1 dan
Trajanje
+10
Godine
srednja, srednje-teška
Kategorija
Kopaonik
Lokacija

Kopaonik je planina izuzetne lepote u centralnom delu Srbije, najpoznatiji skijaški centar zemlje, čiji je najviši i centralni deo nacionalni park. Spada u najprostranija planine Srbije, a najviši je Pančićev vrh (2017 m). Različiti oblici reljefa uslovljavaju niz specifičnosti pejzaža koji je promenljiv na kratkim rastojanjima. Smenjuju se usečene doline reka i potoka sa uskim planinskim grebenima.

Zbog rudnih bogatstava Kopaonik je dobio ime, jer se na ovom području od najstarijih vremena kopala ruda. Kopaonik atraktivnom čine pejzaži sa gustim četinarskim šumama (smrča i jela), na višim delovima mešovite bukove i hrastove šume, a na padinskim stranama planine pašnjaci i livade. Sa istaknutih planinskih vrhova se pruža pogled do Šar planine, Komova i Stare planine.

Na Kopaoniku su i neki od najviših planinskih vrhova Srbije zbog čega nosi naziv „krov Srbije“. Nad vrhovima Kopaonika nebo je vedro u proseku 200 dana u godini, pa je zovu i „planina sunca“.  Na planinskom masivu smenjuju se oštri vrhovi,  pitomi pašnjaci, udoline, mešovite i zimzelene šume.

Tokom zime, najbolji način da upoznate lepotu nacionalnog parka su ture na krpljama. Naše rute su osmišljene da vas odvedu od ski centra u netaknutu prirodu Kopaonika.

Snowshoeing na Kopaoniku, odnosno ture na krpljama obično traju od 2 do 6 sati, u zavisnosti od odabrane rute i veličine grupe. Uvek ima vremena za igru, fotografisanje vidikovaca i drugih mesta pogodnih za odmor. Obezbeđujemo opremu za krpljanje i uputstva za korišćenje.

MESTO SASTANKA Kopaonik
VREME SASTANKA 10.00 h
UKLJUČENO U CENU Snowshoeing tura u trajanju od oko 3 sata

Neophodna oprema – krplje, štapovi

Angažovanje licenciranog planinskog vodiča

Osveženje, transferi i organizacija ture

NIJE UKLJUČENO Prevoz do Kopaonika

Ostali individualni troškovi učesnika

Dodatne napomene:

 • Oprema za turu snowshoeing na Kopaoniku: duboka i topla planinarska obuća i kamašne, vodonepropusni planinarski ranac, štapovi za planinarenje sa graničnikom za sneg ili skijaški štapovi, aktivni veš i rezervne majice, duks ili džemper, zimske ili skijaške pantalone i helanke, vodonepropusna zimska jakna i kabanica, kapa i rukavice, potkapa, čeonu lampa, flašu/termos za vodu ili čaj, krema za sunčanje i naočare, balzam za usne, foto aparat, lična karta, zdravstvena knjižica. Obavezno poneti dovoljno vode (1,5 l), jedan obrok, energetske barove, voće.
 • Za ovu aktivnost nisu potrebne posebne veštine ili posebna fizička priprema ili obuka i zaista je lako naučiti. Potrebna je solidna fizička sprema i da ste zdravi.
 • Ova aktivnost traje od decembra do aprila u Srbiji, kada je pokrivenost snegom veća od 30 cm.
 • Tura snowshoeing na Kopaoniku se organizuje za minimum 4 učesnika. Data cena je po osobi. U slučaju manjeg broja, radi se korekcija cene.
 • Poslati podatke o visini i težini zbog adekvatnog odabira krplji za sneg.
 • Ruta za hodanje na krpljama se prilagođava vremenskim prilikama, visini i kvalitetu snežnog pokrivača ili zahtevu grupe. Planinski vodič uz konsultacije ima pravo da prilagodi dužinu i lokalitet za rutu snowshoeing ture u skladu sa gorenavedenim faktorima. Bezbednost putnika i izbalansiran odnosa komfora i užitka su prioritet.
 • Korišćene fotografije: u galeriji Mioš Krstić, Kopaonik Sunset, Photoprofi Kopaonik Serbia CC BY-SA 4.0 via Wikimedia Commons i Pavle Pavlović.
Organizator ture je turistička agencija Explore Balkans doo. Prema članu 79. Zakona o turizmu za jednodnevne ture nije obezbeđena zaštita u pogledu garancije putovanja
1

Kopaonik

 • Sastanak sa planinskim vodičem na Kopaoniku u 10 h.
 • Podela opreme i upoznavanje sa načinom korišćenja.
2

Snowshoeing tura - planinarenje na krpljama na Kopaoniku

 • Kružna planinarska tura u trajanju od oko 3 sata ide kroz prelepe zimske pejzaže Kopaonika. Uživaćete u bajkovitim snežnim predelima i vidicima na okolne planine.
 • Vodimo vas u srce nacionalnog parka Kopaonik. Kao spoj rekreacije i prirode, tura na krpljama je veoma atraktivana za one koji žele da pobegnu od gužve na skijalištima.
Snowshoeing na Kopaoniku
Kopaonik winter in Serbia
nacionalni park Kopaonik
Kopaonik zimi
Kopaonik Srbija
Hodanje na krpljama Kopaonik
Snowshoeing na Kopaoniku
Snowshoeing krplje na Kopaoniku
Kopaonik ski centar
Kopaonik winter ski center in Serbia
Snowshoeing na Kopaoniku