Оригинална цена је била: 5,200 RSD.Тренутна цена је: 4,200 RSD.
Cena ture
12.maj 2024.
Datumi
1 dan
Trajanje
+10
Godine
laka
Kategorija
Lazarev kanjon
Lokacija

Lazarev kanjon je spomenik prirode koji se nalazi u istočnoj Srbiji i delu slivnog područja Lazareve reke i planine Malinik, u istočnom delu Kučajskih planina. Najznačajnije karakteristike Malinika su fascinantni Lazarev kanjon i Lazareva pećina u blizini sela Zlot. To je jedan od najneprohodnijih kanjona u Srbiji. Odlikuju ga jedinstven splet krečnjačkih dolina impozantnih dimenzija, brojni i značajni speleološki objekti, raznovrstan biljni i životinjski svet, kao i lepota predela.

Na ovoj pešačkoj turi ćemo ići grebenom Malinika i posetiti najatraktivnije vidikovce na spektakularni Lazarev kanjon. Obići ćemo i Lazarevu pećinu koja je najpoznatija znamenitost kanjona, bogato okićena pećinskim nakitom.

MESTO POLASKA Pakiralište opštine Novi Beograd
VREME POLASKA 7.00 h
UKLJUČENO U CENU Prevoz iz Beograda

Pešačka tura sa licenciranim planinarskim vodičem

Pratilac grupe

Osiguranje od nezgode

NIJE UKLJUČENO Ručak

Ulaznica za Lazarevu pećinu (300 dinara)

Ostali individualni troškovi

Dodatne napomene:

 • Oprema za turu Lazarev kanjon vidikovci: Duboke planinarske cipele, preporučujemo štapove, adekvatna odeća u skladu sa vremenskim prilikama. Ranac sa neophodnom planinarskom opremom za jednodnevnu turu. Obavezno poneti dovoljno vode (1,5 l), jedan obrok, energetske barove, voće, kabanicu, čeonu lampu, rezervnu majicu, dugačke pantalone ili trenerku.
 • Podaci o pešačkoj stazi:
   • Dužina: 14 km
   • Ukupni uspon/spust: oko 400 m
   • Težina: laka
   • Trajanje: oko 6-7 sati sa pauzama
 • Za realizaciju ture, neophodno je minimum 18 prijavljenih.
 • Data cena je za članove „Explore Serbia“. Informacije o članstvu možete naći ovde. Za one koji nemaju člansku kartu, cena iznosi 5200 dinara.
 • Sopstveni prevoz: u slučaju da dolazite sopstvenim prevozom, cena ture iznosi 2900 dinara (uz članske karte Explore Serbia) ili 3900 dinara (za one koji nemaju člansku kartu).
 • Prevoz iz Novog Sada: doplata iznosi 1200 dinara. Druga opcija je doći vozom do železničke stanice Novi Beograd, gde možete čekati naš prevoz. Red vožnje možete videti ovde.
 • Osiguranje od nezgode: da bi bila aktivna ova vrsta osiguranja, potrebno je da nam prilikom prijave pošaljete svoj matični broj (JMBG).
 • U slučaju nedovoljnog broja prijavljenih putnika ili nepovoljnih vremenskih uslova, krajnji rok za za obaveštavanje o odlaganju ili otkazu ture je 2 dana pre polaska.
 • Otkazi putovanja od strane putnika: 

  • U slučaju otkaza putovanja od strane putnika, 5 i više dana pre datuma ture, Agencija zadržava iznos od 20 % na troškova rezervacije.
  • U slučaju da putnik otkaže putovanje manje od 5 dana pre putovanja, agencija zadržava pravo na celokupan iznos. U slučaju zamene drugim putnikom koji pronađe ili sam putnik ili Agencija, putniku se vraća 90 % uplaćenog iznosa.
  • U slučaju bolesti putnika i otkaza do 3 dana pre ture, uplaćeni novac se može vratiti ili se iznos može prebaciti za neku drugu turu u organizaciji Agencije, a putnik je dužan da pismenim putem pošalje medicinsku dokumentaciju o nastaloj bolesti. U slučaju bolesti putnika i otkazu manje od 3 dana pre ture, pored slanja medicinske dokumentacije o nastaloj bolesti, putnik je u obavezi da Agenciji nadoknadi učinjene troškove (troškove prevoza i organizacije putovanja), a deo novca se može refundirati.

Atrakcije u blizini

Kučajske planine, Lazarev kanjon i Lazareva pećina

Kučajske planine se pružaju između reka Resave, Zlotske reke i Crnog Timoka. Pripadaju grupi Karpatsko-balkanskih planina, pretežno su izgrađene od škriljaca i krečnjaka, pa su brojni kraški oblici reljefa, kao što su pećine, uvale i jame.

Čitav kraj Kučajskih planina j pravi izazov za avanturiste i zaljubljenike u pećine i speleologiju. Na području Lazarevog kanjona otkriveno je više od 70 speleoloških objekata, a najznačajnije su Lazareva pećina i Vernjikica. Lazarev kanjon se nalazi na nekih desetak kilometara od Bora. To je najdublji i najduži kanjon istočne Srbije. Zbog strmosti svojih stenovitih litica, ni dan danas nije u potpunosti ispitan.

Dužine je do 9 kilometara i visine između 300 i 500 metara. Usečen je u krečnjački masiv planine Južni Kučaj, i kroz njega protiče istoimena reka. Sa svih strana je zaklonjen stenovitim grebenima: sa juga i jugoistoka uzdiže se Malinik (1.087 m), sa severa Strnjak (720 m) i Kornjet (696 m), a sa zapada Pogara (883 m) i Mikulja (1.022 m). Litice kanjona su vertikalne i ravne, a na najužem delu širina kanjona iznosi manje od 7 metara. Sadrži preko 70 pećina. Samo neke od njih su otkrivene i dostupne, poznate pod nazivom Zlotske pećine (Lazareva pećina, Vernjikica, Hajdučica, Mandina pećina, Dubašnička jama i dr.).

Lazarev kanjon, kroz koji protiče istoimena reka, bio je, za vreme Turaka, jedno od najznačajnijih skloništa homoljskih hajduka. Ulazak u ovaj kanjon za hajduke je značio spas, jer se Turci nikada nisu usuđivali da ih slede. Legenda kaže da su, posle bitke na Marici 1371. godine, konjanici kneza Lazara došli u ovaj kraj, zadržavši se tu određeno vreme, odakle potiče i ime reke i kanjona.

Kanjon je jedno od retkih staništa krimskog bora u Srbiji. Zatim, reliktnih vrsta tisovog drveta i srpske ramondije. U kanjonu žive divokoze i mnoge druge autohtone vrste životinja kao što je suri orao, šumske sove i sivi soko. U njegovim pećinama stanuje veliki broj endemskih zglavkara i slepih miševa. Takođe postoje brojna legla zmija otrvnica, najčešće poskoka.

Lazareva pećina je najpoznatija znamenitost kanjona. Suva je, zatvorena pećina, sa izvorskom vodom, bogato okićena pećinskim stubovima, draperijama, bigrenima i kalcitnim kadicama, kao i nakitom od stalaktita i stalagmita visokim i do nekoliko desetina metara. Lazareva pećina poznata je i sa imenom Zlotska. Ona je jedna od prvih zaštićenih pećina u Srbiji. Nalazi se u blizini sela Zlot.

Pećina je uređena za posetioce. Sastoji se od dva horizonta pećinskih kanala, 800 m je uređeno za turističku posetu. Bogata je pećinskim nakitom koji krasi prlepe dvorane: Prestonu, Koncertnu, Dvoranu slepih miševa i druge. U ranom bronzanom dobu pećina je bila lovačka stanica, a u gvozdnom značajan metalurški centar.

Na oko dva kilometra uzvodno od Lazareve pećine, u Lazarevom kanjonu nalazi se i suva pećina Vernjikica, koja ima najveće dvorane u Srbiji. Vernjikica i Lazareva pećina nalaze se u okviru granica Spomenika prirode Lazarev kanjon.

U ataru sela Bogovina, na jugoistočnom obodu Južnog Kučaja, nalazi se još jedna zanimljiva pećina – Bogovinska. Ona je tipična etažna pećina, sa kanalima u tri jasno podeljena nivoa. Njeni dublji i viši delovi obiluju pećinskim nakitom retkih i zanimljivih oblika.

Organizator ture je turistička agencija Explore Balkans doo. Uz ovaj program važi Pravilnik o izvođenju tura Explore Balkans doo.
Prema članu 79. Zakona o turizmu za jednodnevne ture nije obezbeđena zaštita u pogledu garancije putovanja
1

Beograd – Boljevac – Zlot

 • Polazak iz Beograda sa parkirališta opštine Novi Beograd u 7.00h.
 • Putovanje ka Boljevcu i selu Zlot. Usputna pauza za kafu/doručak u trajanju od 30 minuta.
 • Dolazak u selo Zlot oko 10.30 h.
2

Lazareva pećina - pešačka tura Lazarev kanjon vidikovci

 • Obilazak Lazareve pećine u trajanju od oko 30 minuta. Lazareva pećina je suva, zatvorena pećina, sa izvorskom vodom, bogato okićena pećinskim stubovima, draperijama, bigrenima i kalcitnim kadicama, kao i nakitom od stalaktita i stalagmita visokim i do nekoliko desetina metara. Lazareva pećina poznata i po imenu Zlotska pećina. Sastoji se od dva horizonta pećinskih kanala, 800 m je uređeno za turističku posetu.
 • Nakon toga polazak na pešačku turu. Ide se stazom na vidikovce iznad Lazarevog kanjona. Nakon 2 sata pešačenja izlazi se na vidikovac Kovej, sa koga se pruža fenomenalan pogled na Lazarev kanjon. Ispod vidikovca je upravo i najveća dubina kanjona, gde je sa desne strane doline gornji rub vertikalnih litica na 375 m iznad dna kanjona, a sa leve strane dubina vertikalnog usecanja iznosi 330 m.
 • U blizini se nalazi seosko domaćinstvo gde se može napraviti pauza za ručak. Povratak istom stazom nazad.
 • Podaci o pešačkoj stazi: laka, dužine 14 km, trajanje oko 6 do 7 sati sa pauzama, uspon/spust oko 400 m.
 • Planirani povratak u Beograd oko 22:00.
Lazarev kanjon vidikovci hiking
Vidikovci Lazarev kanjon
Lazarev kanjon najlepši vidikovci
Lazarev kanjon vidikovci
Lazarev kanjon
Lazarev kanjon u jesen i fantastičan pogled
Pogled sa vidikovca Lazarev kanjon
Lazarev kanjon hiking i izlet
Lazarev kanjon vidikovci
Lazarev kanjon
Lazarev kanjon Malinik
Lazarev kanjon poseta
Lazarev kanjon tura
Lazarev kanjon vidikovci hiking
Lazarev kanjon vidikovac
prolazak kroz Lazarev kanjon izlet
Lazarev kanjon hiking