Najbolje destinacije za aktivan odmor u Srbiji
aktivan odmor u Srbiji

Kada kažemo odmor, prvo pomislimo na odmor bez aktivnosti, sa mnogo ležanja i odmaranja. Ako je u pitanju leto – idemo na more, ako je u pitanju zima – idemo na planinu u hotel, da se kupamo u bazenu, eventualno da skijamo.

To je neko klasično razmišljanje, ali Srbija nam nudi daleko više od toga. Naša zemlja je toliko bogata destinacijama za aktivan odmor i otkrivanje prirodnih lepota da nam ne bi bilo dovoljno 10 godina da sve obiđemo.

Naravno za aktivan odmor je potrebno biti koliko toliko u dobroj kondiciji, ali i oni koji nisu će poboljšati svoju formu ako se odluče za ovakav oblik odmora.

Na aktivnom odmoru se obično i pripazi na ishranu, pa sve skupa bude pun pogodak i sa odmora se stvarno vratimo svežiji i odmorniji. Ako se smanji konzumacija alkohola, jedemo namirnice bogate proteinima i povećamo unos vitamina, odnosno svežeg voća i povrća obnovićemo energiju u našem telu za celu godinu.

U nastavku saznajte koje su najbolje destinacije za aktivan odmor u Srbiji.

1) Nacionalni park Tara – najveća raznolikost disciplina i prirode na jednom mestu

Netaknuta priroda na Tari je nešto što privlači sve veći broj turista iz celog sveta – pa čak i medvede. Bujna šuma, jezera, vidikovci i kanjoni pružaju mnoštvo mogućnosti za razne discipline.

Od planinarenja i vožnje kvadova pa do jahanja konja, vožnje bicikla, ima puno aktivnosti u kojima možete uživati i iskoristiti ih da svoj aktivan odmor provedete na najbolji mogući način.

aktivan odmor u SrbijiOdređene aktivnosti su interesantnije zimi, kao što je jahanje i hiking, dok su leti daleko posećenija jezera na Tari na kojima se može kupati. Voda na jezerima Zaovine i Perućac je poznata po svojoj bistrini, čistoći i prelepoj prirodi koja ih okružuje.

2) Stara planina – ubedljivo najbolje mesto za hiking

Stara planina se nalazi većim delom u Bugarskoj, a manjim u Istočnoj Srbiji. Bogata je stazama za pešačenje, gde se organizuju ture penjanja na vrhove Midžor (2169 m), Babin zub (1758 m), Tri čuke (1937 m) i mnoge druge. 

Ono što je karakteristično za Staru planinu su takođe krda krava, naše autohtone rase Buša, farma magarica, ali i krda divljih konja koje možete sresti na planini uz malo sreće. Tako divlja i netaknuta, a ujedno i veoma pitoma, ovo je planina na kojoj ćete teško sresti ljude koji nisu turisti.

Pored fantastičnih predela za hiking i vrhova sa kojih se prostire pogled od koga zastaje dah, Stara planina poseduje brojne klisure. Na primer, neke od najpoznatijih i najatraktivnijih su Rosomačka klisura, klisura Korenatac i klisura Vladikine ploče, do kojih takođe postoje pešačke ture.

3) Najveći skijaški centar u Srbiji – Kopaonik

Ako ste ljubitelj skijanja ili želite da naučite da skijate, koliko god da imate godina, Kopaonik ima nešto za vas. Najveći skijaški centar u Srbiji sa preko 60 km uređenih staza za skijanje omogućuje sve vrste ove discipline. 

Uređenje je na nivou svetskih skijališta, pa su tu noćno skijanje, nordijsko i alpsko skijanje i mnoge druge aktivnosti. Pored samog skijanja i snouborda zimi možete odmoriti u hotelskim centrima, koji u letnjim mesecima pružaju mogućnost bavljenja mnoštvom sportova na svojim sportskim terenima.

4) Divčibare je najpopularnija destinacija profesionalnih sportista

Divčibare je sa razlogom jedan od najvećih sportskih centara u Srbiji. Zbog sportskih terena koji su izgrađeni po standardima FIBA i vazduha pogodnog za treniranje, Divčibare su omiljeno mesto za pripreme profesionalnih sportista. 

Međutim, Avantura park, zipline i ogroman broj drugih disciplina koje možete praktikovati na vašem aktivnom odmoru su takođe na Divčibarama i te kako posećeni. Turistima je najzanimljivije streličarstvo u kome se svi vole oprobati, pa i takmičiti međusobno.

Za samostalni aktivni odmor ili odmor sa porodicom i prijateljima, Divčibare zaista nudi širok spektar disciplina i sportskog programa za sve uzraste.

Ovo su samo neke od najboljih destinacija za aktivan odmor u Srbiji, ima ih još mnogo. Još mnogo aktivnosti za koje možda nismo ni čuli da postoje, negde na par sati vožnje od naše kuće ili par klikova na kompjuteru, čekaju da budu otkrivene i da u nama izazovu nešto što do sada nikada nismo osetili.

Istražujte, isprobavajte nove stvari, aktivan odmor vas može oživeti i uliti vam neku novu energiju u svakodnevnicu.

O autoru

client-photo-1
Explore Serbia
Explore Serbia je organizacija koja radi na razvoju i promociji avanturističkog i seoskog turizma Srbije i Balkana. Mi smo avanturisti koji kombinuju svoja lična iskustva, interesovanja i znanje u kreiranju avanturističkih tura, kao i ukazivanju na značaj boravka u prirodi.