Original price was: 4,800 RSD.Current price is: 3,800 RSD.
Cena ture

Rezerviši turu

09.jun 2024.
Datumi
1 dan
Trajanje
svi uzrasti
Godine
laka
Kategorija

Spomenik prirode Ribnica se nalazi u blizini Mionice. Reka Ribnica pripada slivu Kolubare i izvire ispod planine Maljen. Izuzetno je čista reka koja je bogata različitim vrstama ribe.

Reka Gradac i njena klisura predstavljaju pravo blago valjevskog kraja. Gradac izvire ispod planine Povlen i jedna je od najčistijih reka Evrope. Klisura  je dužine oko 22 km, živopisna je i izuzetno bogata živim svetom i pećinama.

Jednodnevna tura gde ćete se opustiti u okruženju čistih reka, obići prelepe manastire, uživati u toplom ambijentu domaćinstva Petrović i pešačiti kroz klisuru reke Gradac!

MESTO POLASKA Beograd, pakiralište opštine Novi Beograd
VREME POLASKA 7.30 h Beograd
UKLJUČENO U CENU Prevoz iz Beograda

Obilazak spomenika prirode Ribnica i manastira Ribnica

Ulaznica za posetu gazdinstvu Petrović, Kući čaja i Muzeju kamena

Taksa za ulazak u klisuru reke Gradac

Pešačka tura kroz klisuru reke Gradac

Osiguranje od nezgode

Usluge vodiča i organizacija ture

NIJE UKLJUČENO Ručak i ostali individualni troškovi učesnika

Dodatne napomene:

 • Oprema: planinarske cipele ili sportske patike sa jačim đonom, poneti vodu i nešto hrane (grickalice, sendviči, voće)
 • Podaci o pešačkoj stazi, klisura reke Gradac: Dužina oko 8 km, ukupni uspon/spust neznatan, težina: laka, za sve uzraste.
 • Za realizaciju ture, neophodno je minumum 18 prijavljenih.
 • Data cena je za članove „Explore Serbia“. Informacije o članstvu možete naći ovde. Za one koji nemaju člansku kartu, cena iznosi 4800 dinara.
 • Sopstveni prevoz: u slučaju da dolazite sopstvenim prevozom, cena ture iznosi 2700 dinara (uz članske karte Explore Serbia) ili 3700 dinara (za one koji nemaju člansku kartu).
 • Prevoz iz Novog Sada: doplata iznosi 1200 dinara. Druga opcija je doći vozom do železničke stanice Tošin Bunar na Novom Beogradu, gde možete čekati naš prevoz. Red vožnje možete videti ovde.
 • Osiguranje od nezgode: da bi bila aktivna ova vrsta osiguranja, potrebno je da nam prilikom prijave pošaljete svoj matični broj (JMBG).
 • U slučaju nedovoljnog broja prijavljenih putnika ili nepovoljnih vremenskih uslova, krajnji rok za za obaveštavanje o odlaganju ili otkazu ture je 2 dana pre polaska.
 • Otkazi putovanja od strane putnika: 

  • U slučaju otkaza putovanja od strane putnika, 5 i više dana pre datuma ture, Agencija zadržava iznos od 20 % na troškova rezervacije.
  • U slučaju da putnik otkaže putovanje manje od 5 dana pre putovanja, agencija zadržava pravo na celokupan iznos. U slučaju zamene drugim putnikom koji pronađe ili sam putnik ili Agencija, putniku se vraća 90 % uplaćenog iznosa.
  • U slučaju bolesti putnika i otkaza do 3 dana pre ture, uplaćeni novac se može vratiti ili se iznos može prebaciti za neku drugu turu u organizaciji Agencije, a putnik je dužan da pismenim putem pošalje medicinsku dokumentaciju o nastaloj bolesti. U slučaju bolesti putnika i otkazu manje od 3 dana pre ture, pored slanja medicinske dokumentacije o nastaloj bolesti, putnik je u obavezi da Agenciji nadoknadi učinjene troškove (troškove prevoza i organizacije putovanja), a deo novca se može refundirati.

Atrakcije koje ćete videti:

Manastir Ribnica, više puta je rušen i podizan, kao i većina pravoslavnih srpskih hramova. Posvećen je Svetim Apostolima Petru i Pavlu. Od 2017. godine za starešinu manastira dolazi monah Arsenije Jovanović, za koga kažu da nije običan monah. On je svestrana i harizmatična osoba, voli da piše, slika i peva, a poznat je i po svojim duhovnim savetima koji deli sa osobama koje mu se obrate.

Gazdinstvo Petrović, u kome se nalazi kuća domaćeg čaja, u sklopu koje možete pratiti biologa tokom skupljanja čajeva, učiti o lekovitim biljkama i njihovoj upotrebi. Na gazdinstvu se nalazi i Muzej Kamena u kome možete videti istoriju naše planete ispričanu kroz zanimljivu postavku minerala, stena i fosila.

Ribnička pećina je ime dobila po reci Ribnici. Pećina predstavlja jedinstven speleološki objekat u Srbiji u kome se nalazi 15 vrsta slepih miševa (Chiroptera) zaštićenih kao prirodna retkost. Ulaz u Ribničku pećinu je u obliku jednakokrakog  trougla, visine 12 m, a širine 25 m. Kroz pećinu protiče potok. Pod dvorane je prekriven zemljom i blokovima krečnjaka, ali i šljunkom, koji ovde taloži Ribnica pri visokim vodama.

Klisura reke Gradac

Reka Gradac je vodom najbogatija pritoka Kolubare. Usekla je klisurasto-kanjonsku dolinu dužine 22,7 km. Gradac nastaje od sastavaka Bukovske reke i Zabave i do ušća u Kolubaru ima dužinu 28 km i ukupan pad 187 metara. Klisura je izuzetno bogata  živim svetom i podzemnim oblicima kraške erozije. Najzanimljivija i najposećenija izletišta i kupališta su Livadica, Ploče, Kriva vrba, Šareno platno. Kroz klisuru reke Gradac prolazi pruga Beograd–Bar.

Reka Gradac i njena klisura nazivaju se i valjevskim čudom. Zvanično je proglašena za jednu od najčistijih reka jugoistočne Evrope.  Na obali reke, 6 km od Valjeva, nalazi se manastir Ćelije, a ispod njega etno domaćinstvo sa restoranom.

 • Organizator ture je turistička agencija Explore Balkans doo. Uz ovaj program važi Pravilnik o izvođenju tura Explore Balkans doo.
  Prema članu 79. Zakona o turizmu za jednodnevne ture nije obezbeđena zaštita u pogledu garancije putovanja
1

Beograd - Mionica - Ribnica - Paštrić

 • Polazak iz Beograda (parkiralište opštine Novi Beograd u 7.30h)
 • Putovanje ka Mionici, vožnja oko 1.5h.
 • Dolazak do spomenika prirode Ribnica. Ovaj spomenik prirode krase: manastir Ribnica posvećen Svetim Apostolima Petru i Pavlu, reka Ribnica, Ribnička i Šalitrena pećina i 13 zaštićenih stabala lipe.
 • Poseta manastiru Ribnica, zatim Ribničkoj pećini.
 • Poseta gazdinstvu Petrović u selu Paštrić u blizini Ribnice, gde se nalazi Kuća domaćeg čaja, kao i Muzej kamena, domaćina Predraga Petrovića, poznatog biologa i stručnjaka za slepe miševe. Prezentacija od strane vrednih domaćina koji su na svom imanju osnovali i prvu banku gena i semena starih srpskih sorti voća i povrća (jabuke kolačare, petrovače, kruške karamanke, šljiva ranka, kukuruz osmak, krompir mesečar).  U dvorištu Petrovića već tri veka raste i rađa gotovo izumrla divlja kruška oskoruša.
 • U Kući čaja ćete čuti zanimljivosti o lekovitom bilju i čajevima od mlade profesorke i biologa, Ivane Petrović. Nučićete kako se pravilno priprema čaj, koje biljke se za šta koriste. U Kući čaja je zastupljeno oko 40 vrsta čajeva, koje Ivana prikuplja od ranog proleća, do kasne jeseni.
 • U Muzeju kamena je predstvaljeno više od 300 geoloških eksponata, od srednjeg devona, pa do perioda gornje krede, odnosno perioda kada su izumrli i poslednji dinosaurusi. Osnovna ideja muzeja je da se ukaže na neprocenjivo bogatstvo geonasleđa Srbije.
 • Nakon toga, polazak ka klisuri reke Gradac. Vožnja u trajanju od oko pola sata.
2

Pešačka tura kroz klisuru reke Gradac

 • Dolazak do manastira Ćelije. Kratka pauza za obilazak manastira.
 • Nakon toga pešačka tura kroz klisuru reke Gradac. Dužina staze je oko 8 km, lagana bez značajnog uspona. Staza vodi pored reke Gradac do Šarenog platna, zatim do izvora. Ko ne bude hteo da pešači do izvora, vreme može provesti na prelepoj lokaciji i livadi Šareno platno uz obalu reke. Povratak je istom stazom nazad.
 • Opis pešačke staze:
 • Dužina: ukupno oko 8 km
 • Visinska razlika: neznatna
 • Kategorija: laka, staza nije zahtevna, ni kondiciono ni tehnički
 • Trajanje pešačenja: oko 3 sata sa pauzama
 • Završetak pešačke staze kod manastira Ćelije.
 • Nakon pešačenja može se organizovati kasni ručak u obližnjem etno restoranu.
 • Povratak za Beograd, gde stižemo u večernjim satima, do 21h.
klusura reke Gradac hiking
Klisura reke Gradac
Klisura reke Gradac
Kuća čaja Paštrić
Ribnica reka i manastir Ribnica
Muzej kamena Paštrić
Klisura reke Gradac
Ribnica
klusura reke Gradac
Klisura reke Gradac
klusura reke Gradac
Ribnička pećina
Gazdinstvo Petrović Paštrić Mionica
klusura reke Gradac hiking
manastir Lelić
reka Gradac
klusura reke Gradac
Ribnica
Muzej kamena Paštrić
Ribnica
Kuća čaja Paštrić