Jun-Septembar
Datumi
1 dan
Trajanje
+15
Godine
srednja
Kategorija
Dolina Ibra
Lokacija

Kajak avantura na Ibru kroz Dolinu jorgovana! 🏞️🚣‍♀️🌳

Fenomenalna adrenalinska kajak avantura dolinom reke Ibar od Ušća do srednjevekovnog grada Magliča. Brzaci u gornjem toku Ibra, talasi i krivine reke će doprineti pravom uzbuđenju.

MESTO SASTANKA Ušće
VREME SASTANKA U jutarnjim satima satima, 10h
UKLJUČENO U CENU Vožnja kajaka na Ibru sa neophodnom opremom i instruktorima na dužini od oko 20 km
NIJE UKLJUČENO Prevoz do početne lokacije

Ishrana, u blizini kampa postoji restoran sa tradicionalnom hranom

Ostali individualni troškovi

Dodatne napomene:

 • Tura se realizuje za minimum 8 prijavljenih. U slučaju manjeg broja, radi se korekcija cene.
 • Ishrana: U neposrednoj blizini kampa se nalazi restoran sa tradicionalnom kuhinjom
 • Iskustvo za kajak turu: Za vožnju kajaka na Ibru nije neophodno prethodno iskustvo, kajaci su stabilni, u njih sedaju po dve osobe. Pre kajaking ture, instruktor drži kratak kurs.
 • Oprema za turu kajak avantura na Ibru: najbolje je obući sintetičku majicu jer se brzo suši i šorc. Ispod majice i šorca najbolje obući kupaći. Možete obuti papuče ili sportske patike. Ukoliko je jako toplo, obavezno ponesite zaštitu od sunca: kapu, šešir, naočare i kreme sa UV faktorom.

Prijave i informacije:

Atrakcije u blizini

Tvrđava Maglič

Ne zna se kada je Maglič podignut, ali se smatra da ga je najverovatnije podigao Uroš I posle mongolskih prodora, da bi sprečio prodor novih najezdi kroz Ibarsku klisuru, odnosno da bi zaštitio prilaz svojoj zadužbini Sopoćanima i Nemanjinoj Studenici sa te strane.

Druga pretpostavka je da ga je početkom XIII veka podigao Urošev otac Stefan Prvovenčani da bi zaštitio svoju zadužbinu Žiču i Studenicu.

Razvoj srpske srednjevkovne države i njeno pomeranje ka jugu, doprineli su da Maglič izgubi na značaju, kao utvrda u srcu države daleko od granica i potencijalnih osvajača. Zato nije ni čudo da je u njemu bilo sedište srpskog arhiepiskopa Danila II. On je iz Magliča upravljao, kako crkvenim tako i državnim poslovima, a unutar grada je organizovano pisanje crkvenih knjiga.

Manastir Žiča

Žiča je srpski srednjovekovni manastir iz prve polovine XIII veka, koji se nalazi u blizini Kraljeva.

Podigao ju je prvi kralj Srbije iz dinastije Nemanjića, Stefan Nemanjić (veliki župan od 1196—1217. i kralj od  1217—1228). Posle sticanja crkvene samostalnosti 1219. godine, u Žiči je smešteno sedište autokefalne srpske arhiepiskopije. Početkom poslednje decenije XIII veka, manastir je stradao u napadu Tatara, posle čega je sedište arhiepiskopije preneto u Svete Apostole kod Peći, a sam manastir je početkom XIV veka obnovio kralj Milutin.Tokom srednjeg veka, u Žiči su ustoličavani episkopi i ovenčavani kraljevi iz dinastije Nemanjića, zbog čega je poznata i kao Sedmovrata.

Glavna manastirska crkva, podignuta u Raškom stilu, posvećena je Vaznesenju Hristovom (Svetom Spasu) i prema mišljenju akademika i istoričara umetnosti, crkva Vaznesenja Hristovog kada je bila gotova, postala je uzor i ostala to kroz čitav XIII vek, time je u istoriji raškog graditeljstva, kao zametak novog razdoblja, zauzela ključno mesto.

U njenoj unutrašnjosti nalaze se dva sloja živopisa:

 • stariji, nastao oko 1220. godine i pripada tzv. Zlatnom dobu srpskog slikarstva
 • mlađi, nastao početkom XIV veka i pripada slikarstvu iz doba kralja Milutina, stvaranog pod uticajem Renesanse Paleologa za koje se može reći da su reprezentativni primeri slikarstva svog doba

Tokom perioda osmanske vladavine manastir je u više navrata bio zapušten, nakon čega je obnavljen.

Manastir Žiča je 1979. godine proglašen za spomenik kulture od izuzetnog značaja i nalazi se pod zaštitom Republike Srbije.

Organizator ture je turistička agencija Explore Balkans doo. Uz ovaj program važi Pravilnik o izvođenju tura Explore Balkans doo. Prema članu 79. Zakona o turizmu za jednodnevne ture nije obezbeđena zaštita u pogledu garancije putovanja
1

Dolazak početnu lokaciju kod Ušća

 • Dolazak u startnu lokaciju u jutarnjim satima, do 10h, najkasnije 11h
 • Priprema, podela opreme, instrukcije i kratak kurs za kajak turu. Kajak tura se izvodi u profesionalnim kajacima za divlje reke uz pratnju licenciranih kajak instruktora.
2

Kajak tura na Ibru

 • U vožnji kajaka kroz čuvenu „Dolinu jorgovana“ čekaju nas talasi, brzaci, rečne krivine okružene stnovitim dolinskim stranama. Na nekoliko mesta pravimo pauzu za kupanje i odmor.
 • Avantura traje oko 4h i završava kod srednjevekovnog grada Magliča.
 • Presvlačenje i pauza za ručak u obližnjem restoranu.
 • Kraj ture u kasnim popodnevnim satima. Mogućnost posete srpskom srednjevekovnom manastiru Žiča.
kajak avantura na Ibru
kajak avantura na Ibru
Kajak avantura na Ibru
Kajak avantura na Ibru
Kajak avantura na Ibru