mart-novembar
Datumi
1 dan
Trajanje
+7
Godine
laka
Kategorija
Zlatibor
Lokacija

E-bike ture, odnosno vožnja električnih bicikala pruža sve pogodnosti kao i tradicionalni bicikl, u smislu očuvanja životne sredine i kondicije. Imaju prednost što se kao pogon koristi električni motor što omogućava da lakše savladate uzbrdice i postoji manje optrećenje za zglobove. E-bicikli koriste punjive baterije i obično su na motorni pogon od 25 do 32 km/h. Vožnja električnog bicikla je jednostavna, možete preći velike razdaljine i obići mnogo više nego klasičnim biciklom.

Zlatibor je najposećenija planina u zapadnom delu Srbije koja ima izgled prostrane i blago zatalasane visoravni sa najvišim vrhom Tornik (1496 m). Izgrađena je od serpentina, sa brojnim prostranim livadama, pašnjacima i šumama.

E-bike ture sa na Zlatiboru omogućavaju da obiđete atraktivne lokacije i uživate u predelima. Ture se organizuju sa profesionalnim vodičima. Ribničko jezero, Čigota, Semegnjevo, Spomenik, vidikovci Obradovo i Gradina su samo neke od atraktivnih lokacija koje se obilaze vožnjom električnih bicikala.

MESTO SASTANKA Zlatibor, po dogovoru
VREME SASTANKA fleksibilno
UKLJUČENO U CENU Električni bicikli i kacige

Vodič i organizacija ture

NIJE UKLJUČENO Prevoz do Zlatibora

Ostali individualni troškovi učesnika

Dodatne napomene:

  • Za realizaciju ture e-bike na Zlatiboru neophodno je minimum 4 prijavljenih. U slučaju manjeg broja, radi se korekcija cene. Maksimalan broj učesnika je 10.
  • Za vožnju električnih bicikala nije potrebno prethodno iskustvo. Preduslov je da znate da vozite klasičan bicikl.
  • Rezervacija ture je potrebna minimum 3 dana ranije. Vožnja se može zakazati po dogovoru u bilo koje doba u toku dana.
  • Neophodna lična oprema –  slojevita sportska odeća prilagođena vremenskim prilikama, sportske patike, manji ranac sa dovoljno vode (1,5 l), zaštita od sunca (kapa, naočare za sunce, krema sa UV faktorom).

Atrakcije u okruženju

Ribničko jezero se nalazi na 8 km od centra Zlatibora i na pola puta do ski centra Tornik. Jezero je po nastanku veštačko, nastalo 1971. pregrađivanjem reke Crni Rzav i Ribnice, za potrebe snabdevanja pijaćom vodom meštana.

Tornik (ski centar) је najviši vrh Zlatibora, njegova visina je 1496 m. Udanjen je 10 km od centra Zlatibora. Tornik okružuju zlatiborska sela Ribnica, Jablanica, Stublo i Dobroselica. Ski centar poseduje 5 staza ukupne duzine 10 km.

Čigota (1422 m) је posle Tornika najvisi vrh Zlatibora. Nalazi se na tromeđi sela Rudine, Gostilje i Ljubiš. Na samom vrhu se nalazi vojni objekat, pa su prilaz i fotografisanje zabranjeni. Sam venac Čigote je ustvari lanac od nekoliko vrhova koji se prostire u dužini od 15 km. Venac obuhvata vrhove Čuker (1359 m), Konjoder (1337 m), Jelje (1411 m), Čigota (1422 m) i Nevolja (1354 m).

Semegnjevo je živopisno zlatiborsko selo koje se prostire na prosečnoj nadmorskoj visini od oko 1000 m, a od centra Zlatibora je udaljeno 14 km.

Kroz selo protiče rečica Bele Vode na kojoj su izgrađena tri kupališta: Kod Komša, Zlatiborska jezera i Trčinoga, omiljena izletišta brojnih posetioca Zlatibora tokom letnje sezone. U centru sela nalazi se crkva brvnara posvećena prazniku Rođenja Svetog Jovana Krstitelja, podignuta 1927. godine. Crkveni ikonostas oslikala je slikarka Danica Šišović i svojim talentom ulepšala ovaj biser tradicionalnog seoskog graditeljstva.

Kroz jedan deo sela protiče reka Kamešina koja se obrušava sa litice visoke 12 metara i pravi vodopad Skakavac, nesvakidašnji i manje poznat prirodni fenomen zlatiborskog kraja.

Vidikovac Obadovo – brdo je udaljen oko 6 km od centra Zlatibora. Kako je nadmorska visina jednaka onoj u centru veoma je česta kao i pešačka tura, jer nije previse zahtevna.

Vidikovac Gradina – udaljen je oko 5 km od centra Zlatibora na nadmorskoj visini od 1164 m. Pruža se prelep pogled koji seže čak do Crne Gore i Bosne i Hercegovine. Na vrhu se nalazi uređeni, drveni letnjikovac. Ono što izdvaja ovaj vidikovac, jeste teleskop, koji stoji na raspolaganju svim posetiocima besplatno.

Spomenik – nekima poznat kao vidikovac na Šumatnom brdu ili Gkavudža, udaljen je oko 2,5 km od centra Zlatibora. Predstavlja jedan od glavnih simbola mesta Zlatibora. Podignut u sećanje na streljanje partizanskih ranjenika na Kraljevim vodama i Palisadu 1941.

Organizator ture je turistička agencija Explore Balkans doo. Uz ovaj program važi Pravilnik o izvođenju tura Explore Balkans doo. Prema članu 79. Zakona o turizmu za jednodnevne ture nije obezbeđena zaštita u pogledu garancije putovanja
1

Zlatibor

  • Sastanak sa vodičem na Zlatiboru, na dogovorenom mestu u dogovoreno vreme.
  • Priprema za e-bike turu, podela bicikala i neophodne opreme (kacige), uputstva od vodiča.
2

E-bike tura na Zlatiboru

  • E-bike tura u trajanju od 3 sata, gde ćemo obići atraktivne lokacije, kao što su: Ribničko jezero, Spomenik, vidikovci Obradovo i Gradina.
  • Uz potrebne pauze uživaćete u bajkovitim zlatiborskim pejzažima. Obići ćemo i živopisino selo Semegnjevo gde protiče rečica Bele Vode na kojoj su izgrađena tri kupališta. Predstavljaju omiljeno izletište posetilaca Zlatibora.
  • Po završetku ture, može se organizovati ručak u nekome od restorana.
E-bike ture na Zlatiboru
E-bike ture na Zlatiboru
E-bike ture na Zlatiboru