Pešačenje, hiking ili trekking. Šta vas više privlači?
Uvac hiking

Hiking je forma pešačenja sa specifičnom svrhom istraživanja i uživanja u prirodnim lepotama.

Pešačenje kroz prirodne predele koje podrazumeva i nošenje neophodne opreme i svega potrebnog je veoma popularna rekreativna aktivnost u mnogim razvijenim zemljama. Ljudi širom sveta uživaju u pešačenju u prirodi, obično po već utvrđenim stazama.

Izrazi hiking i trekking su engleski termini i ne postoje u potpunosti adekvatni izrazi u srpskom jeziku koji bi objasnili suštinsko značenje ovih aktivnosti.

Trekking bi bio višednevni hiking tj. pešačenje po planinskim i seoskim predelima

Može da podrazumeva i noćenje u prirodi – obično u šatoru, a moguće je koristiti napuštene pojate ili napraviti sopstveni zaklon od prirodnih materijala. Trekking se može kombinovati sa drugim aktivnostima-istraživanje pećina, kanjona i dr. Za trekking nije potrebno tehničko znanje već snažna volja, dobra kondicija i malo specifične opreme.

Hiking je u svetu najpopularniji vid avanturističkog turizma. Pružiće vam pravo emocionalno opuštanje, dobar je i za sticanje kondicije.

Hiking često zahteva dobru fizičku kondiciju, podrazumeva pešačenje od po nekoliko kilometara, ponekad je neophodno penjanje po strmim planinskim stranama. Sreću se različiti termini kao što je hiking, bushwalking, tramping, trekking ili walking i može trajati satima, danima ili nedeljama.

Hiking ili pešački turizam je jedan od najrasprostranjenijih vidova turizma. Pešačke ture ne zahtevaju posebnu opremu niti posebnu pripremu. Pešačke ture ulaze u red najomiljenijih vidova odmora kod stanovništva razvijenih zemalja sa visokim stepenom urbanizacije. To potvrđuje stalni rast u razvijenim zemljama, kao što su Švajcarska, Nemačka, skandinavske zemlje, gde stanovništvo velikih gradova koristi kraće odmore, ali u više navrata tokom godine, uglavnom se opredeljujući za ture koje uključuju pešačenje. Mnogo je takvih staza, na primer u Kanadi, a u Evropi po pešačkim stazama je najpoznatija Norveška.

hiking staza

Za hiking i trekking oprema nije drugačija od planinarske (ne i alpinističke). Kada je o opremi i veštinama potrebnim za trekking reč, treba napomenuti da je, osim u slučajevima kada se ide na poznate terene i ukoliko ne idete sa vodičem, neophodna topografska karta i elementarno poznavanje kartografije i orijentacije u prirodi. Dobro je posedovati i GPS uređaj.

Gde ići na hiking u Srbiji?

U Srbiji je pešačenje sve popularnija aktivnost. Ukoliko želite da nam se priključite na hiking turama, a nemate iskustva, pogledajte nekoliko saveta za opremu, oblačenje i ishranu.

Najpopularnije destinacije u Srbiji za hiking su: Nacionalni park Tara, kanjon Uvca, Divčibare, Stara planina, Rtanj, Homolje, Nacionalni park Đerdap…

Kroz Srbiju prolaze dva evropski pešačka koridora, E4 i E7

U Evropi zvanično ima 12 pešačkih puteva (European Long Distance Paths). Evropska pešačka asocijacija, čiji je član Planinarski savez Srbije, odobrila je u oktobru 2009. da dva evropska pešačka koridora – E4 i E7, prođu kroz našu zemlju.

Evropski pešački koridor E4 polazi od Gibraltara i proteže se preko Pirineja i jezera Konstanca i Balaton, do Srbije gde na istočnoj strani počinje kod Kanjiže. Trasa se nastavlja preko Melenaca, Carske bare i Deliblatske peščare do Beograda, Smedereva, tvrđave Ram, a potom Đerdapskom klisurom nastavlja do Gamzigrada, Pirota, kanjonom reke Jerme i planine Ruj. Zatim prelazi u Bugarsku i put dalje nastavlja u pravcu grčkog ostrva Krita sve do Kipra.

Evropski pešački koridor E7 počinje na Kanarskim ostrvima u Atlantiku, pa se preko Mediterana, Andore i Francuske, proteže duž italijanskog jezera Garda i južne Mađarske. Zapadna varijanta kroz Srbiju polazi od Palića, preko Zobnatice, Banje Junaković, Bača, Karađorđeva, Sremskih Karlovaca, Fruške gore, Zasavice, Valjevskih planina, Rajca, Oplenca, Mokre Gore, Sopoćana, Studenice, Golije, Mileševe, Kopaonika, Đavolje Varoši, Jastrepca, Vlasine i planine Dukat i dalje u Bugarsku.

Via Dinarica kao skup planinarskih i pešačkih staza koje povezuju područje Dinarida na zapadnom Balkanu

Kako je nastala ideja?

Dinarske planine (Dinaridi ili Dinarski Alpi) su planinski lanac u južnoj Evropi. Proteže se zapadnim delom Balkanskog poluostrva kroz Sloveniju, Hrvatsku, Bosnu i Hercegovinu, Srbiju, Crnu Goru, Makedoniju i Albaniju. Dobili su ime po planini Dinari.

Dinaride čine 200 posebnih planina sa 240 vrhova preko 2000 m. Područje Dinarida obeležava dvadesetak nacionalnih parkova i lokaliteta koji su pod zaštitom UNESCO-a.

Ove činjenice, kao i slični projekti koji su realizovani u Alpima, kao što je Via Alpina su doprinele osmišljavanju projekta Via Dinarica.

Via Dinarica je turistički proizvod koji predstavlja skup planinarskih i pešačkih staza koji povezuje prirodne i kulturne znamenitosti na području Dinarida.

Prokletije
Prokletije (Dinaric Alps, Accursed Mountains) – jedna od najlepših planina Balkana

Staze se protežu duž celog zapadnog Balkana u dužini više od 1000 km. Formirane su tri glavne linije duž Via Dinarice:

  1. Bela linija – spaja najviše planine i vrhove u centralnim Dinaridima
  2. Plava – spaja planine duž jadranske obale
  3. Zelena – spaja planinarske, pešačke i biciklističke staze u severo-zapadnim Dinaridima

Zelena linija obuhvata niže planine Dinarida i svojim delom prolazi kroz Srbiju. Između ostalih planina, obuhvata područje Tare, Zlatibora, Zlatara, Jadovnika, Golije, Kopaonika, Goča, Stolova.

Via Dinarica takođe obuhvata i planine na Kosovu, kao što su: Šara, Prokletije, Mokra Gora.

Projekat je finansiran od strane USAID-a i UNDP-a, sprovodi se kroz saradnju sa lokalnim partnerima. Podrazumeva unapređenje turističke infrastrukture i kvaliteta pružalaca usluga duž staza – markiranje staza, izgradnju i obnovu planinarskih domova, privatnog smeštaja, itd.

Staze duž Via Dinarice imaju više od 100 etapa, nisu sve markirane, ali određena infrastruktura već postoji. Naročito postoji u Sloveniji, Hrvatskoj i Crnoj Gori, dok se deo staza u Bosni i Hercegovini i Albaniji obeležava uz podršku međunarodnih agencija za razvoj.

Via Dinarica se kao proizvod promoviše i plasira na inostranom turističkom tržištu, preko različitih tour operatora Balkana.

Prestižni magazin National Geographic je uvrstio Via Dinaricu u najbolje destinacije sveta za 2017. godinu.

O autoru

client-photo-1
Explore Serbia
Explore Serbia je organizacija koja radi na razvoju i promociji avanturističkog i seoskog turizma Srbije i Balkana. Mi smo avanturisti koji kombinuju svoja lična iskustva, interesovanja i znanje u kreiranju avanturističkih tura, kao i ukazivanju na značaj boravka u prirodi.

Komentari

[…] joj prethodno kažete destinaciju. I vikend u spa centru u drugom gradu sigurno će je oduševiti, hajking tura na obližnju planinu ili obilazak nacionalnog parka u vašem okruženju, Posebnu notu poklonu daje […]