1 dan
Trajanje
laka
Kategorija
Nacionalni park Djerdap
Lokacija

Hiking tura u veličanstvenoj Djerdapskoj klisuri sa prekrasnim pogledom na moćni Dunav,  kroz rezervat prirode Mali i Veliki Štrbac koji predstavljaju predeo posebnih prirodnih odlika i sa Trajanovom tablom je jedan od najatraktivnijih predela u Nacionalnom parku Djerdap. Djerdapska klisura, poznata kao Gvozdena kapija, najduža je i najdublja klisura u Evropi. Proteže se na udaljenosti od oko 100 km i obiluje istorijskim i kulturnim znamenitostima.

MESTO POLASKA Pakiralište opštine Novi Beograd
VREME POLASKA 7 h
UKLJUČENO U CENU Prevoz iz Beograda
Pešačka tura kroz Nacionalni park ĐerdapUlaznica za Nacionalni park Đerdap
Pratilac grupe
NIJE UKLJUČENO Ishrana

Ulaznica za Golubački grad (450 dinara – u slučaju da bude više od 10 zainteresovanih ili 600 dinara)
Ostali individualni troškovi

Dodatne napomene:

 • Oprema: planinarske cipele ili sportske patike sa jačim đonom, poneti vodu i nešto hrane (grickalice, sendviči, voće)
 • Rezervacije: prilikom prijave se uplaćuje 30 % iznosa, ostatak najkasnije 3 dana pred put
 • Tura se organizuje za minimum 17 prijavljenih punika.
 • Data cena je za članove „Istraži Srbiju-Explore Serbia“. Informacije o članstvu možete naći ovde.

Prijave i informacije:

 

Uz ovaj program važi opšti pravilnik o izvođenju i opšti uslovi putovanja organizacije „Explore Serbia“

1

Beograd – Golubačka tvrđava

 • Polazak iz Beograda sa parkirališta opštine Novi Beograd u 7h
 • Putovanje prema Golupcu Đerdapskom magistralom
 • Dolazak u Golubački grad. Obilazak i razgledanje tvrđave iz XV veka u pratnji lokalnog vodiča (opcionalno).
2

Nacionalni park Djerdap: hiking tura

 • Nastavak putovanja ka Nacionalnom parku Đerdap
 • Priprema za hiking turu.
 • Hiking tura je laka, u trajanju od oko 3-4 h. Pešačenje kroz rezervat prirode Mali i Veliki Štrbac koji predstavljaju predeo posebnih prirodnih odlika i sa Trajanovom tablom je jedan od najatraktivnijih predela u Nacionalnom parku Đerdap.
 • Staza vodi šumskim putem, a pri vrhu Mali Štrbac na 626 m je stenovita. Staza je dužine od 7 km sa oko 500 m uspona. Staza obiluje lepim vidicima ka Dunavu i rumunskoj strani Đerdapa, gde se vidi uklesana u stenu skulptura poslednjeg dačanskog kralja – Decebala Rexa, zatim manastir Mrakonija. Na kraju staze je i osmatračnica NP Đerdap. Na vidikovcu Ploče se može uživati u pogledu na klisuru Kazan u Đerdapskoj klisuri.
 • Nakon pešačenja postoji mogućnost organizovanja ručka u nekom od restorana.
 • Polazak za Beograd gde stužemo u večernjim satima.

Golubac

Golubačka tvrđava: nalazi se na ulazu u Đerdapsku klisuru na mestu rimskog utvrđenja Cuppae, pominje se u XV veku, ali ima idicija da je izgrađena ranije. Sagrađena je na strmom stenovitom obronku iznad same reke i upotrebljavana je sve do povlačenja Turaka. Spada u najslikovitije i najbolje očuvane srednjevekovne građevine.

Tvrđava je građena lepezasto i sastoji se od tri dela: prednjeg, zadnjeg i gornjeg grada (sa citadelom). Čini ga ukupno 10 kula i dve velike kolske kapije. Ispred tvrđave je bilo civilno naselje, o čemu danas svedoče samo neki delimično istraženi objekti.

Golubac je imao burnu istoriju. Tokom srednjeg veka, vodile su se mnoge bitke oko njega, naročito između Osmanskog carstva i Ugarske.

Zbog svog istorijskog značaja i izuzetne arhitektonske vrednosti, Golubačka tvrđava je proglašena za spomenik od izuzetnog značaja 1979. godine.

Nacionalni park Djerdap

Dunav na keltskom jeziku znači reka ili voda. Ne zna se kada je prvi talas Panonskog mora počeo da dubi masive između Balkana i Karpata, otvaajući Gvozdena vrata i stvarajući današnji Đerdap. Ovom čudu prirode, Persijanci su dali ime Girdap ili vrtlog, a rimski vojnici, po naređenju imeratora Trajana presekli su put kroz đerdapske stene koji je za tadašnje rimsko carstvo imao veliki strateški i ekonomski značaj.

Đerdapska klisura je najveća rečna probojnica u Evropi, nastala tamo gde je moćni Dunav probio Karpatske planine u dužini od 90 kilometara. Čine je četiri klisure: Golubačka, Gospođin vir – čije je turističko središte Lepenski Vir, Kazan (najveća rečna dubina 90 m) i Sipska, i tri kotline: Ljupkovska, Donjomilanovačka i Oršavska. Ovde u Đerdapu Dunav je najdublji 90 m, najuži 140 m, ali i najširi, skoro 7 km kod Golupca.

Nacionalni park Đerdap je najveći u Srbiji. Pravi je raj za avanturiste, ljubitelje prirode, ribolovce i lovce. U našem članku o Đerdapu, možete videti kako sve možete provesti vreme u ovom nacionalom parku.

Ovim zaštićenim prostorom obuhvaćeno je čak deset rezervata prirode, deset celina raznovrsnog nasleđa prirode, istorije i lepote, kakvu sa sobom nose velike reke: Lepenski Vir, Veliki i Mali Štrbac sa Trajanovom tablom, Golubački grad, Bosman – Sokolovac, Čoka Njalta sa Pesačom, Bojana, Tatarski vis, Šomrda, Ciganski potok i kanjon Boljetinske reke – Greben.

Zbog svojih raznolikosti i rariteta Nacionalni park Đerdap je pravi naučnoistraživački centar u prirodi. Rezervat prirode Veliki i Mali Štrbac, jedan je od naučno najzanimljivijih i turistički najatraktivnijih predela Nacionalnog parka, sa vrlo raznovrsnom i vrlo rasprostranjenom reliktnom vegetacijom, ali i rimskim natpisom, u nauci poznatim kao Tabula Traiana koji se nalazi na samom izlazu iz Đerdapske klisure. Potiče iz 100. godine nove ere, a obeležavala je završetak deonice puta kroz Donju klisuru. Rezervat Čoka Njalta, sa Pesačom, predstavlja tipično utočište reliktnih i retkih vrsta drveća i njihovih zajednica, dok je Šomrda stanište biljne vrste zelenike koja raste na jugoistočnim padinama istoimenog vrha, na mestu zvanom Radisavljev krak.

Djedap hiking
Đerdapska klisura
Djerdap hiking Sokolovac
Tvrđava Golubac
Golubačka tvrđava
Golubac fortress
skulptura Decebal Rex
Djerdap hiking
Kapetan Mišin breg
Donji Milanovac, Dunav
Djerdap hiking tura Sokolovac
Djerdap hiking
Djerdap hiking
Djerdap National park
Djerdap Sokolovac
Djerdap Sokolovac