09.01.2021.
Datumi
1 dan
Trajanje
+18
Godine
srednja
Kategorija
Rtanj
Lokacija

Zimski uspon na gorostasni Rtanj. Naša jedinstvena planina sa trostranom piramidom na vrhu, gotovo pravilnog oblika.

Vodimo vas na Božićni uspon na najviši vrh Šiljak na 1565 m. Ova tura je izazov, samo za fizički spremne.

MESTO POLASKA Beograd, parkiralšte opštine Novi Beograd
VREME POLASKA 5.45h
UKLJUČENO U CENU Prevoz minibusom iz Beograda

Planinarska tura na Rtnju

NIJE UKLJUČENO Ručak i ostali nepomenuti troškovi

Dodatne napomene:

 • Opis pešačke staze: staza spada u srednje-tešku kategoriju, samo za fizički spremne, dužine je 15 km, uspona oko 1200 m, spust 970 m
 • Oprema: Slojevita garderoba, topla za zimski uspon (zimska jakna, kapa, kamašne, rukavice), planinarske cipele, rezervna presvlaka, poneti dovoljno vode i hranu (grickalice, sendviči, voće).
 • Fizička sprema: potrebna je dobra fizička pripremljenost za zimski uspon na Rtanj.
 • Za realizaciju ture, neophodno je minumum 17 prijavljenih.
 • U organizovanom prevozu obavezno je nošenje zaštitnih maski.
 • Sopstveni prevoz: ukoliko dolazite sopstvenim prevozom cena ture iznosi 1200 dinara.
 • Data cena je za članove „Explore Serbia“. Informacije o članstvu možete naći ovde.

Rtanj

Gorostasna planina Rtanj završava sa skoro pravilnom kupom Šiljka. „Dižući se sa prelomima, naprasno iznad okoline, on vlada okolinom i izgleda kao njen vođa i znamenje“ – zapisao je Jovan Cvijić, osnivač srpske geografije. Pri vrhu Rtanj je bezvodan, a onda u nižim njegovim delovima izbija voda u jakim vrelima. Šiljak je visok 1565 metara.

Značenje samog imena planine, za koje se veruje da potiče još od pracivilizacije Artanije, koja je naseljavala prostor Rtnja, usadile su u narod verovanje da je Rtanj – lekovita planina. Posebne isceliteljske moći rtanjskog bilja pomažu u bržem zarastanju rana i posekotina, te u prikupljanju životne energije. Najpoznatiji među njima je rtanjski čaj. Simbol te planine je endemična vrsta rtanjska metvica, koja raste samo na tom mestu. Gorostasna trostrana piramida, sa raznovrsnim biljnim i životinjskim svetom, mnogobrojnim prirodnim izvorima i vrelima, na severnim obroncima obrasla je samoniklom jelovom šumom.

U podnožju Rtnja je i park-šuma, jedinstvena u Evropi, sa oko 150 vrsta drveća i šiblja. Na Rtnju preovlađuju mešovite šume jele i bukve, a njihovi posebno zanimljivi stanovnici su veliki plavi leptiri, kratkonogi gušter, vilini konjici, i mnoge vrste ptica. Po pašnjacima i livadama  često je grmlje gloga, divlje ruže, stepskog bademića…Sve je veći broj planinara, koji ga doživljavaju kao pravi izazov bez obzira na doba godine ili vremenske prilike.

O Rtnju kruže neverovatne priče, planina spasenja, planina vanzemaljaca generator energije, mesto koje posećuju čudna bića.

Godine 2012. kada je najavljeno da će biti apokalipsa i smak sveta, Rtanj je postao poznat i van granica Srbije. Veliki broj stranih medija je tada objavio da će planina Rtanj biti jedna od retkih u svetu koju će apokalipsa zaobići. U decembru 2012 veliki broj stranih državljana potražilo je spas od apokalipse u naselju Rtanj i okolnim selima koja se nalaze u podnožju samog Rtnja. Apokalipsa je i te godine izostala, ali je Rtanj postao poznat širom sveta kao mistična „srpska piramida“.

Rtanj su ranijih godina posećivali uglavnom planinari, sakupljači lekovitog bilja i zaljubljenici u lov. Nakon 2012. godine, Rtanj postaje zanimljiv mnogo široj strukturi gostiju, od ljubitelja odmora u domaćoj radinosti do onih koji veruju u teorije zavere i očekuju da na Rtnju vide vanzemalljce i leteće tanjire.

Na „energetskom nalazištu Vrelo“ za koje se veruje da poseduje blagotvorno delovanje prirodnog magnezijuma može se videti sve veći broj  turista koji dolaze da se relaksiraju i „napune baterije“ u organizmu. Pored mnogih verovanja u mistične moći Rtnja, nauka priznaje da na Rtnju postoji anomalija geomagnetnog polja koja se ne može objasniti.

Prema članu 79. Zakona o turizmu za jednodnevne ture nije obezbeđena zaštita u pogledu garancije putovanja
1

Beograd - Rtanj

 • Polazak iz Beograda u 5.45h, sa parkirališta opštine Novi Beograd
 • Dolazak do 8.30h na Rtanj.
 • Kratko osveženje i okupljanje učesnika, priprema za uspon.
2

Uspon na vrh Šiljak

 • Polazak na uspon severnom stranom.
 • Oko 13h stižemo do vrha Šiljak na 1565 m. Staza je dužine oko 15 km, savladava se uspon od oko 1200 m i u silasku 970 m. Zbog zimskih uslova, tura spada u srednje-tešku kategoriju.
 • Nakon kratke pauze na vrhu, silazak u naselje Rtanj južnom stranom.
 • Nakon ture postoji mogućnost organizacije ručka
 • Polazak za Beograd gde stižemo u večernjim satima, oko 22h.
Rtanj zimski uspon
Zimski uspon na Rtanj
Rtanj zimski uspon
Zimski uspon na Rtanj
Rtanj zimi
Rtanj zimski uspon
Rtanj zimi
Rtanj zimi
Rtanj zimski uspon
Rtanj zimi
Zimski uspon na Rtanj
Zimski uspon na Rtanj
Zimski uspon na Rtanj
Zimski uspon na Rtanj
Rtanj mountain Serbia
Zimski uspon na Rtanj
Rtanj planinarenje
Zimski uspon na Rtanj
Rtanj planina
Zimski uspon na Rtanj
Rtanj zimi
Božićni zimski uspon na Rtanj
Rtanj planinarenje severnom stranom
zimski uspon na Rtanj
zimski uspon na Rtanj
Rtanj planinarenje
Rtanj vrh Šiljak zimi
Rtanj hiking
Rtanj severnom stranom
Rtanj vrh Šiljak