Paraglajding – davnašnja čovekova želja za letenjem
paraglajding tandem let Vršac, poklon let

Paraglajding pruža mogućnost velikih avantura, izazova i pogleda na lepote predela iznad kojih se leti. Ne zahteva prevelika finansijska sredstva i vreme.

Paraglajding je jedan od najmlađih vazduhoplovnih sportova i intezivno se razvija.

Kao i druge avanturističke aktivnosti podrazumeva rizik. Najvažniji preduslovi da se nauči bezbedno letenje su: lični stav, kompetentna obuka i bezbedna oprema.

Obuka se vrši postupno i sa manjih visina.

Šta je paraglajder?

Paraglajder je letelica koja koristi sile vetrova i termike da ostane u vazduhu i da ide što više i dalje. 

Paraglajder je vazduhom napunjen (ram-air) padobran-krilo, s kojim se poleće zatrčavanjem i sleće na noge.

Oprema za paraglajding se sastoji od:

  • krila
  • sistema veza
  • rezervnog padobrana
  • zaštitne opreme
  • opreme za vezu i navigaciju

Delovi paraglajdera su:

  1. kupola (krilo ili glajder, u žargonu “krpa”)
  2. gurtne (na kojima pilot visi i koje su konopcima spojene za krilo)
  3. sistem veza (sa kojim se pilot kači za gurtne)

Potrebna oprema se lako pakuje u jedan ranac oko 15 kg težine.

Gde ići na paraglajding u Srbiji?

Uzletišta u našoj zemlji su: Vršački breg, Titelski breg, Rajac, Stolovi, Sićevo, Kopaonik, Suva Planina, Golija, Gučevo, Novi Sad, Subotica, Zlatibor.

Paraglajding na Vršačkom bregu je jedno od najboljih mesta za paraglajding u Srbiji zbog idealnih meteoroloških uslova.

Tokom leta, preporučujemo da probate paraglajding na Zlatiboru. Let se izvodi sa vrha Čigota na 1422 m, gde ćete uživati u pogledima na zelene pašnjake i šume Zlatibora.

Rezerviši paraglajding tandem let na Zlatiboru

Postoje paraglajding klubovi koji organizuju i obuku za zainteresovane.

Od zemalja u okruženju izdvajamo i lokacije za paraglajding u Crnoj Gori: Žabljak na Durmitoru, Berane, Budva i Herceg Novi.

Najbezbedniji način da doživite prvi let paraglajderom je tandem let sa instruktorom

Tandem paraglajderi imaju mogućnost da nose dve osobe (vas i instruktora). Za tandem let nije potrebno nikakvo prethodno iskustvo, znanje ili posebna fizička sprema. Uputstva i informacije su vrlo jednostavne i dobijate ih od iskusnog pilota paraglajdera pre samog tandem leta. Let obično traje od 15-20 minuta što je za ovakav doživljaj i više nego dovoljno.

Kako se obući za paraglajding?

Od odeće je najboje obući se sportski i slojevito. Možete obući trenerku ili pantalone u kojima vam je ugodno, duksericu i obuti sportske patike.

Ukoliko se odlučite da idete na paraglajding, čeka vas neverovatan doživljaj koji će biti ovekovečen snimkom i fotografijama sa GoPro kamere.

Kako izgleda osnovna profesionalna obuka paraglajdinga?

Visina i dužina leta zavise od vremenskih uslova, ali je moguće ostati u vazduhu nekoliko sati, popeti se nekoliko hiljada metara u visinu i preleteti nekoliko stotina kilometara (svetski rekord je oko 400 km).

Kada su uslovi optimalni moguće je poleteti sa brdašca visine nekoliko desetina metara, a da se na kraju dostigne visina od preko 3000 m.

U praksi je moguće da se izvode prvi visinski letovi od par stotina metara još tokom prvog dana obuke, ali poželjnija je postupnija obuka. Pored praktičnog dela, obuka podrazumeva i teorijski deo. Učenje aerodinamike i vazduhoplovne meterologije je sastavno deo obuke koji se odvija uporedo sa praksom. Prvi deo osnovnog kursa podrazumeva: upoznavanje sa opremom, ovladavanje tehnikom kontrole kupole paraglajdera na zemlji, zatim sledi prvi let u mirnim meterološkim uslovima.

Pored paraglajdinga, nova aktivnost koja se organizuje u Beogradu je let paratrajkom

Šta je paratrajk ili paramotor?

Paratrajk je letelica koja se sastoji od trokolice sa motorom i paraglajdera. Poleće se sa ravne površine, aerodroma ili bilo koje livade.

Paratrajkom može svako leteti bez obzira na fizičke sposobnosti. Mogućnost poletanja i sletanja na male površine, sporog i niskog letenja omogućava da se leti na najlepšim lokacijama.

Let paratrajkom će vam omogućiti da doživite Beograd iz sasvim druge perspektive gde ćete uživati u pogledima na njegove reke i panoramu.

Letenje je jedino nemoguće u uslovima jakog vetra, kiše ili magle. Osnovni let traje oko 20 minuta, ali po želji putnika let može trajati i duže. Prethodno iskustvo nije neophodno. Paratrajkom može leteti svako bez obzira na fizičke mogućnosti. Za poletanje nije potrebno da se trči.

O autoru

client-photo-1
Explore Serbia
Explore Serbia je organizacija koja radi na razvoju i promociji avanturističkog i seoskog turizma Srbije i Balkana. Mi smo avanturisti koji kombinuju svoja lična iskustva, interesovanja i znanje u kreiranju avanturističkih tura, kao i ukazivanju na značaj boravka u prirodi.