5,900 RSD
Cena ture
od polovine maja do polovine oktobra
Datumi
1 dan
Trajanje
+15
Godine
srednje-teška
Kategorija
Ibarski Kolašin
Lokacija

Ukoliko želite pravo uzbuđenje, via ferrata Berim je avantura za vas. Vodimo vas na penjanje na atraktivnoj via ferrati u Ibarskom Kolašinu. Imaćete mogućnost da pređete celu deonicu koja u završnom delu ide preko visećih mostova.

Uživaćete u predivnim pogledima na Ibarski Kolašin.

MESTO SASTANKA Zubin Potok
VREME SASTANKA 7 h
UKLJUČENO U CENU Penjanje celom deonicom via ferrate Berim

Usluge vodiča, instruktora, oprema, takse za via ferratu (uže, kaciga, pojas)

Organizacija ture

NIJE UKLJUČENO Prevoz do Zubinog Potoka
Ishrana i drugi individualni troškovi

Dodatne napomene:

 • Minimalni broj učesnika za organizaciju ture via ferrata Berim je 4 osobe.
 • Plaćanje: za rezervaciju ture plaća se 1200 dinara po osobi, ostatak iznosa plaća se na licu mesta u Zubinom Potoku
 • Prevoz: sopstveni ili organizovan prevoz – za minimum 7 osoba organizujemo prevoz iz Beograda po ceni od 75 EUR po osobi
 • Penjanje via feratom je potpuno bezbedno. Do odredišta se penje osiguranim merdevinama, uz obaveznu dodatnu opremu – uže, kacigu i pojas, kao i uz pratnju instruktora.
 • Oprema – slojevita i komotna odeća, planinarske cipele (idealno sa vibram đonom) ili duboke patike sa tvrdim đonom.
 • Hrana i smeštaj – U Zubinom Potoku možemo u dogovoru sa organizatorom obezbediti smeštaj i ishranu. Cena smeštaja je od 15 – 18 EUR za uslugu noćenje sa doručkom
 • Fizička sprema: Potrebna je solidna fizička pripremljenost za ovu turu, ne preporučuje se osobama koje imaju strah od visine.

 • Od učesnika se očekuje da imaju fizičku kondiciju osobe koja pešači najmanje 30 min dnevno ili osobe koja je u stanju da se popne uz stepenice do 10 sprata bez posebnog napora.
 • Organizator nije u stanju da prihvati učešće osoba sa zanatnim viškom kilograma (iznad 115kg) kao i maloletne osobe ispod 15 godina starosti.
 • Za učešće maloletnih osoba od 15-18 godina starosti potrebna je saglasnost roditelja.
 • Prelazak preko administrativnog prelaza: Za prelazak preko administrativne granice potrebna je važeća lična karta, za maloletne učesnike može i đačka knjižica sa slikom.
 • Bezbednosni rizici: bezbednosna situacija na Kosovu i Metohiji je stabilna, nije zabeležen ni jedan incident na turističkim destinacijama koje posećujemo.
 • Još neke korisne informacije i savete oko opreme i samog penjanja, možete pronaći na našem blogu u članku Šta je via ferrata? Osam saveta za početnike

Prijave i informacije:

Organizator ture je turistička agencija Explore Balkans doo. Uz ovaj program važi Pravilnik o izvođenju tura Explore Balkans doo. Prema članu 79. Zakona o turizmu za jednodnevne ture nije obezbeđena zaštita u pogledu garancije putovanja
1

Zubin Potok

 • Dolazak u Zubin Potok na severu Kosova
 • Sastanak sa instruktorima u 7h
2

Zubin Potok – Previja

 • Transfer do Previje (oko 1h, jednim delom je makadamski put), odakle nastavljamo pešice (oko 20-30 min) do kampa u podnožju Berima na planini Mokra gora, gde počinje via ferrata.
 • Upoznavanje sa pravilima ponašanja, podela opreme, uputstva od vodiča.
3

Via ferrata Berim

  • Via ferrata Berim predstavlja vertikalno kretanje na stenama visine od 80-150m. U jednom delu via ferrata prolazi kroz pećinu/prirodni tunel, na čijoj ivici se nalazi klupa odakle se pruža fantastičan pogled na krajolike Ibarskog Kolašina.
  • Do kraja via ferrate Berim čekaće nas još dosta adrenalinskih iznenađenja, uključujući i horizontalno kretanje na litici visine oko 200 m i izazovno spuštanje niz sipar.

  Kraća deonica via ferrate

  • Ukupna dužina staze: 4km
  • Vreme penjanja: 3-3,5h
  • Dužina vertikala: 500 m
  • Visinska razlika: 300 m
  • Vreme za silazak: 45′- 60′

  Komletna trasa via ferrate Berim

  • Ukupna dužina staze: 3 km uspon i 2 km silaz
  • Vreme penjanja: 4-6h
  • Visinska razlika: 506 m
  • Vreme za silazak: 45′- 60′
  • Prethodno iskustvo: nije neophodno
 • U kasnim popodnevnim satima kraj ture.

VIA FERRATA BERIM

Nalazi se na stenama Berima na planini Mokra Gora. Udaljena je 25 km od Zubinog Potoka, putem koji ide preko brane „Gazivode“ do škole u selu Kovače, a onda makadamskim putem do Previje i dalje ka Berimu.

Via Ferrata Berim – kraća deonica
Kategorija: srednje teška
Dužina staze: 4 km (kružna staza)
Vreme za penjanje: 3h
Vreme za silazak: 45′-60′
Polazna tačka: 1225 mnv
Najviša tačka: 1528 mnv
Prethodno iskustvo: nije neophodno

OPIS: Kraća Via Ferrata predstavlja bezebdno vertikalno kretanje na stenama, osigurano čeličnom sajlom i metalnim gazištima. Via Ferrata Berim – kraća staza – predstavlja deonicu koja je izgrađena 2015.godine. Svojom atraktivnošću privlači goste iz celog sveta. Ova staza kreće vertikalom od 90 m koja vodi do pećine na čijoj ivici se nalazi odakle se pruža fantastičan pogled na krajolike Ibarskog Kolašina. Nakon odmora na klupi čeka vas spiralno penjanje kroz pećinu i još jedna vertikala do prvog od četiri vrha Berima. U ovom delu postoji mogućnost vraćanja do kampa ili nastavak penjanja liticom visine 200m do drugog vrha koji je krajnja tačka ovog uspona. Na poslednjoj deonici naročitu atrakciju predstavlja horizontalno kretanje na litici, odakle se pruža neverovatan pogled u ambis ove prelepe stene. Nakon odmora na vrhu očekuje vas zahtevan silaz niz sipar do kampa gde se završava ova avantura.

Via Ferrata Berim – Kompletna trasa
Kategorija: Srednje teška/Teška
Dužina staze: 3km uspon i 2km silaz
Vreme za penjanje: 4-6h
Vreme za silaz: 45′-60′
Polazna tačka: 1225 mnv
Najviša tačka: 1731 mnv

Prethodno iskustvo: nije neophodno

OPIS: Nakon završetka prve deonice via ferrata nastavlja dalje uz treći vrh Berima zahtevnom stazom sa puno tehničkih detalja koji čine ovu atrakciju još zanimljivijom. U ovom delu ima manje metalnih gazišta pa kretanje podseća na slobodno penjanje, gde učesnici akcije moraju da obrate pažnju na svaki kamen na koji gaze. U ovom delu se smenjuju vertikalne i horizontalne deonice, a sam završetak je hod po grebenu koji oduzima dah. Na kraju ove deonice dolazi se do trećeg vrha odakle se otvara pogled na viseće mostove. Kretanje preko visećih mostova je nezaboravna avantura. Prvi most je dužine 27 metara i sadrži 54 metalna gazišta po kojima se krećete a drugi most od 9 m je hod po jednoj sajli. Nakon mostova staza vodi grebenom do poslednje vertikale koja vodi do samog vrha Berima. Pogled sa Berima je jedinstven i predstavlja najbolju nagradu za ovu neverovatnu avanturu. Silaz sa Berima predstavlja šumski put kojim se dolazi do Previje, mesto gde je parkiran minibus.

Ibarski Kolašin

Kolašin pripada, geografsko i etnički, centralnom delu Balkanskog poluostrva ili Raškoj oblasti. U ovoj oblasti, u srednjem veku, nalazio se centar srpske države koja se zvala Raška. Ibarski Kolašin je naziv za oblast koja se prostire uz reku Ibar, na severu Kosova i Metohije i na jugu Raške oblasti. Najveće mesto u Ibarskom Kolašinu je Zubin Potok. U dolini Ibra, na prostoru Ibarskog Kolašina, krajem šezdesetih i početkom sedamdesetih godina 20. veka izgrađena je brana i formirana akumulacija Jezero Gazivode u okviru Sistema Ibar – Lepenac.

Jovan Cvijić je bio mišljenja da su se Srbi Kolašinci doselili iz crnogorskog Kolašina na Tari i zato su ovom Kolašinu dali ime Stari Kolašin. Suprotno ovom, postoje spisi koji ukazuju na to da je Kolašin u Crnoj Gori postao od seobe Srba 1690. godine i to od Kolašina na Ibru. Njegovi stanovnici selili su se tada u Crnu Goru i Hercegovinu, pa se ponovo vraćali u zavičaj tokom XVIII i XIX veka. Nakon toga ustalio se naziv Ibarski Kolašin, da bi se razlikovao od onog crnogorskog, a to ime zadržano je do danas.

Mnoge manastire, gradjevine i druge spomenike kulture ovog kraja podigle su ličnosti koje su obeležile istoriju Kolašina. Medju njima najpoznatija je kraljica Jelena Anžujska koja je u Brnjacima osnovala prvu stalnu žensku školu na ovim prostorima. Zatim, sveti Joanikije i Petar Koriški čije se mošti nalaze u manastiru Crna Rijeka.

Zbog svog geografskog položaja Ibarski Kolašin je uvek bio meta neprijatelja, ali je kroz vekove odolevao napadima i danas postoji kao svedok svoje istorije.

via ferrata Berim vertikala
Via ferrata Berim
viseći most via ferrata Berim
Via ferrata Berim
Via ferrata Berim
vrh Berim Mokra Gora, Kosovo
via ferrata Berim
viseći most via ferrata Berim
via ferrata Berim
Via ferrata Berim
Via ferrata Berim
via ferrata Berim
via ferrata Berim
via ferrata Berim
Via ferrata Berim
Via ferrata Berim
Via ferrata Berim
via ferrata Berim
via ferrata Berim
Jezero Gazivode
viseći most via ferrata Berim