Šta je kanjoning? Izazov za odvažne ili zabavna avantura?

Kanjoning podrazumeva prolazak i spuštanje kroz korito reke sa ili bez opreme. Spuštanje niz vodopade i stene uz pomoć ili bez užeta, provlačenje kroz pukotine, skakanje u bazene ispunjene vodom i ronjenje, glavne su aktivnosti na kanjoningu.

Nastanak kanjoninga doseže u daleku prošlost, kada je trebalo ući i zavući se u svako mesto u okolini u potrazi za hranom. Ljudi u praistoriji nisu mogli ni da sanjaju da ce njihova svakodnevna surova borba za opstanak nekim narednim generacijama biti zapravo neki način zabave.
Novija istorija kanjoninga je vezana za događaj s kraja 19. veka, kada je jedan alpinista upao u uski kanjon ispunjen vodom i živ i zdrav izašao iz njega.

Kakva se oprema koristi za kanjoning?

U zavisnosi od težine kanjona, koristi se i različita oprema. Za kanjoning se koriste delovi opreme drugih aktivnosti, uglavnom alpinistička.
Najosnovniji deo opreme su šlem, pojas za spuštanje sa osmicom i statično uže, a ukoliko je voda hladna i neopren (ronilačko odelo). U zavisnosti od težine i eksponiranosti koriste se i klinovi za osiguranje pri spuštanju.

Gde ići na kanjoning u Srbiji, a gde u zemljama u okruženju?

U Srbiji se može ići na kanjoning ture na više lokacija, kao što su:

  • Relatvno laki: kanjon Belog Rzava, Brnjički potok, Zlotski kanjon, kanjon Crne reke
  • Srednje težine: Lazarev kanjon, Dubrašnica, kanjon Mileševke
  • Teži: kanjon Tribuće, kanjon Brusnice, kanjon Rače

Prolazak kroz neke od ovih kanjona, gde je suvo korito, podrazumeva samo pešaki prolazak uz preskakanje i prelaženje prepreka. Oprema koju u tom slučaju koristite je slična planinarskoj.

Od zemalja u okruženju, na kanjoning možete ići na sledeće lokacije:

  • Kanjoni u Crnoj Gori: Nevidio, Međurečki potok, Škurda, Bogutovski potok, Rikavac, Cijevna, Mrtvica
  • Kanjoni u Bosni i Hercegovini: kanjon reke Hrčavke

Kanjoning Tribuće

U kom periodu godine se ide na kanjoning ture?

Od tipa kanjona, da li je suv ili se prolazi kroz vodeni tok, zavisi i period kada se ide na kanjoning ture. U većini kanjona, prolazak je moguć u kasno proleće i tokom letnjih meseci.

Da li je opasno ići na kanjoning?

Prolazak kroz kanjone može biti opasna aktivnost, naročito ako se radi o ekstremnijim kanjonima, kao što je Tribuća kod Valjeva, Brusnica i Rača u Nacionalnom parku Tara, Nevidio u Crnoj Gori, Hrčavka u Bosni i Hercegovini.

Težinu prolaska kroz kanjon određuje vreme prolaska, kao i tehnička zahtevnost samog kanjona, odnosno koliko se koristi penjačka oprema, koliko ima vertikalnih stena, spuštanja užetom, plivanja kroz bazene, tobogana i skakanja sa stena.

Kanjoningom se mogu baviti svi, a uz dobre vodiče i instrukcije nije potrebno nikakvo predznanje. Za ekstremniji kanjoning neophodna je odgovarajuća fizička spremnost i ne preporučuje osobama koje se plaše visine (akrofobija).

Kanjon Tribuće

Kako se obući za kanjoning?

Najbolje obući samo kupaći, jer preko toga ide neopren (ronilačko) odelo, koje vas štiti od hladnoće jer zadržava temperaturu tela. Za prolazak kroz kanjon obavezno obujte udobne patike ili planinarske cipele. Najbolje da se patike ne klizaju i da vam zglobovi budu zaštićeni. Nošenje kacige koju dobijate od nas je obavezno.

Kako ćete se osećati prvi put na kanjoningu?

Ukoliko za prvi put izaberete da idete kroz kanjon reke Tribuće ili kanjon Nevidio, to će biti pravi izazov i avantura sa velikom dozom adrenalina. Ispitaćete granice svojih mogućnosti. Nekome će biti strašno da skoči sa stene u vodu. Nekome će silazak niz stenu užetom biti testiranje lične odlučnosti. Dvumićete se, pokajaćete se više puta. Pitaćete se: „Kud sam pošao!?“

Ponekad će vam biti hladno, ali i vruće od uzbuđenja. Adrenalin će vas udariti u glavu. Bićete makismalno koncentrisani i oprezni, pazićete da se ne okliznete. Tražićete pogledom instruktora i vaše saputnike. Pitaćete se kako li se oni osećaju. Hrabrićete ih i oni vas prilikom skokova i spuštanja niz uže.

Nevidio kanjoning
Nevidio kanjoning

Pitate se šta je lepo u kanjoningu? I gde je tu zabava?

Nakon savladavanja prve veće prepreke, osetićete blago olakšanje. Nastavićete oprezno dalje. Kada budete na pola puta, onda ćete početi da uživate. Sad skoro da sve znate. I kako treba da skočite i kako da radite abzejl i kako da se ne uplašite kada zaronite i zaplivate kroz hladnu vodu.

Što se zabave tiče, sve je zabava u kanjonu! Huk vode, svet koji niste do tada doživeli, vodopadi, pukotine, bazeni, stene, prelamanje svetlosti i nestvarne boje. Pri spuštanju kao niz tobogan sa drugarima i ostalim saputnicima, smejaćete se kao ludi.

A kada dođete do kraja, bićete ponosni na sebe.

Uveče ćete spavati kao top. Imaćete fenomenalne fotografije i snimke, koje ćete gledati iz dana u dan nakon toga. I želećete da idete ponovo u taj isti ili neki novi kanjon.

Ukoliko smo vas ubedili da krenete na kanjoning, izaberite odgovarajuću kanjoning avanturu za predstojeće leto.

kanjon Nevidio
kanjon Nevidio

O autoru

client-photo-1
Explore Serbia
Explore Serbia je organizacija koja radi na razvoju i promociji avanturističkog i seoskog turizma Srbije i Balkana. Mi smo avanturisti koji kombinuju svoja lična iskustva, interesovanja i znanje u kreiranju avanturističkih tura, kao i ukazivanju na značaj boravka u prirodi.