Kako je rafting postao vodeća rekreativna zabava?
Rafting Lim

Rafting kao rekreativna aktivnost je veoma populan širom sveta. Koriste se gumeni čamci specijalno rađeni za divlje vode, kapaciteta od 6-12 osoba.

U engleskom jeziku se sreće termin whitewater rafting (whitewater – bela voda) i odnosi se na žuborenje vode i pene koja se stvara prilikom brzog kretanja vode koja udara u stene i druge prepreke.

Rafting Ibrom, rafting kao rekreativna aktivnost
Rafting kao rekreativna aktivnost, reka Ibar

Rafting u svetu i u Srbiji

Rafting se javio u SAD krajem XIX veka tačnije 1869. godine kada je istraživač John Wesley Powell, geolog i etnolog, imao ekspediciju na drvenom splavu kroz Veliki kanjon, dok se prve komercijalne rafting ture i rafting kao rekreativna aktivnost javljaju pedesetih godina XX veka. U SAD-u, prema proceni, godišnje učestvuje oko 3 miliona raftera na više od 200 reka.

Kao sport, rafting podrazumeva nadmetanje timova u profesionalnim takmičarskim čamcima sa 4 do 6 članova, a takmiči se u 3 discipline: slalomu, sprintu i spustu. Praktikuje se na rekama 3. klase (prema međunarodnoj klasifikaciji).

U Srbiji, rafting se i kao sport i kao vid rekreacije tek razvija. Postoji manje od 10 registrovanih klubova, a prva profesionalna liga je održana 2007. godine na Limu.

Postoji li razlika između splavarenja i raftinga? Gde ići na rafting u Srbiji?

Splavarenje i rafting su iste aktivnosti, s tim što se u komunikaciji, rafting kao termin koristi ukoliko reka ima više brzaka i bukova.

Kada se koristi reč splavarenje, obično se radi o sporijoj reci, sa manje brzaka. Tada nije neophodna kompletna oprema koja se koristi za brže reke. Na rafting možete ići na Taru, Lim, gornji tok Ibra, a na splavarenje na Drini, Nišavi, donjem toku Ibra.

Kada i gde da idete na rafting ukoliko želite više uzbuđenja?

Najbolji su prolećni meseci maj i jun, jer je vodostaj reke viši. Pored raftinga na reci Tari u Crnoj Gori i Bosni, u Srbiji rafting na reci Lim i u gornjem toku Ibra, pružaju pravo uzbuđenje u prolećnim mesecima.

Kada da idete na rafting ukoliko idete prvi put i hteli biste da probate blažu varijantu?

Najbolje ići u letnjim mesecima, u julu i avgustu. Tada su reke nižeg vodostaja, toplije je, moći ćete i da se kupate i više uživate u prirodi.

Ukoliko želite masovniju zabavu na rekama, preporučujemo vam turističko-rekreativne splavarske manifestacije. Poslednjih godina postaju sve popularnije, naročito Drinska regata u Bajinoj Bašti koja se održava pretposlednjeg vikenda u julu.

Tu su još: regata na Limu koja se održava u junu, zatim Veseli spust na Ibru koji je zadnjeg vikenda juna ili prvog vikenda jula i regata na Rzavu koja je obično u aprilu mesecu.

rafting kao rekreativna aktivnost Drinska regata      Drinska regata Bajina Bašta

Koje su vaše dužnosti kada učetvujete u raftingu?

Svaki raftter ili splavar aktivno učestvuje u raftingu i dobija neopren odelo, čizme, kacigu, zaštitni prsluk i veslo. Neopren (ronilačko odelo) ima višestruko dejstvo: čuva u slučaju ispadanja sa čamca, od hladne vode, kao i od mogućih udaraca o stene, jer ih apsorbuje. Rizik na divljoj vodi je stalan pratilac, bez obzira na činjenicu da su današnji rafteri opremljeni opremom vrhunskog kvaliteta. Odeća koja se koristi na raftingu mora biti komforna, fleksibilna i dovoljno toplotno izolovana da zaštiti od hipotermije. Brzaci koji su se nekada obavezno zaobilazili, danas se bez velikih problema prolaze u modernim plovilima prilagođenim za tu vrstu. Pre starta skiper tj.instuktor raftinga održava kratak kurs o raftingu, čija upustva svi slede tokom spusta.

Ukoliko želite da saznate još nekoliko praktičnih saveta u vezi raftinga, odgovore možete pronaći u sekciji Često postavljana pitanja (FAQ).

Izaberite svoju rafting avanturu

Šta je blackwater rafting ili cave tubing?

U svetu postoji i termin i aktivnost blackwater rafting, vid ekstremnog sporta koji podrazumeva plovidbu podzemnim vodama i preko malih vodopada koji povezuju pećinske kanale. Koristi se i termin cave tubing. Mnogi smatraju da je više odgovarajući za ovaj sport, jer voda nije crna i nema bukova kao kod raftinga na rekama. Učesnici nose vodootpornu odeću i obično lampe na kacigama radi osvetljavanja, guma ih održava na vodi, a često su međusobno povezani da se ne bi odvajali. U zavisnosti od pećine, putovanje može biti mirno ili prava avantura, a neka podrazumevaju i penjanje na stenama. Ova rekreativna aktivnost se pojavila u Novom Zelandu krajem osamdesetih godina XX veka, u oblasti koja je poznata po prirodnim lepotama i dugačkim pećinama, podrazumeva dobru fizičku pripremljenost i kondiciju i turističke kompanije nude različite programe kada je u pitanju nivo težine za obične putnike ili prave entuzijaste.

O autoru

client-photo-1
Explore Serbia
Explore Serbia je organizacija koja radi na razvoju i promociji avanturističkog i seoskog turizma Srbije i Balkana. Mi smo avanturisti koji kombinuju svoja lična iskustva, interesovanja i znanje u kreiranju avanturističkih tura, kao i ukazivanju na značaj boravka u prirodi.