Original price was: 5,300 RSD.Current price is: 4,300 RSD.
Cena ture
First minute!
Datumi
1 dan
Trajanje
+15
Godine
srednje-teška
Kategorija
Lazarev kanjon
Lokacija

Lazarev kanjon je spomenik prirode koji se nalazi u istočnoj Srbiji i delu slivnog područja Lazareve reke i planine Malinik, u istočnom delu Kučajskih planina. Najznačajnije karakteristike Malinika su fascinantni Lazarev kanjon i Lazareva pećina u blizini sela Zlot. To je jedan od najneprohodnijih kanjona u Srbiji. Odlikuju ga jedinstven splet krečnjačkih dolina impozantnih dimenzija, brojni i značajni speleološki objekti, raznovrstan biljni i životinjski svet, kao i lepota predela. 

Na ovoj jednodnevnoj pešačkoj turi ćemo ići kroz ceo Lazarev kanjon gde ćemo videtu svu njegovu lepotu. Posetićemo najatraktivnije vidikovce na spektakularni kanjon.

MESTO POLASKA Pakiralište opštine Novi Beograd
VREME POLASKA 6.00 h (Beograd)
UKLJUČENO U CENU Prevoz iz Beograda

Pešačka tura sa licenciranim planinarskim vodičem

Pratilac grupe

Osiguranje od nezgode

NIJE UKLJUČENO Ručak

Ostali individualni troškovi

Dodatne napomene:

 • Oprema za turu prolazak kroz Lazarev kanjon: Duboke planinarske cipele sa vibram đonom i štapovI, adekvatna odeća u skladu sa vremenskim prilikama. Ranac sa neophodnom planinarskom opremom za jednodnevnu turu. Obavezno poneti dovoljno vode (1,5 l), jedan obrok, energetske barove, voće, kabanicu, čeonu lampu, rezervnu majicu, dugačke pantalone ili trenerku, ličnu kartu i zdravstvenu knjižicu.
 • Podaci o pešačkoj stazi:
   • Dužina: 19 km
   • Ukupni uspon/spust: oko 950 m
   • Težina: srednje-teška
   • Trajanje: oko 8-9h sa pauzama
   • Staza je tehnički zahtevna, podrazumeva oprez i koncentraciju prilikom kretanja kroz kanjon, gde se prelazi preko kamenja, stabala, stenovitih deonica. Kanjon je suv i nema deonica sa gaženjem i prolaskom kroz vodu. Na kraju staze pri izlasku iz kanjona je jak uspon.
   • Predstavlja jednu od najatraktivnijih staza za pešačenje u Srbiji.
 • Ova pešačka tura nije preporučena za osobe sa slabom fizičkom kondicijom i/ili zdravstvenim problemima; vodič zadržava pravo da ne povede na pešačenje osobe sa neadekvatnom opremom; zabranjeno konzumiranje alkoholnih pića pre i tokom pešačenja.
 • Za realizaciju ture, neophodno je minimum 19 prijavljenih.
 • Data cena je za članove „Explore Serbia“. Informacije o članstvu možete naći ovde. Za one koji nemaju člansku kartu, cena iznosi 5300 dinara.
 • Sopstveni prevoz: u slučaju da dolazite sopstvenim prevozom, cena ture iznosi 3100 dinara (uz članske karte Explore Serbia) ili 4100 dinara (za one koji nemaju člansku kartu).
 • U slučaju nedovoljnog broja prijavljenih putnika ili nepovoljnih vremenskih uslova, krajnji rok za za obaveštavanje o odlaganju ili otkazu ture je 2 dana pre polaska.

Atrakcije u blizini

Kučajske planine, Lazarev kanjon i Lazareva pećina

Kučajske planine se pružaju između reka Resave, Zlotske reke i Crnog Timoka. Pripadaju grupi Karpatsko-balkanskih planina, pretežno su izgrađene od škriljaca i krečnjaka, pa su brojni kraški oblici reljefa, kao što su pećine, uvale i jame.

Čitav kraj Kučajskih planina j pravi izazov za avanturiste i zaljubljenike u pećine i speleologiju. Na području Lazarevog kanjona otkriveno je više od 70 speleoloških objekata, a najznačajnije su Lazareva pećina i Vernjikica. Lazarev kanjon se nalazi na nekih desetak kilometara od Bora. To je najdublji i najduži kanjon istočne Srbije. Zbog strmosti svojih stenovitih litica, ni dan danas nije u potpunosti ispitan.

Dužine je do 9 kilometara i visine između 300 i 500 metara. Usečen je u krečnjački masiv planine Južni Kučaj, i kroz njega protiče istoimena reka. Sa svih strana je zaklonjen stenovitim grebenima: sa juga i jugoistoka uzdiže se Malinik (1.087 m), sa severa Strnjak (720 m) i Kornjet (696 m), a sa zapada Pogara (883 m) i Mikulja (1.022 m). Litice kanjona su vertikalne i ravne, a na najužem delu širina kanjona iznosi manje od 7 metara. Sadrži preko 70 pećina. Samo neke od njih su otkrivene i dostupne, poznate pod nazivom Zlotske pećine (Lazareva pećina, Vernjikica, Hajdučica, Mandina pećina, Dubašnička jama i dr.).

Lazarev kanjon, kroz koji protiče istoimena reka, bio je, za vreme Turaka, jedno od najznačajnijih skloništa homoljskih hajduka. Ulazak u ovaj kanjon za hajduke je značio spas, jer se Turci nikada nisu usuđivali da ih slede. Legenda kaže da su, posle bitke na Marici 1371. godine, konjanici kneza Lazara došli u ovaj kraj, zadržavši se tu određeno vreme, odakle potiče i ime reke i kanjona.

Kanjon je jedno od retkih staništa krimskog bora u Srbiji. Zatim, reliktnih vrsta tisovog drveta i srpske ramondije. U kanjonu žive divokoze i mnoge druge autohtone vrste životinja kao što je suri orao, šumske sove i sivi soko. U njegovim pećinama stanuje veliki broj endemskih zglavkara i slepih miševa. Takođe postoje brojna legla zmija otrvnica, najčešće poskoka.

Lazareva pećina je najpoznatija znamenitost kanjona. Suva je, zatvorena pećina, sa izvorskom vodom, bogato okićena pećinskim stubovima, draperijama, bigrenima i kalcitnim kadicama, kao i nakitom od stalaktita i stalagmita visokim i do nekoliko desetina metara. Lazareva pećina poznata je i sa imenom Zlotska. Ona je jedna od prvih zaštićenih pećina u Srbiji. Nalazi se u blizini sela Zlot.

Pećina je uređena za posetioce. Sastoji se od dva horizonta pećinskih kanala, 800 m je uređeno za turističku posetu. Bogata je pećinskim nakitom koji krasi prlepe dvorane: Prestonu, Koncertnu, Dvoranu slepih miševa i druge. U ranom bronzanom dobu pećina je bila lovačka stanica, a u gvozdnom značajan metalurški centar.

Na oko dva kilometra uzvodno od Lazareve pećine, u Lazarevom kanjonu nalazi se i suva pećina Vernjikica, koja ima najveće dvorane u Srbiji. Vernjikica i Lazareva pećina nalaze se u okviru granica Spomenika prirode Lazarev kanjon.

U ataru sela Bogovina, na jugoistočnom obodu Južnog Kučaja, nalazi se još jedna zanimljiva pećina – Bogovinska. Ona je tipična etažna pećina, sa kanalima u tri jasno podeljena nivoa. Njeni dublji i viši delovi obiluju pećinskim nakitom retkih i zanimljivih oblika.

Organizator ture je turistička agencija Explore Balkans doo. Uz ovaj program važi Pravilnik o izvođenju tura Explore Balkans doo.
Prema članu 79. Zakona o turizmu za jednodnevne ture nije obezbeđena zaštita u pogledu garancije putovanja
1

Beograd – Boljevac – Zlot

 • Polazak iz Beograda sa parkirališta opštine Novi Beograd u 6.00h
 • Putovanje ka Boljevcu i selu Zlot. Usputna pauza za kafu/doručak u trajanju od 30 minuta.
 • Dolazak u selo Zlot do 10.00 h.
2

Prolazak kroz Lazarev kanjon, pešačka tura

 • Kratka priprema za pešačenje. Ulazak u Lazarev kanjon koji je najdublji i najduži kanjon u Istočnoj Srbiji. Kanjon je suv, ide se koritom reke, preko stena, debala i potreban je oprez. Okruženi visokim liticama videćemo svu lepotu kanjona, koji je u jesen najlepši.
 • Na kraju staze sledi jak uspon ka vidikovcu Kovej sa koga se pruža fenomenalan pogled na Lazarev kanjon. Pauza na vidikovcu. Ispod vidikovca je upravo i najveća dubina kanjona, gde je sa desne strane doline gornji rub vertikalnih litica na 375 m iznad dna kanjona, a sa leve strane dubina vertikalnog usecanja iznosi 330 m.
 • Završetak pešačenja oko 18 h. Nakon ture može se organizovati kasni ručak u seoskom domaćinstvu u blizni.
 • Podaci o pešačkoj stazi: srednje-teška, dužina 19 km, vreme oko 8-9h, uspon/spust 950 m.
 • Planirani povratak u Beograd je do 23:00.
Pogled sa vidikovca Lazarev kanjon
Lazarev kanjon
Lazarev kanjon
prolazak kroz Lazarev kanjon
Lazarev kanjon Malinik
Lazarev kanjon najlepši vidikovci
Explore Serbia u Lazarevom kanjonu
Prolazak kroz ceo Lazarev kanjon
Lazarev kanjon pešačenje
Lazarev kanjon
Lazarev kanjon vidikovac
Lazarev kanjon izlet
Lazarev kanjon izlet
Lazarev kanjon vidikovac Kovej
Lazarev kanjon vidikovci
Lazarev kanjon
Lazarev kanjon vidikovac
Lazarev kanjon vidikovac
Lazarev kanjon u jesen i fantastičan pogled
Lazarev kanjon
Lazarev kanjon u jesen
prolazak kroz Lazarev kanjon
Lazarev kanjon vidikovci
Lazarev kanjon poseta
Lazarev kanjon tura
Lazarev kanjon vidikovci hiking
Vidikovci Lazarev kanjon