovitiju planinu Srbije. Bogata je bukovom i četinarskom šumom, poznata je i po jedinstvenom staništu belih breza.

Nalazi se u blizini Kruševca. Pripada Rodopskim planinama, geološki je bogata raznovrsnim stenama i mineralima, izgrađena većinom od paleozojskih škriljaca i magmatskih stena. Planina je postojala još u tercijaru i uzdizala se iz tercijarnog mora kao veliko ostrvo. Njeni najviši vrhovi Velika Djulica (1491 m) i Pogled (1481 m), predstavljaju prirodnu granicu između Toplice i Pomoravlja.

Na ovoj turi ići ćemo do vrhova Sokolov kamen na 1025 m, zatim Bela stena na 1256 m. Uživaćete u bogatoj šumi, čistom vazduhu i nezagađenoj okolini. 

MESTO POLASKA Novi Sad, kod Lokomotive

Beograd, parkiralšte opštine Novi Beograd

VREME POLASKA 4.40 h (Novi Sad)

6.00 h (Beograd)

UKLJUČENO U CENU Prevoz minibusom iz Beograda

Pešačka tura na Jastrebcu

NIJE UKLJUČENO Ručak i ostali nepomenuti troškovi

Prevoz iz Novog Sada

Dodatne napomene:

 • Oprema za turu Jastrebac planinarenje: Duboke planinarske cipele sa vibram đonom ili sportske patike sa jačim đonom, ranac, slojevita garderoba, prilagođena vremenskim uslovima (za zimski uslove – kapa, kamašne, rukavice), preporučujemo štapove, poneti dovoljno vode i malo hrane (grickalice, sendviči, voće).
 • Podaci o pešačkoj stazi:
  • Dužina: 10 km
  • Ukupni uspon/spust: oko 650 m
  • Težina: srednja
  • Trajanje: oko 5h sa pauzama
 • Za realizaciju ture Jastrebac planinarenje, neophodno je minimum 17 prijavljenih.
 • U organizovanom prevozu obavezno je nošenje zaštitnih maski.
 • Data cena je za članove „Explore Serbia“. Informacije o članstvu možete naći ovde. Za one koji nemaju člansku kartu, cena iznosi 3100 dinara.
 • Prevoz iz Novog Sada: doplata iznosi 1000 dinara.
 • Sopstveni prevoz: u slučaju da dolazite sopstvenim prevozom, cena ture iznosi 1300 dinara (uz članske karte Explore Serbia) ili 1900 dinara (za one koji nemaju člansku kartu).
 • U slučaju nedovoljnog broja prijavljenih putnika ili nepovoljnih vremenskih uslova, krajnji rok za za obaveštavanje o odlaganju ili otkazu ture je 2 dana pre polaska.

Planina Jastrebac

Sam masiv Jastrebca se sastoji od Velikog i Malog Jastrebca, odvojen je od Kopaonika Jankovom klisurom. Na istočnoj strani masiva je Mali Jastrebac, odvojen od Velikog prevojem Grebac, sa najvišim vrhom Kupinjak (946 m). Greben je dugačak 42 km i od njega se odvajaju široke kose, a najizrazitiji su prema severu vrhovi Zmajevac i Bela stena. Prevojem Grebac vodi put Prokuplje-Kruševac (preko Ribarske Banje).

Poreklo imena planine Jastrebac vodi po jastrebu za koga legenda kaže da je svio gnezdo na planinskom vrhu. U kljunu je nosio grančice sa koje su ispadale semenke bukve, breze, četinara. Vremenom je na tim planinskim mestima izraslo visoko „jastrebovo“ drveće.

Planina je bogata vodenim tokovima, izvorima i potocima. Rečni tokovi pripadaju slivovima Južne Morave, Toplice i Rasine. U rečicama i potocima mogu se naći rečni rakovi i slobodna pastrmka, što je znak izuzetno čiste vode. Za one koji vole prirodnu hranu, Jastrebac obiluje mnoštvom samoniklog jestivog bilja: sremuša, koprive, maslačka, divljih jagoda, jabuka i krušaka, raznih vrsta jestivih gljiva, tako da je pravi raj za gljivare i sakupljače lekovitog bilja.

Na Jastrebcu se nalazi Jastrebac Lake Resort koji raspolaže smeštajnim kapacitetima u dva objekta. U ambijent je savršeno uklopljen Avantura park. Sastoji se od četiri celine: Dečji avantura park, zip lajn preko jezera, stena za trening alpinista, kao i velike avantura staze na dva nivoa, zahtevne i za pasionirane „avanturiste“.  Zahvaljujući izvarednim klimatskim uslovima, raznolikosti flore i faune, pruža izuzetne mogućnosti za odmor i planinarenje.

Organizator ture Jastrebac planinarenje je turistička agencija Explore Balkans doo. Uz ovaj program važi Pravilnik o izvođenju tura Explore Balkans doo. Prema članu 79. Zakona o turizmu za jednodnevne ture nije obezbeđena zaštita u pogledu garancije putovanja
1

Beograd - Jastrebac

 • Polazak iz Novog Sada u 4.40 h, kod Lokomotive
 • Polazak iz Beograda u 6.00 h, sa parkirališta opštine Novi Beograd
 • Putovanje autoputem preko Kruševca, dolazak na Jastrebac oko 9.00 h
 • Kratka priprema za pešačenje.
2

Planinarska tura na Jastrepcu

 • Polazak na pešačenje.
 • Krećemo na stazu od planinarskog doma i idemo do vrha Sokolov kamen na 1025 m, zatim Bela stena na 1256 m. Uživaćete u bogatoj šumi, čistom vazduhu i nezagađenoj okolini. Na samim vrhovima pružaju se prelepi vidici na okolne kotline i planine.
 • Podaci o pešačkoj stazi: dužina 10 km, vreme za pešačenje oko 5h sa pauzama, sa oko 650 m uskupnog uspona.
 • Nakon ture, u povratku, moguće je svratiti na večeru u nekom od restorana u blizini.
 • Povratak u Beograd u večernjim satima.
Jastrebac Sokolov kamen
Jastrebac planinarenje
Jastrebac planinarenje
Jastrebac planinarenje vrh Sokolov kamen
Jastrebac planinarenje Sokolov kamen
Jastrebac planinarenje vrh Bela stena
Jastrebac planinarenje
Jastrebac planinarenje
šume na Jastrepcu
Jastrebac planinarenje
Jastrebac planinarenje
Jastrebac planinarenje Bela stena