5 korisnih aplikacija za putovanje po Srbiji
aplikacije za putovanja

Korisne aplikacije koje su donele nove tehnologije svakodnevno koristimo, a sa najrazličitijim namenama i izuzetno praktičnom primenom, Android aplikacije i najbolje aplikacije za iPhone svakodnevno nam olakšavaju život. Putovanja po Srbiji mogu biti ulepšana i olakšana jednostavnim korišćenjem Google play prodavnica preko koje možemo pronaći i skinuti najpopularnije i najbolje aplikacije.

Najbolje od svega je što su ove korisne aplikacije uglavnom istovremeno i besplatne, te ih svako može instalirati, a atraktivne destinacije u Srbiji uz njinovu pomoć biće jednostavnije posetiti. Zato, u nastavku teksta navodimo najkorisnije aplikacije za putovanje po Srbiji – njih 5!

1) BlaBlaCar – deljenjem automobila kroz najlepša mesta u Srbiji

Zelite da putujete automobilom po Srbiji, ali su troškovi goriva visoki ili niste vozač? Imamo rešenje za vas! Reč je o aplikaciji koju već danas možete instalirati na svom telefonu, a čiji je naziv BlaBlaCar.

BlablaCar predstavlja aplikaciju pomoću koje možete da putujete kolima – svojim ili tuđim, ali sa drugima sa kojima možete da podelite troškove. Vi možete biti u ulozi vozaéa, ali i putnika. Sve što je potrebno jeste da instalirate ovu aplikaciju, registrujete se, a zatim, ako ste vozač – ponudite vožnju, a ako tražite vozaća sa kolima – potrazite vožnju koja vam najviše odgovara, a ide to destinacije u Srbiji po Vašoj želji.

Nadite se sa putnicima ili vozačem na naznačenom mestu i u vreme koje je navedeno na aplikaciji, a iako je na aplikaciji navedeno tačno odredište, uglavnom će Vas vozač odvesti do željene lokacije na destinaciji na kojoj ste se uputili, pa ćete do nje lako stići, bilo da je reč o nešto daljem smeštaju, ili je u pitanju hotel ili apartman u centru grada. Srećan put!

2) Google Maps – putevi Srbije na dlanu

Sve su popularniji izleti po Srbiji, obilazak manastira, gradova ili njenih sela i salaša, kao i letovanje u Srbiji, obično na ograncima njenih planina ili u njenim prelepim nacionalnim parkovima i kraj njenih jezera. Najlepša mesta u Srbiji, međutim, često umeju da budu ona do kojih vode nesto komplikovaniji ili nedovoljno dobro označeni putevi Srbije.

Kako biste mogli da se snađete, ili samo pronađete najbržu i najjednostavniju maršrutu, a ukoliko već niste – obavezno instalirajte Google Maps na svoj mobilni telefon! Putevi Srbije, uz korišćenje ove aplikacije, postaće Vam potpuno poznati i jednostavni, a navigacija koju ce vam Google Maps pružiti pomoći će da ne promašite ni jedno skretanje.

Sem toga, ova korisna aplikacija za Vas će pronaći i sve maršrute koje vode do željene destinacije, pa će na Vama biti samo da izaberete najkraću! Mapa Srbije, odnosno njenih puteva na ovoj aplikaciji pokazaće i stanje na putevima, pa će tako narandžastom biti naznačeno gde Vas očekuje nesto manji zastoj, a crvenom bojom gde je gužva. Alternativa za proveru stanja na putevima je i zvanična mobilna aplikacija, odlična za putovanja po Srbiji – JP “Putevi Srbije”.

Google Maps odličan je saveznik i u snalaženju po gradu – uz njega nema gubljenja, a ni potrebe za korišćenjem pomoći “pitaj prolaznika” – mapa Srbije, kao i celog sveta nalazi se u vašem telefonu!

3) Audio vodič kroz Srbiju – turistički vodič Srbije

Kada nabrajamo najbolje mobilne aplikacije za putovanje po Srbiji, kao i one najkorisnije, ne možemo a da ne navedemo sve popularnijeg Audio vodiča kroz Srbiju. Zabavan za korišćenje i prijatan za slušanje, ovaj vodič pruziće Vam audio upoznavanje sa destinacijama, kulturno-istorijskim znamenitostima, smeštajem i tradicionalnim srpskim proizvodima.

Ova besplatna aplikacija, nakon njenog instaliranja, ne zahteva čak ni internet konekciju, pa ce Vam svi njeni sadržaji biti dostupni uvek – imali ili nemali internet! Sem toga, ona postoji na srpskoj i engleskoj verziji, pa je odlična preporuka i za strance koji žele da upoznaju najlepša mesta Srbije, ali i saznaju i nauče o njima.

4) Trip Advisor – ultimativni svetski turistički vodič

Za razliku od Audio vodiča kroz Srbiju koji se odnosi samo na upoznavanje sa ovom državom, Trip Advisor predstavlja ultimativnog svetskog turističkog vodiča! Zato, kada se pomenu najbolje aplikacije u sferi turizma na svetskom nivou – Trip Advisor je neizostavan, a u svojoj ponudi ima i izlistane srpske destinacije.

Trip Advisor Explore Serbia

Ova aplikacija, nakon instaliranja, ponudiće da “zapratite” Ijude koji žive u vašoj okolini, a koji su vrlo aktivni kada se radi o putovanjima i pisanju recenzija u najrazličitije, turističke svrhe. Zatim, jasno će vam biti naznačeno polje u koje možete da ukucate željenu destinaciju, a nakon toga, Trip Advisor ce Vam ponuditi 3 korisne kategorije: hotele, aktivnosti i restorane.

Ovo znači da u jednoj aplikaciji praktično imate sve što Vam je potrebno za upoznavanje određene destinacije u Srbiji – hoteli su nabrojani i ocenjeni od strane putnika, a isto tako i znamenitosti, atrakcije i aktivnosti koje turisti rado recenziraju i na taj način vam pomažu da se opredelite za najbolje!

Isto je i sa restoranima – svi posećeni restorani nabrojani su i ocenjeni na ovoj aplikaciji. Ova besplatna aplikacija svakako je među onima za koje naznačujemo da su najkorisnije za putovanje po Srbiji pa je obavezno instalirajte.

5) Trivago – hoteli Srbije na klik od vas

Ukoliko ste u potrazi za aplikacijom specijalizovanom iskljucivo za pronalazenje smeštaja u Srbiji – Trivago je sve Sto Vam je potrebno! Trivago je aplikacija za hotele, odnosno smestaj, a takode je i besplatna aplikacija. Putovanje po Srbiji uz njegovo korišćenje bice izuzetno pojednostavljeno.

Kada budete instalirali Trivago, ponudiće Vam jasno naznačeno polje u koje treba da ukucate željenu destinaciju, a onda izlistati hotele u Srbiji koje možete da filtrirate po Vašim potrebama i preferencijama.

Ovo znači da možete da naznačite: broj zvezdica, minimalnu ocenu gostiju za odredenu smeštajnu jedinicu, raspon cene smeštaja koji vam najviše odgovara, kao i to da izaberete druge pogodnosti kao što su: besplatni WiFi, parking, recepcija, bazen ili bilo koja druga dodatna pogodnost. Onda će Tivago ponuditi izlistan smeštaj na destinaciji koja je isključivo po Vasim željama i preferencijama.

Trivago će Vas zatim uputiti na sajt na kom je ovaj smeštaj moguće i rezervisati (nekad obavezno i platiti) (Booking.com, Hotels.com…), a tu ćete videti raspoloživost soba, a zatim smeštaj moći i da rezervišete. Ova aplikacija za hotele ne samo da će brzo i lako pronaći povoljan smeštaj po Vašim merama, nego će i ispuniti sve Vaše želje kada je reč o tipu, ceni i dodatnim uslugama u smeštaju.

Pa da sumiramo: pronašli smo 5 korisnih aplikacija koje će obezbediti sve što vam je neophodno na putovanju po Srbiji! Od pronalaska prevoznog sredstva, preko mape Srbije i snalaženja na njenim putevima, pa do odabira najboljeg smeštaja i digitalnih turističkih vodiča – pomoću njih, nema sumnje da će odmor u Srbiji, kao i celo putovanje po Srbiji biti izuzetno pojednostavijeno, dok će se destincije u Srbiji svojom lepotom i ponudom pobrinuti da ovo putovanje nikad ne zaboravite.

O autoru

client-photo-1
Explore Serbia
Explore Serbia je organizacija koja radi na razvoju i promociji avanturističkog i seoskog turizma Srbije i Balkana. Mi smo avanturisti koji kombinuju svoja lična iskustva, interesovanja i znanje u kreiranju avanturističkih tura, kao i ukazivanju na značaj boravka u prirodi.