Predlozi za aktivan odmor na Fruškoj gori
Fruška gora hiking

Fruška gora je bila ostrvo u nekadašnjem Panonskom moru. Danas je ova 539 metara visoka planina, dominantna kopnena masa cele Panonske nizije. Fruška gora zahvaljujući svojim prirodnim potencijalima, geografskom položaju i bogatoj istoriji nudi pregršt sadržaja za različite vidove turizma.

Za sve one koji žele da provedu prijatan odmor u Srbiji, u prekrasnom prirodnom ambijentu, na raspolaganju su brojna izletišta na Fruškoj gori.

Smeštaj na Fruškog Gori je veoma raznovrsan i možete ga pronaći u brojnim selima ovih krajeva.

Nadomak Novog Sada i na samo sat vremena vožnje od Beograda, predstavlja idealnu destinaciju za dnevne pešačke ture.

Netaknuta priroda nacionalnog parka raspolaže širokim dijapazonom zanimljivih destinacija idealnih za sve ljubitelje eko-turizma. Čist vazduh i zdravo prirodno okruženje fruškogorskih mesta odličan su preduslov za ugodan odmor. Vinski put Fruške gore je nezaobilazna trasa svih onih ljudi koji žele da uživaju u kvalitetnim vinima napravljenim po tradicionalnim porodičnim recepturama starih vinogradara ovog područja, dok prelepi Dunav zadovoljava sve apetite ljubitelja rečnog turizma.

Fruška gora je idealna destinacija za sve, bilo da želite aktivni odmor ili maksimalnu relaksaciju i uživanje za sva čula. Gde god da se nalazite putovanje na Frušku goru je nešto što ne bi trebalo propustiti, a svi pređeni kilometri vašeg automobila višestruko će se isplatiti čim udahnete fruškogorski vazduh, probate lokalnu hranu i dočekate jutro na obroncima ove planine.

Na Fruškoj gori nalazi se veliki broj izletišta, koji svojim sadržajem nude mnoštvo mogućnosti za aktivni odmor, a na vama je da se opredelite za ono što vam najviše odgovara. Ovo su samo neka od njih:

Popovica Fruška gora – Orlovo gnezdo

Popovica je planinski vrh na Fruškoj gori, a mesto je izuzetno pogodno za kampovanje i uživanje u prirodi koja okružuje ovo mesto. U okviru izletišta Popovica nalazi se Popovičko jezero, izvor, ali i vidikovac sa kojeg se pruža prekrasan pogled na Novi Sad i Dunav.

Popovičko jezero Fruška gora
Popovičko jezero, autor fotografije Biljana Novaković

Zahvaljujući ogromnim prostranstvima koje se nalaze u okviru ovog odmarališta, Popovica je lokacija gde se svakog proleća organizuje Fruškogorski maraton. Osim toga veliko prostranstvo Popovice omogućava svim svojim posetiocima priliku da uživaju u pešačenju, trčanju i drugim aktivnostima. U neposrednoj blizini Popovice nalazi se i popularni planinarski dom Orlovo gnezdo.

Bukovac – najveći dirt bike park u Srbiji

BMX park
Bike park

Selo Bukovac se nalazi na severnim obroncima Fruške gore i kroz mesto prolazi Bukovački potok, administrativno pripada opštini Petrovaradin i Južnobačkom okrugu.

Bike Park Bukovac je teren za planinski i ekstremni biciklizam koji se nalazi na prelepom vidikovcu nadomak sela Bukovac. To je jedini specijalizovani teren za ovaj vid biciklizma na Fruškoj gori.

Bike park se pruža na oko 5.000 m². Prilagođen je svima i početnicima i onima iskusnijima koji voze MTB (mountain bikes) i BMX (bicycle motocross).

Stražilovo Fruška gora – poslastica za sve avanturiste

Stražilovo je popularno fruškogorsko izletište, koje svim svojim posetiocima nudi mnoštvo mogućnosti da savršeno ispune dan. Kada je u pitanju Stražilovo, planinarski dom je mesto koje, pored prekrasne prirode, privlači najviše pažnje posetiocima. Nalazi se u stražilovskoj šumi, a u okviru svoje ponude ima edukativni, sportsko-rekreativni i turistički segment.

Fruška gora Bukovac hiking, aktivan odmor na Fruškoj gori
Aktivan odmor na Fruškoj gori, pešačka staza: planinarski dom „Stražilovo“ – Bukovac, autor fotografije Biljana Novaković

Zahvaljujući divnim pejzažima koji okružuju ovo izletište, Stražilovo je već godinama unazad domaćin brojnih nacionalnih i regionalnih takmičenja u orijentiringu, biciklizmu, planinarstvu. Ovo mesto nudi mnoštvo mogućnosti za aktivni odmor i prave uzbudljive avanture. Pored toga, postoje i brojni tereni za mali fudbal, odbojku, badminton, paintball, a postoji i veštačka stena za zainteresovane penjače.

Stražilovo-Bukovac, aktivan odmor na Fruškoj gori
Od Stražilova do Bukovca – aktivan odmor na Fruškoj gori, autor fotografije Biljana Novaković

Hotel Norcev Fruška gora

Hotel Norcev je mesto koje svojim kvalitetom i sadržajem nudi svim svojim posetiocima priliku da iskuse maksimalni ugođaj i užitak boravka na Fruškoj gori. Bilo da je u pitanju samostalni ili porodični odmor, hotel Norcev je pogodan za sve. Takođe i za organizovanje poslovnih skupova, seminara, kongresa…

U ovom hotelu svi posetioci imaju priliku da se upuste u brojne sportske aktivnosti. Gostima je na raspolaganju stoni tenis, bilijar, stoni fudbal… Za decu je na raspolaganju veliko igralište, a posebna pogodnost je uživanje na čistom, planinskom vazduhu.

Iriški venac – raskrsnica fruškogorskih puteva

Iriški venac je mesto gde se ukrštaju gotovo svi putevi ka najpopularnijim izletištima na Fruškoj gori. Ovde se nalazi pregršt planinarskih i pešačkih staza. Svim ljudima koji posete ovo mesto nude veliki broj mogućnosti za fizičke aktivnosti i kvalitetan aktivan odmor na Fruškoj gori, u kojem mogu uživati kako pojedinci, tako i porodice.

Fruška gora hiking, aktivan odmor na Fruškoj gori
Fruška gora hiking, autor fotografije Tatjana Anić

Šetnja, trčanje, penjanje ili vožnja biciklom po ovim predelima netaknute prirode, sa bujnom vegetacijom prestavlja fantastičan način da savršeno ispunite svoj dan, napunite se pozitivnom energijom i ostavite sve loše misli iza sebe. Postoji i mnogo prostora za kampovanje, pa ugođaj u prirodi može biti na maksimalnom nivou.

Na grebenskom putu od Iriškog venca do Zmajevca, ukoliko se ide maratonskom stazom, nalazi se Kraljeva stolica i meteo stanica. Od meteo stanice vodi staza do vidikovca na Ledinačko jezero.

Ledinačko jezero Fruška gora, aktivan odmor na Fruškoj gori
Ledinačko jezero, autor fotografije Biljana Novaković

Ledinačko jezero se nalazi na severnoj padini Fruške gore, nedaleko od mesta Stari Ledinci. Jezero je nastalo tokom NATO bombardovanja 1999. godine. Tada su oštećene pumpe napuštenog kamenoloma „Srebro“ prestale da pumpaju vodu iz kamenoloma. Podzemne vode, kao i vode iz dve rečice, Lukinog sveca i Srebrnog potoka, počele su da pune kamenolom, čime je nastalo jezero. Jezero je u obliku zrna pasulja i skoro sa svih strana je okruženo strmim liticama. Voda na površini je zelena i čista, zbog konstantnog dotoka iz pritoka, a hladna tokom letnjih meseci. Do jezera nije dozvoljen pristup, pošto je u privatnom vlasništvu, ali se može doći do vidikovca gde se pruža lep pogled.

Izletište Zmajevac na Fruškoj gori

Zmajevac se nalazi na najvišim delovima Fruške gore, a sa ovog velelepnog mesta pruža se nesvakidašnji pogled na ceo Srem. Ovo je jedno od omiljenih odredišta za sve zaljubljenike u prirodu i one koji žele da savršeno provedu svoj dan u takvom okruženju.

U izletištu nalazi se veliki broj drvenih klupa, stolova, kao i letnjikovaca. Nakon trčanja, pešačenja ili vožnje biciklom ovo je idealno mesto da se napravi pauza i predahne.

Grebenskim putem do Bešenovačkog jezera i Letenke

Između Zmajevca i Letenke, Partizanskim (grebenskim) putem se ide do Brankovca i dolazi se do Crvenog Čota, najvišeg vrha Fruške gore na 539 m. Sa Brankovca se pruža predivan pogled na Srem i Bačku, kao i na Novi Sad.

Od Crvenog Čota, putem levo se dolazi do Bešenovačkog jezera.

Bešenovačko jezero Fruška gora
Bešenovačko jezero, autor fotografije Biljana Novaković

Bešenovačko jezero, poznato i pod nazivom Beli kamen, je smešteno jugoistočno od Bešenovačkog Prnjavora u opštini Sremska Mitrovica. Jezero je nastalo 2004. godine na površinskom kopu, gde se eksploatisao krečnjak za potrebe fabrike cementa u Beočinu. Vremenom se obrazovalo jezero prečnika 200 m, a posle nekoliko godina dostigloje dubinu od oko 50 m. Bešenovačko jezero je poribljeno, a koristi se i kao izletište. U blizini jezera se nalazi drvena kapela koja svojim izgledom podseća na manastir Bešenovo.

Voda Bešenovačkog jezera je izuzetno čista, prozirno tirkizne boje.

Ako se nastavi grebenskim putem od Crvenog Čota stiže se do Letenke. Letenka je jedno od najpoznatijih fruškogorskih izletišta. Nalazi se na 456 m nadmorkske visine i okružena je netaknutom prirodom, šumom i livadama.

Objekti koji se nalaze u Omladinskom naselju „Letenka“ su sagrađeni 1975. godine. Početkom osamdesetih godina, kompleks počinje da funkcioniše kao škola u prirodi za smeštaj dece predškolskog i školskog uzrasta.

Ovo je idealno mesto za boravak u prirodi, jer istovremeno pruža edukaciju i relaksaciju kao i mogućnost uživanja u prirodnim lepotama Nacionalnog parka „Fruška gora“.

Fruška gora Andrevlje – aktivni odmor i detox disanjem

Andrevlje je turističko odredište na Fruškoj gori, a ovo područje odlikuje veoma velika livada, odnosno proplanak unutar velike guste šume. Jedna je od omiljenih destinacija za brojne izletnike i kampere. Tu se nalazi i staza za trčanje, kao i tereni za fudbal, odbojku, ali i improvizovani park za decu sa ljuljaškama i klackalicama. Ovo je idealno mesto za savršeni odmor, ali i rekreaciju i boravak u prirodi. Ovde se nalazi moderni kongresni centar, koji je ujedno i turističko-ugostiteljski objekat.

Andrevlje Fruška gora
Andrevlje

Andrevlje je poznato i kao mesto gde se posebno vodi računa o ljudskom zdravlju, a svima onima koji dođu u ovo izletište na raspolaganju su spa centar, vežbe disanja, pešačenje i trekking, izleti… Vežbe disanja idealne su za sve koji žele da se oslobode nagomilanog stresa, da osveže i pročiste svoj duh i telo. Pored pravilnog disanja, za dobro zdravlje je bitan i čist vazduh. Prekrasan ambijent nacionalnog parka Fruške gore pruža najbolje mogućnosti za pročišćenje pluća. Ugođaj je upotpunjen samim boravkom u izletištu Andrevlje, koji predstavlja pravu oazu mira i tišine.

Banja Vrdnik – mesto idealno za rehabilitaciju

Banja Vrdnik se zahvaljujući idealnom geografskom položaju (između Beograda i Novog Sada, na južnim padinama Fruške gore) razvila u najpopularniju turističku destinaciju u Vojvodini. Ono što je posebno zanimljivo kada je Vrdnik banja u pitanju jesu bazeni, kao zatvoreni tako i oni na otvorenom. Svi ovi bazeni pune se termo-mineralnom vodom, čija je temperatura oko 30 stepeni. Iz tog razloga ova banja je i popularno lečilište, ali i svojevrsna atrakcija za sve one koji žele da se kupaju u toploj vodi.

Lokacija ove banje i priroda koja je okružuje nude mogućnost i za jedan od najčešćih vidova aktivnog turizma na Fruškoj gori, a to je pešačenje. Šetnja stazama okruženim netaknutom prirodom, pružaju osećaj mira, spokoja i maksimalne relaksacije, koja opušta kako telo tako i duh.

Fruška gora Borkovac – izletište u okolini ove planine

Zahvaljujući izuzetno velikoj površini na kojoj se prostire, kao i bujnoj vegetaciji izletište Borkovac se slobodno može nazvati plućima svoje regije. Nalazi se na samo nekoliko kilometara od Rume, tik uz Borkovačko jezero. U ovom izletištu postoji nekoliko restorana, kafića, kao i hotel koji je okružen borovom šumom. Ono što je posebno primamljivo za sve one kojima je cilj aktivni odmor jeste da u ovom parku mogu uživati u šetnji pokraj potoka ili trčanju na trim-stazi. Uz stazu su napravljene drvene sprave za vežbanje, upečatljivog veselog kolorita.

Na izletištu se nalazi i olimpijski bazen, pa je ovo mesto primamljivo i ljubiteljima vodenih sportova. Izletište je posebno posećeno za vreme događaja kao što su izložbe pasa, slikarske kolonije, a najviše za prvomajski uranak. Postoji mogućnost i vožnje bicikla po ovim terenima, što Borkovac svrstava među destinacije sa veoma širokim spektrom mogućnosti da se popuni dan.

Fruška gora pešačenje, aktivan odmor na Fruškoj gori
Zimsko pešačenje i aktivan odmor na Fruškoj gori, autor fotografije Biljana Novaković

Fruška gora je prava prirodna oaza i mesto gde se svaki provedeni trenutak dodatno ceni. Velika prostranstva, nepregledna priroda i svež vazduh savršena su kombinacija za sve one koji žele da šetaju, trče, voze bicikl, vežbaju ili jednostavno da se opuste i uživaju u čarima prirode.

Izaberi turu na Fruškoj gori

Fruška gora je izuzetno značajan lokalitet, pre svega zbog svoje burne geološke prošlosti i pravoj riznici flore i faune koja se nalazi na ovom području, ali i neprocenjivom kulturno-istorijskom nasleđu, pa i ne čudi što je već decenijama ovaj predeo nacionalni park. Turistički potencijal ove planine i okolnih mesta je odavno prepoznat. Sada je to područje stecište velikog broj ljudi koji žele da uživaju u divnoj prirodi, ali i da se na čistom vazduhu bave brojnim fizičkim aktivnostima.

Pomenuta izletišta možete naći na mapi ispod:

O autoru

client-photo-1
Explore Serbia
Explore Serbia je organizacija koja radi na razvoju i promociji avanturističkog i seoskog turizma Srbije i Balkana. Mi smo avanturisti koji kombinuju svoja lična iskustva, interesovanja i znanje u kreiranju avanturističkih tura, kao i ukazivanju na značaj boravka u prirodi.