1 dan
Trajanje
srednja
Kategorija
Nacionalni park Djerdap
Lokacija

Hiking tura u veličanstvenoj Djerdapskoj klisuri sa prekrasnim pogledom na moćni Dunav. Izlazak na vidikovac Sokolovac, greben Čoka Njalta, prelazak preko kanjona Boljetinske reke. Djerdapska klisura, poznata kao Gvozdena kapija, najduža je i najdublja klisura u Evropi. Proteže se na udaljenosti od oko 100 km i obiluje istorijskim i kulturnim znamenitostima.

MESTO POLASKA Pakiralište opštine Novi Beograd
VREME POLASKA 6.30 h
UKLJUČENO U CENU Prevoz iz Beograda
Pešačka tura kroz Nacionalni park ĐerdapUlaznica za Nacionalni park Đerdap
Pratilac grupe
NIJE UKLJUČENO Ishrana

Ulaznica za Lepenski vir (350 dinara)
Ostali individualni troškovi

Dodatne napomene:

 • Oprema: planinarske cipele ili sportske patike sa jačim đonom, poneti vodu i nešto hrane (grickalice, sendviči, voće)
 • Tura se organizuje za minimum 15 prijavljenih punika.
 • Data cena je za članove „Istraži Srbiju-Explore Serbia“. Informacije o članstvu možete naći ovde.

Prijave i informacije:

 

Uz ovaj program važi opšti pravilnik o izvođenju i opšti uslovi putovanja organizacije „Explore Serbia“

1

Beograd – Veliko Gradište

 • Polazak iz Beograda sa parkirališta opštine Novi Beograd u 6.30h
 • Putovanje prema Velikom Gradištu
 • Pauza za kafu u Velikom Gradištu
2

Nacionalni park Djerdap: hiking tura

 • Nastavak putovanja ka Nacionalnom parku Đerdap
 • Priprema za hiking turu.
 • Hiking tura je srednje težine, u trajanju od oko 5 – 6h. Pešačenje podrazumeva izlazak na vidikovac Sokolovac, od ušća reke Pesače u Dunav, prelazak preko grebena Čoka Njalta i spust do atraktivnog kanjona Boljetinske reke.
 • Staza obiluje lepim vidicima ka Dunavu i vrhu Šomrda.
 • Dužu pauzu ćemo napraviti na Čoka Njalti u seoskom domaćinstvu gde će biti posluženje i gde je moguće kupiti specefičan sir iz ovoga kraja.
 • Po završetku pešačenja moguća poseta nalazištu Lepenski vir i večera u obližnjoj kafani.
 • Planirani polazak za Beograd je u 19:00.

Nacionalni park Djerdap

Dunav na keltskom jeziku znači reka ili voda. Ne zna se kada je prvi talas Panonskog mora počeo da dubi masive između Balkana i Karpata, otvaajući Gvozdena vrata i stvarajući današnji Đerdap. Ovom čudu prirode, Persijanci su dali ime Girdap ili vrtlog, a rimski vojnici, po naređenju imeratora Trajana presekli su put kroz đerdapske stene koji je za tadašnje rimsko carstvo imao veliki strateški i ekonomski značaj.

Đerdapska klisura je najveća rečna probojnica u Evropi, nastala tamo gde je moćni Dunav probio Karpatske planine u dužini od 90 kilometara. Čine je četiri klisure: Golubačka, Gospođin vir – čije je turističko središte Lepenski Vir, Kazan (najveća rečna dubina 90 m) i Sipska, i tri kotline: Ljupkovska, Donjomilanovačka i Oršavska. Ovde u Đerdapu Dunav je najdublji 90 m, najuži 140 m, ali i najširi, skoro 7 km kod Golupca.

Nacionalni park Đerdap je najveći u Srbiji. Pravi je raj za avanturiste, ljubitelje prirode, ribolovce i lovce. U našem članku o Đerdapu, možete videti kako sve možete provesti vreme u ovom nacionalom parku.

Ovim zaštićenim prostorom obuhvaćeno je čak deset rezervata prirode, deset celina raznovrsnog nasleđa prirode, istorije i lepote, kakvu sa sobom nose velike reke: Lepenski Vir, Veliki i Mali Štrbac sa Trajanovom tablom, Golubački grad, Bosman – Sokolovac, Čoka Njalta sa Pesačom, Bojana, Tatarski vis, Šomrda, Ciganski potok i kanjon Boljetinske reke – Greben.

Zbog svojih raznolikosti i rariteta Nacionalni park Đerdap je pravi naučnoistraživački centar u prirodi. Rezervat prirode Veliki i Mali Štrbac, jedan je od naučno najzanimljivijih i turistički najatraktivnijih predela Nacionalnog parka, sa vrlo raznovrsnom i vrlo rasprostranjenom reliktnom vegetacijom, ali i rimskim natpisom, u nauci poznatim kao Tabula Traiana koji se nalazi na samom izlazu iz Đerdapske klisure. Potiče iz 100. godine nove ere, a obeležavala je završetak deonice puta kroz Donju klisuru. Rezervat Čoka Njalta, sa Pesačom, predstavlja tipično utočište reliktnih i retkih vrsta drveća i njihovih zajednica, dok je Šomrda stanište biljne vrste zelenike koja raste na jugoistočnim padinama istoimenog vrha, na mestu zvanom Radisavljev krak.

Đerdapska klisura
Đerdapska klisura
Djerdap hiking Sokolovac
Djerdap hiking
Donji Milanovac, Dunav
Djerdap hiking tura Sokolovac
Djerdap hiking
Djerdap hiking
Djerdap National park
Djerdap Sokolovac
Djerdap Sokolovac