Оригинална цена је била: 5,200 RSD.Тренутна цена је: 4,200 RSD.
Cena ture
06.april 2024.
Datumi
1 dan
Trajanje
12+
Godine
srednje-laka
Kategorija
Nacionalni park Djerdap
Lokacija

Hiking tura u veličanstvenoj Djerdapskoj klisuri sa prekrasnim pogledom na moćni Dunav. Djerdapska klisura, poznata kao Gvozdena kapija, najduža je i najdublja klisura u Evropi. Proteže se na udaljenosti od oko 100 km i obiluje istorijskim i kulturnim znamenitostima.

Na ovoj pešačkoj turi ići ćemo do prelepog vidikovca Sokolovac. Zatim nastavljamo duž grebena do prirodnog rezervata Čoka Njalta. Ovaj rezervat je dom raznovrsne flore i faune. Na kraju ture, posetićemo atraktivan kanjon Boljetinske reke, gde ćete se diviti impresivnim stenama.

MESTO POLASKA Beograd, pakiralište opštine Novi Beograd
VREME POLASKA 7h
UKLJUČENO U CENU Prevoz iz Beograda

Pešačka tura u Nacionalnom parku Đerdap

Ulaznica za Nacionalni park Đerdap

Vodič i organizacija ture

Osiguranje od nezgode

NIJE UKLJUČENO Ručak

Prevoz iz Novog Sada

Ostali nepomenuti troškovi

Dodatne napomene:

 • Oprema za turu Djerdap hiking-Sokolovac, kanjon Boljetinske reke: Duboke planinarske cipele, ranac, slojevita garderoba, prilagođena vremenskim uslovima, preporučujemo štapove, poneti dovoljno vode i malo hrane (grickalice, sendviči, voće).
 • Podaci o pešačkoj stazi:
  • Dužina: 16 km
  • Ukupni uspon/spust: oko 800 m
  • Težina: srednje-laka
  • Trajanje: oko 6h-7h sa pauzama
 • Za realizaciju ture, neophodno je minimum 18 prijavljenih.
 • Data cena je za članove „Explore Serbia“. Informacije o članstvu možete naći ovde. Za one koji nemaju člansku kartu, cena iznosi 5200 dinara.
 • Sopstveni prevoz: u slučaju da dolazite sopstvenim prevozom, cena ture iznosi 2900 dinara (uz članske karte Explore Serbia) ili 3900 dinara (za one koji nemaju člansku kartu).
 • Prevoz iz Novog Sada: doplata iznosi 1200 dinara. Druga opcija je doći vozom do železničke stanice Novi Beograd, gde možete čekati naš prevoz. Red vožnje možete videti ovde.
 • Osiguranje od nezgode: da bi bila aktivna ova vrsta osiguranja, potrebno je da nam prilikom prijave pošaljete svoj matični broj (JMBG).
 • U slučaju nedovoljnog broja prijavljenih putnika ili nepovoljnih vremenskih uslova, krajnji rok za za obaveštavanje o odlaganju ili otkazu ture od strane organizatora je 2 dana pre polaska.
 • Otkazi putovanja od strane putnika: 
  • U slučaju otkaza putovanja od strane putnika, 5 i više dana pre datuma ture, Agencija zadržava iznos od 20 % na troškova rezervacije.
  • U slučaju da putnik otkaže putovanje manje od 5 dana pre putovanja, agencija zadržava pravo na celokupan iznos. U slučaju zamene drugim putnikom koji pronađe ili sam putnik ili Agencija, putniku se vraća 90 % uplaćenog iznosa.
  • U slučaju bolesti putnika i otkaza do 3 dana pre ture, uplaćeni novac se može vratiti ili se iznos može prebaciti za neku drugu turu u organizaciji Agencije, a putnik je dužan da pismenim putem pošalje medicinsku dokumentaciju o nastaloj bolesti. U slučaju bolesti putnika i otkazu manje od 3 dana pre ture, pored slanja medicinske dokumentacije o nastaloj bolesti, putnik je u obavezi da Agenciji nadoknadi učinjene troškove (troškove prevoza i organizacije putovanja), a deo novca se može refundirati.
Organizator ture je turistička agencija Explore Balkans doo. Uz ovaj program važi Pravilnik o izvođenju tura Explore Balkans doo. Prema članu 79. Zakona o turizmu za jednodnevne ture nije obezbeđena zaštita u pogledu garancije putovanja
1

Beograd – Djerdapska klisura

 • Polazak iz Beograda sa parkirališta opštine Novi Beograd u 7.00h.
 • Putovanje prema Đerdapskoj klisuri, autoputem preko Požarevca, zatim do Golupca.
 • Usputna pauza u trajanju od 30 minuta.
2

Nacionalni park Djerdap: hiking tura

 • Nastavak putovanja ka Nacionalnom parku Đerdap, dolazak na početnu tačku pešačenja.
 • Pešačenje podrazumeva izlazak na vidikovac Sokolovac, od ušća reke Pesače u Dunav, prelazak preko grebena Čoka Njalta i spust do atraktivnog kanjona Boljetinske reke. Staza obiluje lepim vidicima ka Dunavu i vrhu Šomrda.
 • Rezervat Čoka Njalta sa Pesačom, predstavlja tipično utočište reliktnih i retkih vrsta drveća i njihovih zajednica, dok je Šomrda stanište biljne vrste zelenike koja raste na jugoistočnim padinama istoimenog vrha, na mestu zvanom Radisavljev krak.
 • Kanjon Boljetinske reke se celom svojom dužinom do ušća u Dunav nalazi u sastavu rezervata prirode Kanjon Boljetinske reke – Greben. Tektonski poremećaji u dalekoj prošlosti ostavili su u ovom predelu, značajne tragove savijanja, nabiranja i ukrštanja slojeva stena različitih boja. Osnova je sačinjena od crvenog peščara iz doba Perma i Jure.  Ovi tragovi sabijanja, nabiranja i ukrštanja slojeva stena različitih boja  su retkost u Evropi, pa samim tim imaju veliki značaj u geologiji.
 • Pešačka staza završava u blizini arheološkog nalazišta Lepenski vir.
 • Pešačka tura spada u srednje-laku kategoriju, u trajanju od oko 6h – 7h sa pauzama, dužine oko 16 km, sa ukupnim usponom i spustom oko 800 m.
 • Po završetku pešačenja moguće je organizovati kasni ručak u nekom od obližnjih restorana.
 • Planirani povratak u Beograd je do 21h.

Nacionalni park Djerdap

Dunav na keltskom jeziku znači reka ili voda. Ne zna se kada je prvi talas Panonskog mora počeo da dubi masive između Balkana i Karpata, otvaajući Gvozdena vrata i stvarajući današnji Đerdap. Ovom čudu prirode, Persijanci su dali ime Girdap ili vrtlog, a rimski vojnici, po naređenju imeratora Trajana presekli su put kroz đerdapske stene koji je za tadašnje rimsko carstvo imao veliki strateški i ekonomski značaj.

Đerdapska klisura je najveća rečna probojnica u Evropi, nastala tamo gde je moćni Dunav probio Karpatske planine u dužini od 90 kilometara. Čine je četiri klisure: Golubačka, Gospođin vir – čije je turističko središte Lepenski Vir, Kazan (najveća rečna dubina 90 m) i Sipska, i tri kotline: Ljupkovska, Donjomilanovačka i Oršavska. Ovde u Đerdapu Dunav je najdublji 90 m, najuži 140 m, ali i najširi, skoro 7 km kod Golupca.

Nacionalni park Đerdap je najveći u Srbiji. Pravi je raj za avanturiste, ljubitelje prirode, ribolovce i lovce. U našem članku o Đerdapu, možete videti kako sve možete provesti vreme u ovom nacionalom parku.

Ovim zaštićenim prostorom obuhvaćeno je čak deset rezervata prirode, deset celina raznovrsnog nasleđa prirode, istorije i lepote, kakvu sa sobom nose velike reke: Lepenski Vir, Veliki i Mali Štrbac sa Trajanovom tablom, Golubački grad, Bosman – Sokolovac, Čoka Njalta sa Pesačom, Bojana, Tatarski vis, Šomrda, Ciganski potok i kanjon Boljetinske reke – Greben.

Zbog svojih raznolikosti i rariteta Nacionalni park Đerdap je pravi naučnoistraživački centar u prirodi. Rezervat prirode Veliki i Mali Štrbac, jedan je od naučno najzanimljivijih i turistički najatraktivnijih predela Nacionalnog parka, sa vrlo raznovrsnom i vrlo rasprostranjenom reliktnom vegetacijom, ali i rimskim natpisom, u nauci poznatim kao Tabula Traiana koji se nalazi na samom izlazu iz Đerdapske klisure. Potiče iz 100. godine nove ere, a obeležavala je završetak deonice puta kroz Donju klisuru. Rezervat Čoka Njalta, sa Pesačom, predstavlja tipično utočište reliktnih i retkih vrsta drveća i njihovih zajednica, dok je Šomrda stanište biljne vrste zelenike koja raste na jugoistočnim padinama istoimenog vrha, na mestu zvanom Radisavljev krak.

Đerdap hiking staze
Djedap hiking
Đerdap hiking
Miroč hiking Đerdapska klisura
Kanjon Boljetinske reke, Đerdap
fauna Đerdapa, jež
Kanjon Boljetinske reke, Đerdap
Djerdap hiking Sokolovac
Djerdap hiking
Đerdap
Donji Milanovac, Dunav
Djerdap hiking tura Sokolovac
Djerdap hiking
Đerdapsko jezero, Miroč hiking
Djerdap hiking
Djerdap National park
Djerdap Sokolovac
Djerdap Sokolovac
Đerdap Dunav
Đerdap pešačenje
Đerdap leptiri
Đerdap hiking