Original price was: 3,800 RSD.Current price is: 2,800 RSD.
Cena ture
1 dan
Trajanje
+10
Godine
laka
Kategorija
Bukulja
Lokacija

Bukulja je planina u srcu Šumadije i visoka je 696 m. Njeno ime govori o raskošnim i starim bukovim šumama koje rastu na toj planini.

Bukulja pripada grupi šumadijskih planina. Deo je šumadijske grede koja počinje od planine Avale i prostire se sve do Gledićkih planina na jugu. Izdiže se iznad Aranđelovca i Bukovičke banje. Pored bukove, obrasla je grabovom i hrastovom šumom, zbog čega predstavlja pravu oazu zelenila i čistog vazduha. Planina je vulkanskog porekla, što dokazuju granitne stene koje u sebi sadrže specifičnu kombinaciju minerala.

Pešačka tura od vrha Bukulje, gde se nalazi osmatračnica sa fenomenalnim pogledom na Šumadiju. Zatim ćemo ići do Garaškog i Bukuljskog jezera. Posetićemo i park u Bukovičkoj banji koji je jedan od najlepših u Srbiji. U njemu se nalazi najveća zbirka skulptura od belog mermera na otvorenom prostoru. Brojni su drvoredi, reprezentativna arhitektonska zdanja iz XIX veka građenih u stilu srpskog romantizma i aktivni izvori sa termalnom lekovitom vodom.

MESTO POLASKA Beograd, pakiralište opštine Novi Beograd
VREME POLASKA 7.00 h
UKLJUČENO U CENU Prevoz

Pešačka tura sa vodičem

Obilasci prema programu, organizacija ture

NIJE UKLJUČENO Ručak

Ostali individualni troškovi

Dodatne napomene:

 • Oprema za turu Bukulja pešačenje: standardna za pešačke ture, planinarske cipele ili sportske patike sa jačim đonom, adekvatna slojevita odeća u skladu sa vremenskim prilikama, preporučujemo štapove. Ranac, dovoljno vode i nešto hrane (voće, grickalice, sendvič)
 • Podaci o pešačkoj stazi:
  • Dužina: 20 km
  • Ukupni uspon/spust: oko 380 m
  • Težina: laka, pešači se preko livada, travnatih brežuljaka i šumskim putevima
  • Trajanje: oko 6 do 7 sati sa pauzama
 • Za realizaciju ture Bukulja pešačenje, neophodno je minimum 18 prijavljenih.
 • Data cena je za članove „Explore Serbia“. Informacije o članstvu možete naći ovde. Za one koji nemaju člansku kartu, cena iznosi 3800 dinara.
 • Sopstveni prevoz: u slučaju da dolazite sopstvenim prevozom, cena ture Bukulja pešačenje iznosi 1900 dinara (uz članske karte Explore Serbia) ili 2900 dinara (za one koji nemaju člansku kartu).
 • U slučaju nedovoljnog broja prijavljenih putnika ili nepovoljnih vremenskih uslova, krajnji rok za obaveštavanje o odlaganju ili otkazu ture od strane organizatora je 2 dana pre polaska.
 • Otkazi putovanja od strane putnika: 

  • U slučaju otkaza putovanja od strane putnika, 5 i više dana pre datuma ture, Agencija zadržava iznos od 20 % na troškova rezervacije.
  • U slučaju da putnik otkaže putovanje manje od 5 dana pre putovanja, agencija zadržava pravo na celokupan iznos. U slučaju zamene drugim putnikom koji pronađe ili sam putnik ili Agencija, putniku se vraća 90 % uplaćenog iznosa.
  • U slučaju bolesti putnika i otkaza do 3 dana pre ture, uplaćeni novac se može vratiti ili se iznos može prebaciti za neku drugu turu u organizaciji Agencije, a putnik je dužan da pismenim putem pošalje medicinsku dokumentaciju o nastaloj bolesti. U slučaju bolesti putnika i otkazu manje od 3 dana pre ture, pored slanja medicinske dokumentacije o nastaloj bolesti, putnik je u obavezi da Agenciji nadoknadi učinjene troškove (troškove prevoza i organizacije putovanja), a deo novca se može refundirati.

Atrakcije u blizini

Bukulja je planina u srcu Šumadije i visoka je 696 m. Pripada grupi šumadijskih planina i deo je šumadijske grede koja počinje od planine Avale i prostire se sve do Gledićkih planina na jugu.

Planina zajedno sa banjom predstavlja pravi biser turizma o čemu svedoči veliki broj posetilaca svake godine a posebno u proleće kad je u banji najlepše.

Na samom vrhu Bukulje nalazi se osmatračnica visine 19 m sa koje se pruža jedinstven pogled na celu Šumadiju. Planina obiluje velikim brojem staza za pešačenje i predstavlja bazu za pripreme raznih sportova. Neposredna blizina brojnih istorijskih i prirodnih lokaliteta kao što su pećina Risovača, Oplenac, Marićeva jaruga, kao i vinski podrumi najkvalitetnijeg vina čine je posebno interesantnom za obilazak. Planina je u prošlosti zajedno sa Bukovičkom banjom bila mesto za odmor najvažnijih srpskih ličnosti kao što su Dositej Obradović, knez Miloš i Mihajlo Obrenović koji je u banji podigao Staro zdanje koje je bilo letnji dvorac i Parlament u kojem je često boravio. Zauzima centralni deo parka Bukovičke banje i najstariji je sačuvani objekat u parku, kao i reprezentativni primer arhitekture srpskog romantizma.

U banji se flašira najpoznatija mineralna voda ’’Knjaz Miloš’’.

Park Bukovičke banje

Park Bukovičke banje, se nalazi u samom centru Aranđelovca. Zauzima prostor od 22 hektara i predstavlja jedan od najlepših parkova u Srbiji.

Najznačajnija karakteristika ovog parka jeste to što se u njemu nalaze izvori lekovite mineralne vode koja se koristi u lečilišne svrhe. Zemljište za park kupljeno je još 1849. godine i tada su obeležene prve staze, zasađeno drveće, uređen izvor mineralne vode i kupatilo Talpara. Podizanju parka Bukovičke banje u današnjem smislu te reči pristupilo se 1856. godine, kada su prosečene staze, obrazovani drvoredi duž njih i oko drvenih stanova za posetioce formirani travnjaci, cvetnjaci i uređeno toplo kupatilo Đulara.

Pećina Risovača se nalazi na samom ulasku u Aranđelovac na desnoj obali rečice Kubršnice. Predstavlja jednu od najlepših i najuređenijih pećina u Srbiji koju godišnje poseti veliki broj kako domaćih tako i stranih turista i zaljubljenika u prirodu.

Pećina je slučajno otkrivena od strane radnika u kamenolomu a geolozi vezuju njen nastanak za period od pre oko 144 do 65 miliona godina. Predstavljala je stanište čoveka za vreme ledenog doba i čini jedno od najznačajnijih nalazišta paleolita u Evropi. Kada su 1953. godine počela prva arheološka ispitivanja otkriveni su ostaci pećinskog mamuta, medveda, pećinskog lava, bizona i dr. Godine 1983. pećina je proglašena kulturnim dobrom od velikog značaja  a 1995. godine proglašena je spomenikom prirode I kategorije i stavljena pod zaštitu države.

Organizator ture Bukulja pešačenje je turistička agencija Explore Balkans doo. Uz ovaj program važi Pravilnik o izvođenju tura Explore Balkans doo. Prema članu 79. Zakona o turizmu za jednodnevne ture nije obezbeđena zaštita u pogledu garancije putovanja
1

Beograd - Bukovička banja

 • Polazak iz Beograda u 7.00h sa parkirališta opštine Novi Beograd.
 • Putovanje do Aranđelovca u trajanju od oko 1.15 h.
 • Sledi obilazak i šetnja u parku u Bukovičkoj banji. Predstavlja jedan od najlepših parkova u Srbiji sa uređenim drvoredima, mermernim skulpturama i izvorima lekovite mineralne vode.
2

Pešačka tura na Bukulji

 • Nakon obilaska parka, krećemo prevozom do vrha Bukulje i idemo do planinarskog doma.
 • Pauza u planinarskom domu za doručak i kafu/čaj. Poseta osmatračnici u blizini, odakle se pruža fenomenalan pogled na grad i Šumadiju.
 • Od vrha krećemo na pešačku stazu koja vodi do Garšakog jezera. Jezero je omiljeno izletište građana Aranđelovca, sa sporstkim terenima i bazenom u blizini. Bogato je ribom i predstavlja pravi raj za ribolovce. Dubina jezera je oko 22 m, a površina oko 65 ha. Veštačkog je porekla, igrađeno je 1976. godine, pregrađivanjem reke Bukulje za snabdevanje Aranđelovca i okoline vodom.
 • Nastavak pešačenja ka Bukuljskom jezeru. Drugi naziv za ovo jezero je Crvena Bara i takođe je nastalo veštačkim putem za potrebe vodosnabdevanja.
 • Kružnom stazom koja ide šumskim putevima vraćamo se do vrha Bukulje na 696 m.
 • Informacije o pešačkoj stazi: staza je dužine oko 20 km, bez većih strmih uspona i velike visinske razlike sa ukupnim usponom i spustom oko 380 m, spada u laku kategoriju. Prelazi se za oko 6 do 7 sati hoda. Staza vodi pretežno šumskim putevima.
 • Nakon pešačenja slobodno vreme za ručak u obližnjem restoranu.
 • Polazak za Beograd gde stižemo najkasnije do 21h.
Bukulja pešačenje izlet
park u Bukovičkoj banji
Bukulja pešačenje
mermerne skulpture Bukovička banja
Bukulja planinarenje
osmatračnica na Bukulji
Garaško jezero na Bukulji
Izlet na Bukulju, osmatračnica
vrh Bukulje
Bukulja pešačenje
Garaško jezero, Bukulja
Bukulja pešačenje
Bukuljsko jezero
Bukulja pešačenje
Bukulja pešačenje i planinarenje
Bukuljsko jezero
Bukuljsko jezero