1 dan
Trajanje
srednja
Kategorija
Lazarev kanjon
Lokacija

Lazarev kanjon je spomenik prirode koji se nalazi u istočnoj Srbiji i delu slivnog područja Lazareve reke i planine Malinik, u istočnom delu Kučajskih planina. Najznačajnije karakteristike Malinika su fascinantni Lazarev kanjon i Lazareva pećina u blizini sela Zlot. To je jedan od najneprohodnijih kanjona u Srbiji. Odlikuju ga jedinstven splet krečnjačkih dolina impozantnih dimenzija, brojni i značajni speleološki objekti, raznovrstan biljni i životinjski svet, kao i lepota predela. 

Na ovoj jednodnevnoj pešačkoj turi ćemo ići grebenom Malinika i posetiti najatraktivnije vidikovce na spektakularni kanjon.

MESTO POLASKA Pakiralište opštine Novi Beograd
VREME POLASKA 6.00 h
UKLJUČENO U CENU Prevoz iz Beograda

Pešačka tura sa licenciranim planinarskim vodičem

Pratilac grupe

NIJE UKLJUČENO Ručak

Ostali individualni troškovi

Dodatne napomene:

 • Oprema za turu Lazarev kanjon i Malinik: Duboke planinarske cipele sa vibram đonom ili sportske patike sa jačim đonom, adekvatna odeća u skladu sa vremenskim prilikama. Ranac sa neophodnom planinarskom opremom za jednodnevnu akciju. Obavezno poneti dovoljno vode (1,5 l), jedan obrok, energetske barove, voće, rezervnu majicu, dugačke pantalone ili trenerku, ličnu kartu i zdravstvenu knjižicu.
 • Informacije o pešačkoj stazi: srednja, dužina 19 km, vreme 7h, uspon/spust oko 800 m.
 • Tura se organizuje za minimum 18 prijavljenih putnika.
 • Sopstveni prevoz: u slučaju da dolazite sopstvenim prevozom, cena ture iznosi 1200 dinara.
 • Data cena je za članove „Istraži Srbiju-Explore Serbia“. Informacije o članstvu možete naći ovde.

Prijave i informacije:

Kučajske planine, Lazarev kanjon i Lazareva pećina

Kučajske planine se pružaju između reka Resave, Zlotske reke i Crnog Timoka. Pripadaju grupi Karpatsko-balkanskih planina, pretežno su izgrađene od škriljaca i krečnjaka, pa su brojni kraški oblici reljefa, kao što su pećine, uvale i jame.

Čitav kraj Kučajskih planina j pravi izazov za avanturiste i zaljubljenike u pećine i speleologiju. Na području Lazarevog kanjona otkriveno je više od 70 speleoloških objekata, a najznačajnije su Lazareva pećina i Vernjikica. Lazarev kanjon se nalazi na nekih desetak kilometara od Bora. To je najdublji i najduži kanjon istočne Srbije. Zbog strmosti svojih stenovitih litica, ni dan danas nije u potpunosti ispitan.

Dužine je do 9 kilometara i visine između 300 i 500 metara. Usečen je u krečnjački masiv planine Južni Kučaj, i kroz njega protiče istoimena reka. Sa svih strana je zaklonjen stenovitim grebenima: sa juga i jugoistoka uzdiže se Malinik (1.087 m), sa severa Strnjak (720 m) i Kornjet (696 m), a sa zapada Pogara (883 m) i Mikulja (1.022 m). Litice kanjona su vertikalne i ravne, a na najužem delu širina kanjona iznosi manje od 7 metara. Sadrži preko 70 pećina. Samo neke od njih su otkrivene i dostupne, poznate pod nazivom Zlotske pećine (Lazareva pećina, Vernjikica, Hajdučica, Mandina pećina, Dubašnička jama i dr.).

Lazarev kanjon, kroz koji protiče istoimena reka, bio je, za vreme Turaka, jedno od najznačajnijih skloništa homoljskih hajduka. Ulazak u ovaj kanjon za hajduke je značio spas, jer se Turci nikada nisu usuđivali da ih slede. Legenda kaže da su, posle bitke na Marici 1371. godine, konjanici kneza Lazara došli u ovaj kraj, zadržavši se tu određeno vreme, odakle potiče i ime reke i kanjona.

Kanjon je jedno od retkih staništa krimskog bora u Srbiji. Zatim, reliktnih vrsta tisovog drveta i srpske ramondije. U kanjonu žive divokoze i mnoge druge autohtone vrste životinja kao što je suri orao, šumske sove i sivi soko. U njegovim pećinama stanuje veliki broj endemskih zglavkara i slepih miševa. Takođe postoje brojna legla zmija otrvnica, najčešće poskoka.

Lazareva pećina je najpoznatija znamenitost kanjona. Suva je, zatvorena pećina, sa izvorskom vodom, bogato okićena pećinskim stubovima, draperijama, bigrenima i kalcitnim kadicama, kao i nakitom od stalaktita i stalagmita visokim i do nekoliko desetina metara. Lazareva pećina poznata je i sa imenom Zlotska. Ona je jedna od prvih zaštićenih pećina u Srbiji. Nalazi se u blizini sela Zlot.

Pećina je uređena za posetioce. Sastoji se od dva horizonta pećinskih kanala, 800 m je uređeno za turističku posetu. Bogata je pećinskim nakitom koji krasi prlepe dvorane: Prestonu, Koncertnu, Dvoranu slepih miševa i druge. U ranom bronzanom dobu pećina je bila lovačka stanica, a u gvozdnom značajan metalurški centar.

Na oko dva kilometra uzvodno od Lazareve pećine, u Lazarevom kanjonu nalazi se i suva pećina Vernjikica, koja ima najveće dvorane u Srbiji. Vernjikica i Lazareva pećina nalaze se u okviru granica Spomenika prirode Lazarev kanjon.

U ataru sela Bogovina, na jugoistočnom obodu Južnog Kučaja, nalazi se još jedna zanimljiva pećina – Bogovinska. Ona je tipična etažna pećina, sa kanalima u tri jasno podeljena nivoa. Njeni dublji i viši delovi obiluju pećinskim nakitom retkih i zanimljivih oblika.

Uz ovaj program važi opšti pravilnik o izvođenju i opšti uslovi putovanja organizacije „Explore Serbia“

1

Beograd – Boljevac – Zlot

 • Polazak iz Beograda sa parkirališta opštine Novi Beograd u 6.00h
 • Putovanje ka Boljevcu i selu Zlot. Usputna pauza za kafu/doručak u trajanju od 30 minuta.
 • Dolazak u selo Zlot do 10.00 h.
2

Malinik i vidikovci na Lazarev kanjon pešačka tura

 • Kratka priprema za pešačenje.
 • Pešačenje kreće iz sela Zlot (513 m). Idemo grebenom planine Malinik ka vidikovcu Krš, zatim ka vidikovcu Kovej odakle se pruža fenomenalan pogled na Lazarev kanjon. Pauza na vidikovcu.
 • Nakon toga, sledi spust do kanjona reke Vej i Sedla.
 • Tura završava u selu Zlot.
 • Završetak pešačenja oko 18 h. Nakon ture može se organizovati kasni ručak u seoskom domaćinstvu u blizni.
 • Podaci o pešačkoj stazi: srednja, dužina 19 km, vreme oko 7h, uspon/spust 800 m.
 • Planirani povratak u Beograd je do 22:00.
Lazarev kanjon
Lazarev kanjon hiking
Lazarev kanjon
Lazarev kanjon vidikovac Kovej
Lazarev kanjon
Lazarev kanjon izlet
Lazarev kanjon vidikovac
Lazarev kanjon vidikovac