1 dan
Trajanje
+18
Godine
srednje-teška
Kategorija
Rtanj
Lokacija

Zimski uspon na gorostasni Rtanj. Naša jedinstvena planina sa trostranom piramidom na vrhu, gotovo pravilnog oblika.

Vodimo vas na božićni uspon na najviši vrh Šiljak na 1565 m. Ova tura je izazov, samo za fizički spremne. Do vrha idemo severnom stranom planine, koja je posebno lepa i zanimljiva, zbog četinarske šume i stenovitih odseka pri grebenu. 

MESTO POLASKA Beograd, parkiralšte opštine Novi Beograd
VREME POLASKA 5.30h (Beograd)
UKLJUČENO U CENU Prevoz minibusom iz Beograda

Planinarska tura na Rtnju sa licenciranim planinarskim vodičem

NIJE UKLJUČENO Ručak i ostali nepomenuti troškovi

Dodatne napomene:

Obavezna oprema za zimski uspon na Rtanj:

 • Duboke i tople planinarske cipele i kamašne, dereze, slojevita garderoba, topla za zimski uspon (zimska jakna, kapa, potkapa, rukavice, aktivni veš), zimske pantalone za planinarenje ili skijaške pantalone, vodonepropusni planinarski ranac, štapovi za planinarenje, čeona lampa, rezervna presvlaka. Obavezno poneti dovoljno vode (1,5 l), jedan obrok, energetske barove, voće.
 • Informacije o planinarskoj stazi:
  • Dužina: 15 km
  • Ukupni uspon: oko 1200 m
  • Ukupni spust: 970 m
  • Težina: srednje-teška, na uspon do vrha, ide se severnom stranom, a spust je južnom stranom Rtnja, pešači se šumskim stazama i stenovitim deonicama na grebenu
  • Trajanje: oko 7h-8h sa pauzama
 • Fizička sprema: potrebna je dobra fizička pripremljenost za zimski uspon na Rtanj. Planinarska tura nije preporučena za osobe sa slabom fizičkom kondicijom i/ili zdravstvenim problemima. Vodič zadržava pravo da ne povede na pešačenje osobe sa neadekvatnom opremom.

 • Tura se organizuje za minimum 18 prijavljenih putnika.
 • Data cena je za članove „Explore Serbia“. Informacije o članstvu možete naći ovde. Za one koji nemaju člansku kartu, cena iznosi 4400 dinara.
 • Sopstveni prevoz: za ovu turu sopstveni prevoz nije moguć, jer početna i krajnja tačka pešačenja nije ista.
 • U slučaju nepovoljnih vremenskih uslova ili nedovoljnog broja prijavljenih putnika, krajnji rok za obaveštavanje o odlaganju ili otkazu ture od strane organizatora je 2 dana pre polaska.
 • Otkazi putovanja od strane putnika: 
  • U slučaju otkaza putovanja od strane putnika, 5 i više dana pre datuma ture, Agencija zadržava iznos od 20 % na troškova rezervacije.
  • U slučaju da putnik otkaže putovanje manje od 5 dana pre putovanja, agencija zadržava pravo na celokupan iznos. U slučaju zamene drugim putnikom koji pronađe ili sam putnik ili Agencija, putniku se vraća 90 % uplaćenog iznosa.
  • U slučaju bolesti putnika i otkaza do 3 dana pre ture, uplaćeni novac se može vratiti ili se iznos može prebaciti za neku drugu turu u organizaciji Agencije, a putnik je dužan da pismenim putem pošalje medicinsku dokumentaciju o nastaloj bolesti. U slučaju bolesti putnika i otkazu manje od 3 dana pre ture, pored slanja medicinske dokumentacije o nastaloj bolesti, putnik je u obavezi da Agenciji nadoknadi učinjene troškove (troškove prevoza i organizacije putovanja), a deo novca se može refundirati.

Rtanj

Gorostasna planina Rtanj završava sa skoro pravilnom kupom Šiljka. „Dižući se sa prelomima, naprasno iznad okoline, on vlada okolinom i izgleda kao njen vođa i znamenje“ – zapisao je Jovan Cvijić, osnivač srpske geografije. Pri vrhu Rtanj je bezvodan, a onda u nižim njegovim delovima izbija voda u jakim vrelima. Šiljak je visok 1565 metara.

Značenje samog imena planine, za koje se veruje da potiče još od pracivilizacije Artanije, koja je naseljavala prostor Rtnja, usadile su u narod verovanje da je Rtanj – lekovita planina. Posebne isceliteljske moći rtanjskog bilja pomažu u bržem zarastanju rana i posekotina, te u prikupljanju životne energije. Najpoznatiji među njima je rtanjski čaj. Simbol te planine je endemična vrsta rtanjska metvica, koja raste samo na tom mestu. Gorostasna trostrana piramida, sa raznovrsnim biljnim i životinjskim svetom, mnogobrojnim prirodnim izvorima i vrelima, na severnim obroncima obrasla je samoniklom jelovom šumom.

U podnožju Rtnja je i park-šuma, jedinstvena u Evropi, sa oko 150 vrsta drveća i šiblja. Na Rtnju preovlađuju mešovite šume jele i bukve, a njihovi posebno zanimljivi stanovnici su veliki plavi leptiri, kratkonogi gušter, vilini konjici, i mnoge vrste ptica. Po pašnjacima i livadama  često je grmlje gloga, divlje ruže, stepskog bademića…Sve je veći broj planinara, koji ga doživljavaju kao pravi izazov bez obzira na doba godine ili vremenske prilike.

O Rtnju kruže neverovatne priče, planina spasenja, planina vanzemaljaca generator energije, mesto koje posećuju čudna bića.

Godine 2012. kada je najavljeno da će biti apokalipsa i smak sveta, Rtanj je postao poznat i van granica Srbije. Veliki broj stranih medija je tada objavio da će planina Rtanj biti jedna od retkih u svetu koju će apokalipsa zaobići. U decembru 2012 veliki broj stranih državljana potražilo je spas od apokalipse u naselju Rtanj i okolnim selima koja se nalaze u podnožju samog Rtnja. Apokalipsa je i te godine izostala, ali je Rtanj postao poznat širom sveta kao mistična „srpska piramida“.

Rtanj su ranijih godina posećivali uglavnom planinari, sakupljači lekovitog bilja i zaljubljenici u lov. Nakon 2012. godine, Rtanj postaje zanimljiv mnogo široj strukturi gostiju, od ljubitelja odmora u domaćoj radinosti do onih koji veruju u teorije zavere i očekuju da na Rtnju vide vanzemalljce i leteće tanjire.

Na „energetskom nalazištu Vrelo“ za koje se veruje da poseduje blagotvorno delovanje prirodnog magnezijuma može se videti sve veći broj  turista koji dolaze da se relaksiraju i „napune baterije“ u organizmu. Pored mnogih verovanja u mistične moći Rtnja, nauka priznaje da na Rtnju postoji anomalija geomagnetnog polja koja se ne može objasniti.

Organizator ture je turistička agencija Explore Balkans doo. Uz ovaj program važi Pravilnik o izvođenju tura Explore Balkans doo. Prema članu 79. Zakona o turizmu za jednodnevne ture nije obezbeđena zaštita u pogledu garancije putovanja
1

Beograd - Rtanj

 • Polazak iz Beograda u 5.30h, sa parkirališta opštine Novi Beograd
 • Dolazak do 8.00h na Rtanj.
 • Kratko osveženje i okupljanje učesnika, priprema za uspon.
2

Uspon na vrh Šiljak

 • Polazak na uspon severnom stranom. Do vrha ima 7 km. Severna strana Rtnja je posebno lepa zbog četinarske šume i stenovitih odseka pri grebenu.
 • Oko 13h stižemo do vrha Šiljak na 1565 m. Cela staza je ukupne dužine oko 15 km, savladava se uspon od oko 1200 m i u silasku 970 m. Zbog zimskih uslova, tura spada u srednje-tešku kategoriju. Potreban je oprez i dobra koncentracija pri kretanju. Zimska oprema pomenuta u opisu programa u dodatnim napomenama je obavezna.
 • Nakon kratke pauze na vrhu, silazak u naselje Rtanj južnom stranom.
 • Nakon ture, u dogovoru sa grupom, postoji mogućnost organizacije večere u obližnjem restoranu.
 • Polazak za Beograd gde stižemo u večernjim satima, oko 22h.
Rtanj zimski uspon
Zimski uspon na Rtanj
Rtanj zimski uspon
Zimski uspon na Rtanj
Rtanj zimi
Rtanj zimski uspon
Rtanj zimi
Rtanj zimi
Rtanj zimski uspon
Rtanj zimi
Zimski uspon na Rtanj
Zimski uspon na Rtanj
Zimski uspon na Rtanj
Zimski uspon na Rtanj
Rtanj mountain Serbia
Zimski uspon na Rtanj
Rtanj planinarenje
Zimski uspon na Rtanj
Rtanj planina
Zimski uspon na Rtanj
Rtanj zimi
Božićni zimski uspon na Rtanj
Rtanj planinarenje severnom stranom
zimski uspon na Rtanj
zimski uspon na Rtanj
Rtanj planinarenje
Rtanj vrh Šiljak zimi
Rtanj hiking
Rtanj severnom stranom
Rtanj vrh Šiljak