Original price was: 5,900 RSD.Current price is: 4,900 RSD.
Cena ture
1 dan
Trajanje
srednje-laka
Kategorija
Sopotnica
Lokacija

Sopotnica je naselje u jugozapadnoj Srbiji, na teritoriji opštine Prijepolje, smešteno na zapadnim padinama planine Jadovnik. U ataru Sopotnice nalazi se zaštićeno prirodno dobro spomenik prirode Slapovi Sopotnice, po čemu je selo i poznato. Osim reke Sopotnice u kraškim terenima ovog kraja ima stalnih i povremenih izvora i vrela koji formiraju tokove.

Kako su nastali bigreni vodopadi na Sopotnici? Reka Sopotnica protiče kroz kraške terene, pa u njenoj vodi ima rastvorenog krečnjaka. Na mestima gde je voda uzburkana iz krečnjaka se oslobađa ugljen-dioksid, a na mahovinama i lišću taloži se kalcijum-karbonat. Na ovaj način nastaje šupljikasta stena žućkaste boje u narodu poznata kao siga. Preko nekoliko nivoa naslaga sige, vode reke Sopotnice se obrušavaju u vidu vodopada.

Na ovoj turi, u selu žubornih vrela i vodopada, ići ćemo atraktivnom stazom i obići sva tri vodopada koji u maju imaju posebnu snagu i moć. Na pešačkoj stazi do vrha Fiulj uživaćete u fenomenalnim vidikovcima na dolinu Lima.

MESTO POLASKA Beograd, pakiralište opštine Novi Beograd
VREME POLASKA 2.00h (Beograd)
UKLJUČENO U CENU Prevoz minibusom iz Beograda

Planinarska tura na Jadovniku

Vodič, obilasci prema programu i organizacija ture

NIJE UKLJUČENO Ručak

Ostali nepomenuti troškovi

Dodatne napomene:

 • Oprema za turu slapovi Sopotnice i Jadovnik: Duboke planinarske cipele sa vibram đonom, štapovi, ranac, slojevita garderoba, prilagođena vremenskim uslovima, poneti dovoljno vode i nešto hrane (grickalice, sendviči, voće).
 • Podaci o pešačkoj stazi:
  • Dužina: 15 km
  • Ukupni uspon/spust: oko 550 m
  • Težina: srednje-laka
  • Trajanje: oko 6h-7h sa pauzama
 • Za realizaciju ture slapovi Sopotnice, neophodno je minimum 18 prijavljenih.
 • Data cena je za članove „Explore Serbia“. Informacije o članstvu možete naći ovde. Za one koji nemaju člansku kartu, cena iznosi 5900 dinara.
 • Sopstveni prevoz: u slučaju da dolazite sopstvenim prevozom, cena ture iznosi 3400 dinara (uz članske karte Explore Serbia) ili 4400 dinara (za one koji nemaju člansku kartu).
 • U slučaju nedovoljnog broja prijavljenih putnika ili nepovoljnih vremenskih uslova, krajnji rok za za obaveštavanje o odlaganju ili otkazu ture je 2 dana pre polaska.
 • Otkazi putovanja od strane putnika: 

  • U slučaju otkaza putovanja od strane putnika, 5 i više dana pre datuma ture, Agencija zadržava iznos od 20 % na troškova rezervacije.
  • U slučaju da putnik otkaže putovanje manje od 5 dana pre putovanja, agencija zadržava pravo na celokupan iznos. U slučaju zamene drugim putnikom koji pronađe ili sam putnik ili Agencija, putniku se vraća 90 % uplaćenog iznosa.
  • U slučaju bolesti putnika i otkaza do 3 dana pre ture, uplaćeni novac se može vratiti ili se iznos može prebaciti za neku drugu turu u organizaciji Agencije, a putnik je dužan da pismenim putem pošalje medicinsku dokumentaciju o nastaloj bolesti. U slučaju bolesti putnika i otkazu manje od 3 dana pre ture, pored slanja medicinske dokumentacije o nastaloj bolesti, putnik je u obavezi da Agenciji nadoknadi učinjene troškove (troškove prevoza i organizacije putovanja), a deo novca se može refundirati.

Atrakcije

Slapovi Sopotnice

Slapovi se nalaze u samom selu, od Prijepolja su udaljeni oko 20 km. Spomenik prirode Slapovi Sopotnice je zaštićeno prirodno dobro na osnovu izuzetnih morfoloških, ambijentalnih i florističkih vrednosti. U koritu reke Sopotnice koje se odlikuje velikim padom javljaju se veliki pregibi sa vodopadima i slapovima.

Kao poseban prirodni fenomen ističu se osam bigrenih terasa u gornjem toku reke. Duž toka reke javlja se više vodopada, najveći od njih je 25 m. Postoji legenda koja se vezuje za nastanak sopotničkih vodopada. Stanovništvo sa Pešteri se naselilo u ovom kraju oko izvora koji je ubrzo presušio. Rešili su da nastave dalje sa seobom, ali im se javio čudan glas sa Jadovnika i upitao da li da im daruje vodu ili sreću. Oni su odabrali vodu, a da sreću sami stvaraju. I otuda je ovaj kraj bogat vodom.

Manastir Mileševa

Osnovao ga je sin Stefana Prvovenčanog, kralj Vladislav u prvoj polovini 13. veka. Oko 1235. godine, kralj Vladislav dozidao je još jednu pripratu da bi u njoj sahranio telo svog strica Svetog Save.

Činjenica da je Savino telo sahranjeno u Mileševi podigla je ugled manastira, koji se po crkvenoj hijerarhiji nalazio na drugom mestu, odmah posle Studenice. U Mileševi se 1377. godine krunisao za kralja Bosne i Srbije kralj Tvrtko. Freske iz Mileševe karakteriše unikatan stil, a najlepša je svakako freska Anđeo na Hristovom grobu ili Beli anđeo koji se smatra simbolom mladosti i trajanja.

Organizator ture je turistička agencija Explore Balkans doo. Uz ovaj program važi Pravilnik o izvođenju tura Explore Balkans doo.
Prema članu 79. Zakona o turizmu za jednodnevne ture nije obezbeđena zaštita u pogledu garancije putovanja
1

Beograd - Manastir Mileševa

 • Polazak iz Beograda u 2.00h sa parkirališta opštine Novi Beograd. Putovanje autoputem do Čačka, zatim preko Užica i Zlatibora do Prijepolja.
 • Usputne pauze. Dolazak u manastir Mileševa do 7.00h. Razbuđivanje i obilazak manastira iz XIII veka, zadužbine kralja Vladislava, poznatog po freski Belog anđela. Nakon obilaska manastira, očekuje nas još 30-ak minuta vožnje do Sopotnice.
2

Slapovi Sopotnice i planinarenje na Jadovniku

 • Početna tačka pešačenja je u samom naselju Sopotnica kod planinarskog doma, odatle se nastavlja do Srednjih i Gornjih vodopada koji su udaljeni oko 1 km od naselja.
 • Nakon uživanja i fotografisanja pored vodopada nastavljamo pešačenje preko Grabovače do vrha Fiulj (1321 m).
 • Prelepi vidikovci, panorama doline Lima i bogatstvo vodom u ovom kraju upotpuniće naš doživljaj.
 • Krajnji cilj avanture je vrh Savin krš (1465 m).
 • U povratku se mogu obići stare autentične vodenice koje su obeležje ovog kraja, kao i Donji sopotnički vodopadi.
 • Informacije o pešačkoj stazi: Pešačka staza spada u srednje-laku kategoriju, dužine je oko 15 km, sa oko 550 m uspona i spusta. Prelazi se za oko 6h-7h sa pauzama.
3

Ručak u seoskom domaćinstvu

 • Nakon pešačke ture organizovan je ručak u seoskom domaćinstvu.
 • Uživaćemo u ukusnoj domaćoj hrani i autentičnom ambijentu pravog seoskog domaćinstva tipičnog za ovaj kraj Srbije.
 • Polazak za Beograd u kasnim popodnevnim satima, gde stižemo u večernjim satima, oko 22h.
slapovi Sopotnice
slapovi Sopotnice
vodopadi Sopotnice
selo Sopotnica
selo Sopotnica
Gornji vodopad Sopotnica
izlet selo Sopotnica
selo Sopotnica
vodopadi Sopotnice
Sopotnica