5 saveta za oblačenje, opremu i ishranu za celodnevne aktivnosti u prirodi
hiking cipele

Oprema za aktivnosti u prirodi treba biti dobra, funkcionalna i udobna.

Ukoliko idete na celodnevno pešačenje ili planinarenje ili na aktivnosti na vodi, najbolje je da na sebi imate brzosušeći materijal, kako biste se lakše kretali i osećali ugodnije.

1) Brzosušeći sintetički material je bolje rešenje od pamuka

Za višesatne aktivnosti u prirodi, sintetički materijal je mnogo bolje rešenje od pamuka, jer se pamuk brzo natopi, postane težak i neprijatan za nošenje, pritom se i sporo suši.

Da bi se telesna toplota pravilno regulisala kod hodanja, najbolje je da se odeća sastoji od više tanjih delova koji se prema potrebi mogu svlačiti i oblačiti. Međutim, ne treba imati previše slojeva kako vam ne bi bilo neudobno prilikom kretanja.

Od vetra i vlage najbolje štite vetrovke izrađene od laganih sintetičkih materijala.

Zadnjih godina najviše su u upotrebi jakne i pantalone od takozvanog softshell materijala. To je tehnička tkanina koja omogućava da odeća dobro diše, štiti od hladnoće, vetra i padavina. Omogućava ugodno kretanje i pravilno disanje tela. Po pravilu softshell odeća se nosi kao gornji sloj, izuzev u zahtevnim vremenskim uslovima, gde se nosi kao središnji sloj.

Gde možete naći sintetičke brzosušeće majice?

Sintetičke majice možete naći u sportskim radnjama, ukoliko se ne snađete potražite pomoć od prodavaca da vas upute koje su to majice od brzosušećeg materijala.

U našem online shopu takođe možete pronaći sintetičke cool & dry majice od poliestera koje vam možemo dostaviti poštom.

Majice su lagane i prijatne za nošenje. Znoj se ne zadržava na koži, što omogućava pravilnu termoregulaciju tela.

Pored sintetičkih majica od poliestera, za aktivnosti u prirodi preporučujemo kvalitetne majice od merino vune. Prirodni materijal koji najbolje odvodi vlagu, omogućava pravilno disanje kože, sa kojim nema neprijatnih mirisa. Zbog svoje finoće, veoma je udobna i prijatna za kožu.

2) Kako biste se zaštitili od preteranog znojenja, sunca i vetra možete nositi višenamenske marame

Višenamenske marame su napravljenje od mešavine mikrofibera i poliestera, lagane su i fleksibilne. Možete ih nositi kao kapu, maramu za vrat, traku za kosu, masku, šal, kapuljaču, piratsku kapu ili je možete vezati oko zgloba ruke.

Nošenje marama za aktivnosti u prirodi omogućava vam zaštitu od preteranog znojenja, sunca i vetra. Možete ih naći u našem online shopu.

Oprema za pešačenje (hiking)

3) Za pešačenje i planinarenje najbitnije su dobre i udobne cipele

Pešačke ture ne zahtevaju posebnu opremu niti posebnu pripremu. Pružiće vam uživanje u prirodi, emocionalno opuštanje, a odlične su i za sticanje kondicije. Najbitnije je da imate dobru i udobnu obuću. Ukoliko pešačka staza ima uspona i spusta, najbolje je nositi planinarske cipele. Ukoliko nemate planinarske cipele, a radi se o ne toliko zahtevnoj pešačkoj turi, možete obuti sportske patike sa jačim đonom.

Najbolje je da nosite što manje stvari. Preporučuje se da nosite dugačke pantalone i ranac. Obavezno nositi vodu i ne mnogo hrane.

Oprema i ishrana za planinarenje

Cipele za planinarenje se izrađuju od mekane i nepropustive kože sa debelim đonom izrađenim od duboko urezane elastične gume. Takvi đonovi se zovu vibram đonovi i praktični su za kretanje po kamenitom, travnatom i snežnom terenu. Cipele su duboke kako bi štitile skočni zglob.

Ako se ide na duže ture ponesite rezervnu odeću koju treba smestiti u najlonske kese da se ne bi mešala sa hranom i različitim priborom (baterijska lampa, šibice, kozmetika, mape i sl).

Ishrana tokom planinarenja

4) Za vreme planinarenja i pešačenja jedite umereno, a organizam pripremite hidratacijom dan pre ture

Za planinarsku turu najbolje da se pripremite pravilom ishranom i hidratacijom organizma pre ture. Dan pred planinarenje, treba popiti dosta vode, kako bi se organizam pripremio za aktivnost narednog dana. Potrebno je popiti najmanje 2-3 l vode. Imajte sve obroke i jači obrok u drugoj polovini dana, najkasnije do 19h.

Na sam dan planinarenja, jedite umereno. Doručak ne treba biti preobiman. Preporučujemo jogurt sa semenkama (lanenim, ovsenim, suncokretovim, ražanim…). Možete umeštati i tahini (susamova pasta) ili kikiriki puter, kao i med. To će vašem organizmu dati neophodne kalorije, a stomak vam neće biti preopterećen.

5) Voće, lešnici, bademi, orasi, kandirano voće, integralni keks, crna čokolada. Od svega pomalo 🙂

ishrana planinarenje           ishrana za aktivnosti u prirodi

Tokom planinarskog dana, za vreme pauza, jedite malo voća (jabuke, šljive, banane…). Sa sobom obavezno ponesite i pijte vodu. U jednu flašu vode možete iscediti 1 ili 2 limuna, kako biste u organizam povratili elektrolite, koji se gube prilikom znojenja. Na većoj pauzi koju vodič odredi, kada je veći deo dnevnog napora već ostvaren, možete jesti malo više nego u toku prepodneva: jedan do dva sendviča, integralni keks ili šaku oraha, lešnika, badema, kikirikija, u koje možete umešati i kandirano voće (brusnica, kajsija, suvo grožđe, itd). Ukoliko vam ponestane energije i padne vam šećer, dobro će vam doći kockica crne čokolade ili bonžita sa čokoladom.

Ako ostetite da gubite snagu u mišićima, popijte magnezijum u prahu.

Kada se tura završi, onda se nagradite jakim i obilnim ručkom ili večerom 🙂

Ukoliko želite da saznate kakva vam je oprema potrebna ili kako da se obučete za druge aktivnosti u prirodi: rafting, kajak, kanjoning, via ferratu, planinski biciklizam, paraglajding, odgovore možete pronaći u sekciji Često postavljana pitanja FAQ.

O autoru

client-photo-1
Explore Serbia
Explore Serbia je organizacija koja radi na razvoju i promociji avanturističkog i seoskog turizma Srbije i Balkana. Mi smo avanturisti koji kombinuju svoja lična iskustva, interesovanja i znanje u kreiranju avanturističkih tura, kao i ukazivanju na značaj boravka u prirodi.