Skijanje saveti: vodič za prvo skijaško iskustvo
A guide for the first ski experience

Spremni za prvo skijaško iskustvo? Ove godine u ponudi imamo dva programa za skijanje i oba su prilagođena kako iskusnim skijašima, tako i početnicima.

 

Svesni činjenice da je svaki početak težak i da prvo skijaško iskustvo sa sobom može doneti mnoštvo neodumica, straha, ali i uzbuđenja, odlučili smo da vam ovim tekstom olakšamo proces pripreme za prvo skijanje. 

Istraživanja kažu da se nivo energije i osećaj sreće pojačava kod skijaša nakon što se prvi put u sezoni spuste niz stazu. I to jeste i te kako tačno! Svaki skijaš vam to može potvrditi. 

Skijanje je aktivnost koja će u početku od vas zahtevati mnogo strpljenja, upornosti i volje, a pružiće vam neverovatan adrenalin i osećaj slobode. Pa, da li smo spremni za nove avanture?

vodič za prvo skijaško iskustvo

Oprema za skijanje

Najbitnija stavka kad je skijanje i snowboarding u pitanju jeste oprema. Adekvatna oprema koja vas štiti i čini da se osećate udobno i toplo. 

Zamislite samo situaciju u kojoj ste na stazi, učite skijanje, a hladno vam je, ruke su vam se smrzle, a prste na nogama ne osećate?! To nije dobro, jer kvari sve čari uživanja na stazi. 

Zato, slojevita odeća je ključna. Topli slojevi koji su otporni na vetar i vodu. Vodootporna skijaška jakna and ski pantalone, as well as gloves koje drže toplotu. Sve su to bitni elementi za boravak i uživanje na stazi. Ispod skijaške opreme preporučujemo fine i lagane opcije poput brzosušećih sintetičkih materijala, poliestera ili merino vune. 

Neizostavan deo opreme čini i skijaška kaciga and ski naočare – nošenje zaštitne opreme, poput kacige i naočara dodatno vas štiti od nepredviđenih situacija. Koje su to situacije? Kaciga je tu da vam zaštiti glavu pri padanju, a ski naočare da vas zaštite od snega, vetra, sunca. 

Na pitanje, da li su mi štapovi za prvo skijaško iskustvo potrebni?
Naš odgovor je da, s obzirom da su štapovi tu da vam pomognu u održavanju ravnoteže, kao i u smanjenju opterećenja na kolenima. 

I naravno, pancerice and skije. Bez njih nema zabave. 😀
​​Jako bitna stavka kod pancerica jeste da one moraju da budu prilagođene u potpunosti vašem stopalu. Ukoliko su vam previše tesne, osećaćete bol i neprijatnost tokom vožnje.

Skije se prilagođavaju vašoj visini, težini i nivou skijanja. Kad budete u radnji za skijašku opremu, bilo da kupujete ili iznajmljujete, naći će se neko od radnika ko će vam pomoći u pravilnom podešavanju.

Naš savet je da uvek sa sobom nosite i ranac sa vodom, eventualno nekom čokoladicom ili voćkom, obavezno kremu za sunčanje, naočare za sunce..

Ukoliko niste sigurni oko odabira ili podešavanja opreme, naš savet je da posetite specijalizovane prodavnice ili da se konsultujete sa iskusnim instruktorom skijanja i skijašem kog poznajete.

 

Obuka i časovi

Znate kako kažu – svaki majstor je bio nekad početnik i učenik. Zato, ako prvi put idete na skijanje, naš savet je da uzmete časove od iskusnog instruktora koji će vam pomoći da savladate osnove skijanja. Učenje pravilnih tehnika, kao što su savijanje kolena, kontrola brzine i upravljanje je ključno za vašu udobnost i bezbednost na stazi.

Još jedan bitan savet – pametno birajte staze!
Započnite sa lakšim stazama kako biste postepeno razvijali samopouzdanje i gradili skijaške veštine. Oznake na stazi ukazuju na nivo težine, pa ih pažljivo pratite i konsultujte se sa nekim od insturktora ili vodiča. 

 

Pridruži nam se na nekoj od skijaških tura ove sezone

Stara planina – skijaška vikend avantura or skijanje na Bjelasici: petodnevna tura?
Šta vi birate?

Oba programi su namenjena i iskusnim skijašima, ali i onima koji do sad nisu imali priliku da se oprobaju u ovoj zimskoj aktivnosti. Sve što je potrebno jeste da spakujete skijašku opremu, toplu i udobnu garderobu, i naravno dobro raspoloženje. 

Ako nemate društvo – niste jedini, imamo već prijavljenih solo avanturista. Rado ćemo vas spojiti. 
Ako nemate nešto od opreme, ne brinite, uvek je možete iznajmiti.
A ukoliko ne znate da skijate – vreme je da naučite, zar ne?

I za kraj ove naše priče, skijanje nije samo sport, već i prilika za uživanje u prirodi. Uživajte u panoramskim pogledima i svežem planinskom vazduhu dok se spuštate niz stazu. 

Čekamo vaše prijave i družimo se na stazi. ❄️⛷️

About Author

client-photo-1
Andrijana Cojić