2 dana
Trajanje
+15
Godine
srednja
Kategorija
Rtanj
Lokacija

Gorostasna trostrana piramida, gotovo pravilnog oblika čini planinu Rtanj jedinstvenom. Na ovoj turi vodimo vas na noćni uspon na Rtanj i najviši vrh Šiljak na 1565 m, gde ćemo dočekati izlazak sunca na mističnoj planini. Sa vrha se pruža fenomenalan pogled na okolne planine.

Nakon silaska, idemo na relaksaciju i kupanje u Sokobanji ili u obilazak klisure reke Grze i njenog vrela.

MESTO POLASKA Lokomotiva Novi Sad

Pakiralište opštine Novi Beograd

VREME POLASKA 18.30 h Novi Sad
20 h Beograd
UKLJUČENO U CENU Prevoz iz Beograda

Planinarska tura na Rtnju

Obilazak Sokobanje ili Vrela Grze

Pratilac grupe

NIJE UKLJUČENO Ishrana
Prevoz iz Novog Sada (doplata 1000 dinara)

 

Dodatne napomene:

 • Oprema: Za noćni uspon na Rtanj neophodne su planinarske cipele, slojevita garderoba (na vrhu može biti prilično hladno, preporuka da ponesete windstopper jaknu, rukavice, kapu), čeona lampa, rezervna presvlaka, poneti dovoljno vode i hranu (grickalice, sendviči, voće), zaštita od sunca (krema sa UV faktorom, naočare za sunce…)
 • Fizička sprema: potrebna je solidna fizička pripremljenost za uspon na Rtanj
 • Rezervacije: prilikom prijave se uplaćuje 30 % iznosa, ostatak najkasnije 5 dana pred put
 • Za organizaciju ture neophodno je minimum 17 prijavljenih.
 • Za polaske iz Novog Sada, doplata je 1000 dinara.
 • Sopstveni prevoz: u slučaju da dolazite sopstvenim prevozom, cena ture se umanjuje za 1200 dinara.
 • Data cena je za članove „Explore Serbia“. Informacije o članstvu možete naći ovde.

Prijave i informacije:

 

Uz ovaj program važi opšti pravilnik o izvođenju i opšti uslovi putovanja organizacije „Explore Serbia“

1

Prvi dan: Novi Sad – Beograd – Rtanj

 • Polazak iz Novog Sada kod Lokomotive u 18.30h
 • Polazak iz Beograda sa parkirališta opštine Novi Beograd u 20h
 • Dolazak oko 23.30h na Rtanj.
 • Kratko osveženje i okupljanje učesnika, priprema za noćni uspon.
2

Drugi dan: Noćni uspon na Rtanj – Sokobanja ili Vrelo Grze

 • Polazak na uspon južnom stranom. Staza do vrha se penje za oko 4h. Dužine je 14 km sa oko 900 m ukupnog uspona.
 • Posmatranje izlaska sunca na vrhu Šiljak na 1565 m
 • Nakon uživanja na vrhu, silazak do podnožja planine (oko 3.5 h).
 • Kratak odmor i odlazak u Sokobanju (vožnja traje oko 35 minuta).
 • Slobodno vreme za šetnju ili u letnjim mesecima kupanje na reci Moravici gde postoji nekoliko plaža. Voda Moravice je izuzetno čista i nakon noćnog planinarenja, dobro će doći za osveženje i relaksaciju.
 • U popodnevnim satima krećemo za Beograd, gde stižemo u večernjim satima.

Rtanj

Gorostasna planina Rtanj završava sa skoro pravilnom kupom Šiljka. „Dižući se sa prelomima, naprasno iznad okoline, on vlada okolinom i izgleda kao njen vođa i znamenje“ – zapisao je Jovan Cvijić, osnivač srpske geografije. Pri vrhu Rtanj je bezvodan, a onda u nižim njegovim delovima izbija voda u jakim vrelima. Šiljak je visok 1565 metara.

Značenje samog imena planine, za koje se veruje da potiče još od pracivilizacije Artanije, koja je naseljavala prostor Rtnja, usadile su u narod verovanje da je Rtanj – lekovita planina. Posebne isceliteljske moći rtanjskog bilja pomažu u bržem zarastanju rana i posekotina, te u prikupljanju životne energije. Najpoznatiji među njima je rtanjski čaj, a simbol te planine je endemična vrsta rtanjska metvica, koja raste samo na tom mestu. Gorostasna trostrana piramida, sa raznovrsnim biljnim i životinjskim svetom, mnogobrojnim prirodnim izvorima i vrelima, na severnim obroncima obrasla je samoniklom jelovom šumom.

U podnožju Rtnja je i park-šuma, jedinstvena u Evropi, sa oko 150 vrsta drveća i šiblja. Na Rtnju preovlađuju mešovite šume jele i bukve, a njihovi posebno zanimljivi stanovnici su veliki plavi leptiri, kratkonogi gušter, vilini konjici, i mnoge vrste ptica. Po pašnjacima i livadama  često je grmlje gloga, divlje ruže, stepskog bademića…Sve je veći broj planinara, koji ga doživljavaju kao pravi izazov bez obzira na doba godine ili vremenske prilike.

O Rtnju kruže neverovatne priče, planina spasenja, planina vanzemaljaca generator energije, mesto koje posećuju čudna bića.

Godine 2012. kada je najavljeno da će biti apokalipsa i smak sveta, Rtanj je postao poznat i van granica Srbije. Veliki broj stranih medija je tada objavio da će planina Rtanj biti jedna od retkih u svetu koju će apokalipsa zaobići. U decembru 2012 veliki broj stranih državljana potražilo je spas od apokalipse u naselju Rtanj i okolnim selima koja se nalaze u podnožju samog Rtnja. Apokalipsa je i te godine izostala, ali je Rtanj postao poznat širom sveta kao mistična „srpska piramida“.

Rtanj su ranijih godina posećivali uglavnom planinari, sakupljači lekovitog bilja i zaljubljenici u lov. Nakon 2012. godine, Rtanj postaje zanimljiv mnogo široj strukturi gostiju, od ljubitelja odmora u domaćoj radinosti do onih koji veruju u teorije zavere i očekuju da na Rtnju vide vanzemalljce i leteće tanjire.

Na „energetskom nalazištu Vrelo“ za koje se veruje da poseduje blagotvorno delovanje prirodnog magnezijuma može se videti sve veći broj  turista koji dolaze da se relaksiraju i „napune baterije“ u organizmu. Pored mnogih verovanja u mistične moći Rtnja, nauka priznaje da na Rtnju postoji anomalija geomagnetnog polja koja se ne može objasniti.

Sokobanja

Banjsko mesto na obali reke Moravce između planina Ozren i Rtanj. Zahvaljujući svojim termo-mineralnim izvorima i pogodnoj klimi, jedno je od najposećenijih banjskih mesta i lečilišta. Banja je korišćena još u antičko vreme, u srednjem veku i za vreme Turaka.

Sokograd – Tvrđava se nalazi na 2 km od centra Banje, smeštena na visokoj steni. Pretpostavlja da je sagrađena u vreme vladavine rimskog cara Justinijana u periodu između I i VI veka i da je služila za odbranu od Avara i Slovena. Ime Sokograda potiče od nekadašnjih „sokolara“, koji se pominju u srednjovekovnim izvorima i koji su umesto drugih dažbina davali „sokolarinu“ (dresirane sokole) i u vreme srednjovekovne države i pod turskom vlašću.

Reka Moravica je dugačka 60,4 kilometara, desna je pritoka južne Morave. Izvor reke se nalazi ispod planine Device, razlivenog je toka i potiče od mnoštva dubinskih izvora. Na samom izvoru postoji kaptaža i voda, s obzirom da je izuzetno čista, koristi se za piće.

Rtanj noćni uspon
Rtanj hiking
Rtanj planina
Rtanj planinarenje
Rtanj planinarenje
Rtanj planinarenje
Rtanj planinarenje
Rtanj hiking
Rtanj noćni uspon
Rtanj cveće
Rtanj hiking
Rtanj noćni uspon
Rtanj noćni uspon
Rtanj noćni uspon
Rtanj hiking
Rtanj noćni uspon
Rtanj biljni svet
Rtanj izlazak sunca
Rtanj noćni uspon
Rtanj night climb
Rtanj noćni uspon
Rtanj noćni uspon
Rtanj noćni uspon