220 
Cena ture
Popunjeno!
24-26.maj 2024.
Datumi
3 dana
Trajanje
12+
Godine
srednje-laka
Kategorija
Kanjon Mrtvice&Moračke planine
Lokacija

Moračke planine se nalaze u centralnom delu Crne Gore i predstavljaju nastavak grebena planine Lola. Ime su dobile po reci Morači, koja protiče kroz ove predele. Ovaj predeo je poznat po svojoj prirodnoj lepoti i bogatstvu različitih prirodnih fenomena. Na istoku i severoistoku završavaju se dolinom reke Morače, na zapadu kanjonom reke Mrtvice, dok se južno od njih nalaze se oštri grebeni planine Maganik. Moračke planine imaju dinarski pravac pružanja. Najviši vrhovi su Lastva (2.226 m), Zagradac (2.217 m), Stožac (2.141 m) i Vojnovac (2.072 m).

Kanjon reke Mrtvice se smatra jednim od najlepših kanjona Evrope. Nalazi se na 35 km udaljenosti od Kolašina, a počinje u selu Velje Duboko. Ovaj kanjon je poznat po svojoj divljoj lepoti i prelepim vodopadima. Jedna od pretpostavki o poreklu imena reke Mrtvice jeste činjenica da je ona ponornica. Od sela Velje Duboko pa sve do vrela Bijele Nerine, reka često ponire i nanovo se pojavljuje, što joj daje jedinstven karakter. Povremeno, reka deluje kao da je „mrtva“, što je možda i razlog za naziv Mrtvica.

Na ovoj vikend turi proći ćemo kroz prelepi kanjon Mrtvice i doživeti njegovu divlju lepotu. Kanjon Mrtvice će pokazati svu svoju snagu u maju kada se sneg na planinama u potpunosti otopi i kreira predivne vodopade celim tokom reke. Posebno atraktivno mesto koje ćemo posetiti je „Kapija želja“, prirodni most koji se nalazi u kanjonu. Narednog dana nas očekuje planinarska staza na Moračkim planinama sa tri atraktivna vrha –  Veliki Zebalac, Mali Zebalac i Lijevno.

MESTO POLASKA Pakiralište opštine Novi Beograd
VREME POLASKA 16 h Beograd
UKLJUČENO U CENU Prevoz minibusom iz Beograda

Dva noćenja sa doručkom u hotelu u Kolašinu

Pešačka tura kroz kanjon Mrtvice

Planinarska tura na Moračkim planinama

Boravišna taksa

Obroci: 2 doručka i 1 ručak

Lokalni planinarski licencirani vodiči

Osiguranje od nezgode za 2 dana planinarenja

Obilasci prema programu i pratilac grupe

NIJE UKLJUČENO Ostali individualni troškovi

Međunarodno putno zdravstveno osiguranje

Dodatne napomene:

 • Neophodna lična oprema za turu kanjon Mrtvice i Moračke planine: Duboke planinarske cipele sa vibram đonom, preporučujemo planinarske štapove, adekvatna odeća u skladu sa vremenskim prilikama. Ranac sa neophodnom planinarskom opremom za dvodnevno planinarenje, dovoljno vode (1,5-2 l dnevno), energetski barovi, voće, rezervne majice, dugačke planinarske pantalone, kišna kabanica, čeona lampa, krema za sunčanje, šešir ili kapa, važeća lična karta ili pasoš.
 • Korišćene fotografije: naslovna Ines Lukić ines lukic, CC BY 3.0 via Wikimedia Commons Unnamed Road Montenegro panoramio, i u galeriji 

Rezervacije za turu kanjon Mrtvice i Moračke planine:

 • Prilikom prijave plaća se celokupan iznos ili ~ 40 % odnosno 90 EUR, a ostatak od 130 EUR najkasnije do 15.maja (plaćanje se vrši preko računa u dinarskoj protivvrednosti po srednjem kursu NBS-a na dan uplate).
 • Sopstveni prevoz: u slučaju da dolazite sopstvenim prevozom, cena ture iznosi 175 EUR i podrazumeva korišćenje vašeg prevoza na lokalnim putevima. Rezervacije: Prilikom prijave plaća se celokupan iznos ili ~ 40 % odnosno 70 EUR, a ostatak od 105 EUR najkasnije do 15.maja (plaćanje se vrši preko računa u dinarskoj protivvrednosti po srednjem kursu NBS-a na dan uplate).
 • Smeštaj: dvokrevetne i trokrevetne sa sopstvenim kupatilima u hotelu u Kolašinu.
 • Ishrana: obezbeđena su 2 doručka i 1 ručak.

Uslovi u slučaju otkazivanja od strane putnika:

 • Ukoliko dođe do otkazivanja rezervacije do 30 dana od dana dolaska grupe organizator ne uzima nadoknadu. Ukoliko dođe do otkazivanja rezervacije u periodu od 30 do 7 dana od dana dolaska grupe, organizator zadržava nadoknadu od 40%. Ukoliko dođe do otkazivanja rezervacije u periodu manjem od 7 dana od dana dolaska grupe organizator zadržava  nadoknadu 100%. Napomena: Avans je pri otkazivanju rezervacije je nepovratan, osim u slučaju zamene drugim putnikom.
 • U slučaju promena na monetarnom tržištu, kao i promene u cenama prevoznika i drugih pružalaca usluga, agencija zadržava pravo da koriguje cenu aranžmana.
 • Tura kanjon Mrtvice i Moračke planine se organizuje za minimum 18 prijavljenih putnika.
 • U slučaju nedovoljnog broja prijavljenih putnika ili nepovoljnih vremenskih uslova, krajnji rok za obaveštavanje o odlaganju ili otkazu ture od strane organizatora je 3 dana pre polaska.
Organizator ture je turistička agencija “Balkanica travel agency” , Bijelo Polje. Turistička agencija Explore Balkans doo nastupa kao subagent organizatora putovanja.
1

Prvi dan: Beograd - Kolašin

 • Polazak iz Beograda u 16 h.
 • Putovanje ka Crnoj Gori, sa usputnim pauzama. Dolazak u Kolašin u kasnim večernjim satima. Smeštaj u hotel (dvokrevetne i trokrevetne sobe sa kupatilima). Noćenje.
2

Drugi dan: Pešačka tura kroz kanjon Mrtvice

 • Nakon doručka, transfer u trajanju od oko 40 minuta do Međurečja.
 • Polazak na turu kroz kanjon Mrtvice. Polazak je sa magistralnog puta i preko mosta preko reke Morače. Morača i Mrtvice se spajaju samo nekoliko metara dalje od nižeg makadamskog parkinga i prave predivnu plažu na kojoj ćemo nakon završetka ture uživati. Prvo mistično mesto koje posećujemo je Kapija želja – mesto na reci Mrtvici koje je izuzetne lepote. Priroda je napravila kapiju spajanjem dve stene kroz koje se morati spustiti da bi se došlo do reke. Legenda kaže da tu kapiju čuvaju vile sa Maganika i postoji čak i jedan ritual koji ćemo uraditi na licu mesta.
 • Nastavljamo dalje. Posebnu draž predstavljaju velika vrela – izvori Bijeli Nerini koji u donjem delu kanjona izbijaju iz stena u podnožju planine Maganik. U danima naglog priliva velike količine vode sa platoa Maganika dolazi do “pucanja” okana Bijelih Nerina, što predstavlja prirodni fenomen kada vodene kapljice zasipaju taj deo kanjona, pa su za prolaz kroz njega u tim danima potrebne zaštitne kabanice.
 • Posle Nerina nailazimo na Soliter, odnosno prirodni prolaz kroz stenu koju je vojska JNA proširala za seljane okolnih mesta. Završavamo na takozvanoj Plaži. Odatle se vraćamo većinom istim putem, kod Danilovog mosta se odvajamo na put i prolazimo kroz selo. Završetak na ušću dve reke. U popodnevnim časovima u povratku, pauza u manastiru Morača.
 • Podaci o pešačkoj stazi: laka, ukupno trajanje oko 5 sati sa pauzama, ukupne dužine oko 13 km, sa ukupnim usponom i spustom oko 400 m.
  • Početak staze: Međurečje 190 m – ušće Mrtvice u Moraču
  • Cilj: kanjon Mrtvice, Plaža 586 m
  • Dužina staze: oko 13 km
  • Težina staze: laka
 • Povratak u smeštaj. Slobodno vreme. Po želji odlazak u centar Kolašina u neki od restorana ili kafića. Noćenje.
3

Treći dan: Planinarska tura na Moračkim planinama - Beograd

 • Nakon doručka, izlazak iz smeštaja. Transfer u trajanju od oko 45 minuta i polazak na turu 3 vrha – Veliki Zebalac, Mali Zebalac i Lijevno.
 • Lola je jedna od najlepših Moračkih planina, pozicionirana je u njihovom severozapadnom delu (sa Štitom, Krutašem i Kapom Moračkom), pri čemu se svojom južnom stranom strmo spušta ka dolini Morače i Gornjoj Morači (Vragodo). Izvor reke Morače – još jedna prirodna lepota ovih predela, nalazi se u dolini okruženoj vrhovima Lole, Krutaša, Štita i Kape Moračke. Lola je pitoma planina, bogata vodom. U letnjem periodu ožive njeni katuni, gdje izdižu stočari iz opština Kolašin i Šavnik. Veliki Zebalac na 2.129 m, najviši vrh planine Lole – nazvan tako što je na njemu uvek sveže – dakle što zebe.
 • Podaci o planinarskoj stazi: srednje-laka, ukupno trajanje oko 7 sati sa pauzama, ukupne dužine oko 15 km, sa ukupnim usponom i spustom oko 600 m.
  • Početak staze: na 1.550 m
  • Cilj: Veliki Zebalac 2.129 m (najviši vrh), Mali Zebalac 2.073 m, Lijevno  2.081 m
  • Visinska razlika: 600 m
  • Dužina staze: oko 15 km
  • Težina staze: srednje-laka
 • Nakon planinarske ture, zajednički obrok u seoskom domaćinstvu i polazak za Beograd. Polazak za Beograd je planiran do 17 h, kako bismo stigli do ponoći, uz napomenu da tačno vreme povratka zavisi od uslova na putevima i usputnih pauza.
Kapija želja, kanjon Mrtvice
Planina Lola, Moračke planine
Kanjon Mrtvice
Moračke planine, Veliki Zabelac
Bijele Nerine kanjon Mrtvice
Šuma kod Kapije želja, kanjon Mrtvice
Hiking tura kanjon Mrtvice
Mrtvičke grede
Kanjon Mrtvice
Kapija želja, kanjon Mrtvice